Thursday, June 28, 2007

Sunyi dan sepi

begitulah suasana di opis sehari-dua nih...

tanya : mana pegi orang sumer?
jawab : derang cuti
tanya : geng plak mana?
jawab : 3 org pi PTK, 1 demam, 1 asma
tanya : apsal tak cuti sama?
jawab : sebab kena save cuti utk digunakan waktu 'kecemasan' nanti
tanya : apa yang cemasnya?
jawab : nantikan nak berenti, cuti nanti dikira pro-rate hingga ke bulan terakhir kat sini.. so, tinggal berapa hari jek balance cuti.
......oooooooooo.......
(tanya dan jawab oleh diri sendiri)

sunyi dan sepi tetiba mengingatkanku kepada pantai.. damai... hanya ada deruan ombak.. anyway, bandingkan 3 pantai yang berbeza..

1. Pantai Teluk Batik, Lumut, Perak



2. Pantai Tanjung Bidara, Melaka


3. Pantai depan UMS, W.P Labuan


Tuesday, June 26, 2007

Tentang Mentaliti Manusia

Di persekitaran universiti yang selalu kita anggap manusianya as "educated people", rupanya masih ada yang tahap mentalitinya .......

senario 1 :
A says - eeee... I tak mau, I tak pandai, I reti, susah laa... masa my degree and master dulu tak penah belajar pun. suruh B laa...

B says - masa my degree and master pun sama jugak, tak belajar jugak. tapi boleh jek usaha sendiri... hendak seribu daya tak hendak seribu dalih...

senario 2:
ada proses jual-beli di dalam kampus, berdasarkan siapa cepat dia dapat.
A dah beli, tunggu kenderaan kat luar pagar dengan barangnya.
datang si B, terus masuk ke dalam kawasan larangan. A nasihat, mana boleh masuk situ. jawab B, "saya tak peduli, suami saya professor kat sini"
C pulak datang lepas tu, terus nak rampas barang A "saya tak peduli, kenderaan saya dah ada, saya boleh terus ambil"


me : tak boleh diterima akal laaa... macam ni punya orang pun ada ke?

Monday, June 25, 2007

Rumput baru ku...

Hari ni seharian mengemas bilik opis... berlambak kertas yang dah 'expired' rupanya (read: the contents are not needed anymore). Jenuh la makcik kutip sampah esok.. :-)
ni pun lum kemas mana... malas lak nak sambung.. so, mengadap komputer balik, browse sana browse sini (read: ni memang dah boring giler). nak update blog, takde citer menarik lak hari ni... anyway, just wanna share a picture of my house lawn - baru tanam rumput...
ni plak hubby ku yang masih rajin melayan rumput tu... kena siram tetiap hari kata org nursery tu supaya akar dia kuat... cam tu la lebih kurang pesannya.. ada la pokok buluh serumpun... lain sumer dah kena pindah tempat.. tak sempat nak berkebun lagi.. nanti ler... (ayat biasa.. nak mengambil hati sendiri ...)

Formula pemakanan genius-genius Islam

NOTE : I've received this information from a friend through forwarded e-mail. Sorry if there are any mistakes or wrong information ...


1) MADU
Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannya sebagai "shifa'" iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar "Raja Ubat", dapat menyembuh kebanyakkan penyakit. Ia adalah makanan untuk kesihatan keseluruhannya. Ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental individu. Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium, potassium (kalium), kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untuk memupuk tenaga dan kesihatan fizikal-mental. Rasullullah s.a.w bersabda, "Siapa ingin hafal, hendaklah ia minum manisan madu". Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit - penyakit mental di mana ia boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.

CARA MINUM : 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam.
PANTANG : Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu. Sangat merbahaya !

2) KISMIS
Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir.

CARA MAKAN :
i)Menghadap Kiblat
ii)Baca "Bismillah" dan selawat ke atas nabi (3 kali)
iii)Baca doa penerang hati
iv)Makan secara kemam seperti makan gula-gula. Tidak berkesan jika dikunyah seperti makan kacang.
v)Makan sebiji-biji sebanyak 21 biji setiap hari.

3) SUSU SEGAR
Susu berguna untk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu adalah makanan yang paling lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi enam kelas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat, lemak, protein, semua jenis vitamin, mineral dan air. Ia berkhasiat untuk merawati kesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesan. Rasullullah s.a.w menerangkan susu boleh menguatkan belakang, menambahi akal, memperbaiki penglihatan dan menghindari penyakit lupa. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri - biri dan lembu yang segar. Susu hidup lebih berkhasiat dari susu debu.

CARA MINUM :
i)Sekurang-kurangnya segelas pada sebelah pagi dan malam
ii)Baca "Bismillah" dan doa minum susu seperti yang dibaca oleh Rasullullah s.a.w

4) TELUR
Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya. Ahli - ahli kesihatan mengakui ia merupakan makanan yang lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air, choline dan bahan ekstraktif. Sabda Nabi s.a.w, "Sesungguhnya seorang nabi a.s mengadu kepada Allah (kerana dia)lemah badan. Maka Allah s.w.t memerintahkannya supaya memakan telur". Telur terutama telur kuning, berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda sekaligus. Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.

5) HALIA
Ianya sangat mujarab untuk gejala kelupaan. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halua. Halua ialah halia yang dijadikan manis - manisan dengan merebus dan mencampurkannya dengan gula.

CARA MAKAN : Dimakan sedikit sahaja pada waktu pagi.

6) LIMAU OREN
Berkhasiat untuk mengemaskan urat-urat jantung dan menambah kekuatan fikiran menurut hadis Nabi s.a.w. Limau - limau jenis lain juga elok untuk diamalkan.

7) BUAH DELIMA
Untuk penerang hati. Sabda Nabi s.a.w, "Barangsiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari."

8) DAGING BURUNG MERPATI
Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulukala. Ia mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak - kanak. Kaedah ini sangat popular dan berkesan. Kanak - kanak yang diberi telur burung merpati didapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya.

9) OTAK AYAM
Boleh dibuat sup dan dicampur dengan halia. Otak ayam yang segar juga boleh dibuat penawar sementara bagi gigitan ular. Perlu diamalkan memakannya.

10) DAGING AYAM
Berbanding dengan semua jenis daging, ayam dianggap mengandungi kadar zat pemakanan yang paling tinggi. Daging ayam betina dara terutamanya berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah. Abu Musa r.a meriawayatkan bahawa Nabi s.a.w memakan daging ayam betina.

11) DAGING BIRI-BIRI
Menambah darah, sesuai untuk orang aktif dan bekerja berat serta dapat meningkatkan kekuatan hafazan.

12) HATI
Terutamanya hati ayam dan lembu. Mengandungi pelbagai jenis vitamin dan bermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal.

13) KEKACANG
Beberapa jenis kacang seperti gajus, berangan, kacang soya, pistachio dan lain-lain. Kacang pistachio dipercayai sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutamanya kanak-kanak. Memakan kacang pistachio merupakan amalan pemakanan seorang pelajar genius berbangsa Melayu yang tinggal di Melaka. Kekacang mengandungi nilai protein yang tinggi.

14) BUAH BADAM
Untuk meningkatkan kecerdasan.

15) ZA'FARAN : KOMKOMA (CROCOS SATIVUS)
Sejenis bahan berambu merah. Dimakan sedikit sahaja. Dijual di kedai-kedai runcit India dan sesetengah kedai runcit Melayu.

16) KEMENYAN PUTIH (kemenyan serani/luban/kundar)
Ditumbuk halus-halus dan dimakan dengan gula.

17) BUNGA KOBIS
Terdapat sejenis asid amino untuk tenaga mental.

18) BUNGA CENGKEH
Ditumbuk sehingga halus lalu dimakan sedikit sahaja.

19) LABU
Berfaedah menambahkan keupayaan fikiran dan akal. Sabda Nabi s.a.w., "Makanlah labu kerana ia mencerdaskan akal". Baginda juga berkata, "Jika kamu membuat sup (atau kuah), dianjurkan memasukkan labu ke dalamnya kerana ia menambahkan kemampuan fikiran dan akal.

20) BUAH KEDEKAI (MAJALAWI)
Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan.

21) MINYAK SAPI
Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yang kecil.

22) SAYUR-SAYURAN DAN BAUH-BUAHAN SEGAR
Juga membantu meningkatkan akal dan memori

Tuesday, June 19, 2007

Route to KSA : Process 5

Medical check-up is what I have done 2 days ago. Just me and hubby. Children not necessary, only a referral letter from doctor is enough.
We start the day fasting from 12 midnite. Around 8.30 am, go to Ipoh Specialist Hospital, straight to the lab. Registered ourselves and made payment, wait for our turn. Lama la pulak, ramai orang, laparrrrrnyaaa..... About 10 am, it was my turn, hubby masuk sekali. dah tentu dia lepas me.. Ambil darah, sakit sket... dah lama tak buat kot.. :-) Then, go to toilet, collect urine. Ppsssstttt.. our stool is also required! Done that at home early in the morning.. hehe..
So, done.. wait for the result at 3 pm.. Have lunch at friend's house (yang baru kenduri last saturday tu) in Silibin.
3.30 pm go back to ISH, get the result, register with Dr Ng's Clinic. Then, go for chest x-ray. Back to his clinic. Tak sangka rupa-rupanya patients dia sangat la ramai petang tu... sangat-sangat ramai, that our turn was at 7.30 pm! Solat zohor, asar and maghrib all done at ISH! phewww.. penat tak terkira tunggu turn.. actually, tersilap kira.. ingatkan hanya beberapa orang jek.. sebab yang ada kat waiting room tu just a few.. rupanya ramai yang keluar ke sana-sini while waiting for their turns. aduhhh.. tipah tertipu rupanya...
Well, result of our medical check-up all clear.. Fit for my new job at new place...

Route to KSA : Process 4

Next is Police Clearance or Letter of Good Conduct. This form has actually been submitted together with the certificates authentication. But no result yet, cause it may took 1-2 months to complete.

Route to KSA : Result of Process 3

Refer to previous entry on Process 3. It is a process to translate educational and experience certificates. Memang dah diproses hari tu tapi hasilnya baru diperolehi pada 14 Jun. Straight away authenticate at the Ministry of Foreign Affairs.
So, process 3 - DONE!

Saturday, June 16, 2007

Wedding Ceremony

Hari ni (atau lebih tepatnya malam ni), kami sekeluarga menghadiri majlis perkahwinan di Kompleks Silveritage, Ipoh. Pengantin perempuannya adalah adik kepada ex-officemate, manakala suaminya adalah penyanyi kumpulan VE. Ex-officemate tu skang berada di UMS Labuan yang diceritakan di entry sebelum ini (http://ejalz.blogspot.com/2007/05/labuan-island.html).
By the way, kenal tak Zaf - ahli VE? Tak perasan ... tak pe (me too... hehehe), tengok gambar ni...




ni kad jemputannya..



p/s ada pembetulan sket... actually the wedding was yesterday.. tak perasan jam dah menganjak melepas 12 malam.. dah masuk hari lain rupanya..

Wednesday, June 13, 2007

The news had spread...

It's the news about me going to KSA. Initially, I planned not to tell any of my officemates that I'm going until I tender for resignation. Well, okay except my closest friends. Tiba-tiba, suara hati kata kena bagitau pada AJK Jadual Waktu sebab i'm going during semester. So, if I tell them earlier, they can prepare on who to replace me later. Tak la derang kelam-kabut later. Baiknyaaaa saya nii.....
So, I told NA. Unfortunetly, she said that I have to tell boss because everyone is having max work load. Taking over mine later will cause them (whoever the person is/are) to be overloaded. Pulak dahhh.... Okay, tell boss. So, I told NS. Not even 5 minutes later, she told NMR. I had a feeling, it's not going to be long before everyone in the faculty knows. 1 day after nothing, 2 days, none.. emmm.. looks good... It's was during the one week course, that my colleagues start asking, even those from different department. AS asked, NR asked, NAZ asked.. Finally, everyone knows...
Dunia 'internet' la katakan..

p/s idea entry ini disumbangkan oleh MIMA. thanks bro..

Tuesday, June 12, 2007

Route to KSA : Process 3

Process 3 is the process to translate educational and experience certificates.
First, went to Saudy Embassy. Get check list for visa application and of course the visa application form. I was given only 1 form, make copies yourself. So does the medical check-up form. 1 form for you and make copies.
Luckily, the clerk gave the address for Institut Terjemahan Negara, for the translation process. Btw, nak tau dak, arrive at Embassy office at 1.30pm. It was lunch hour. Asked us to come back at 2.30pm. And the office will close at 3.30pm! Cepatnya balik...
Second, go to
Institut Terjemahan Negara at Wangsa Maju. Give all the necessary documents to be translated and it cost us RM 1200! Eeemmmm.... tak terkata... buat jek la, dah memang kena buat pun. Pelaburan masa kini untuk kemudahan masa depan :-) Hari Khamis depan baru siap. So, most probably hubby will go to KL again tomorrow. Me, stuck at office of course.
Next step, wait for the documents, then authenticate at Ministry of Foreign Affairs.

Monday, June 11, 2007

I'm Back....

Dah selesai dah kursus selama seminggu.... ada yang menarik, ada yang kurang... biasalah penceramah macam-macam style ada..
yang paling menarik, ada satu talk about 'thinking out of the box' .. something related to using left brain and right brain.... She (the speaker) showed us why it is important to 'wake' our right brain up. nanti i'll give the link to her company - MindWorks. tak ingat lak websitenya, nak kena balik tengok nota dia. It was a great talk... baru realized, all this while, I've been the left-brain person! pattern... pattern... pattern
The last 2 days, we had to do micro-teaching... it's a mock teaching evaluated by senior lecturer, from education field. Before teaching I was so nervous, but later found out that I was among those who get high marks! yeayyy... I'm a good lecturer!! this is a motivation for me to do better in future... thanks to those helping.

p/s link to MindWorks : www.mindworksinternational.net

Friday, June 1, 2007

Going Away

Next week starting 4/6 until 9/6, i'll be away from my pc, from my office, from my home... (tu sumer sumber internetku.. hehe..). I'll be attending a course in Shah Alam. Tak tau lagi camne fasiliti yang akan dapat kat sana.. so, just assume i won't be connected to internet for a week..
Anyway, while in Shah Alam, hubby will proceed with the next process of our 'Route to KSA'. Document
translation and attestation/authentication of educational and experience certificates from the Ministry of Foreign Affairs and Saudi Embassy.
Besides that, i'm preparing a list of where-to-go.. 1-Utama, Ikea, MidValley Megamall, Uptown, bla..bla..bla.. (and the list goes on and on ...)