Saturday, September 29, 2007

It's one month..

Today is 29/9/2007.. I have been here in Yanbu for 1 month now. So far so good.. everything is smooth.. living ok, work ok, wheather ok, food ok. Hopefully, 1 year and 11 months from now will not be a problem to me and to my family. insya-allah..

Thursday, September 27, 2007

Marhaban baby girl ..

lamanyaaaa tak update blog... frust betul la sebab bila upload gambar, takleh view pun... so, i'm not sure how the pics look like. but a friend told me, the pics are there... cuma tak tersusun laa... alaaa... tak beshnya.........
semalam 26/9 my best friend baru melahirkan anak ketiga - a baby girl, yang ditunggu-tunggu sebab both first and second children are boys. you must be very happy, finally dapat girl... boleh la nak beli dolls, gauns, hair accessories... selama ni dia beli semua tu untuk diri sendiri, walaupun anak lelaki dah 2 org, masih beli patung beruang... hahahaha.... jangan marah kawan... usik-mengusik dari jauh...

By the way, siapa belikan you present eekkk? sebelum saya berhenti kerja, sayalah tukang beli hadiah untuk orang... ketiadaanku, siapa penggantinya? hehehe... Anyway, my friend, bila dah bagi nama let me know... kalau nak nama orang arab, boleh la I suggest nama students kat sini... antara nama popular sini, Maha. Students kata maksudnya cantik.. Boleh la tu kalau nak bagi anak nampak cantik sentiasa.. Apa pun bagilah nama anak yang bermaksud baik... nama bagaikan doa juga kan...
Selamat menjaga baby girl...

Wednesday, September 19, 2007

Before 29/8/2007

why before 29/8? that was the last few days in malaysia...
dulu tak sempat nak update blog... sebuk dengan persiapan... streamyx pun dah stop... anak plak tak sihat... pendek kata, macam-macam la jadi on those last days...
2 weeks before 29/8, kami buat farewell party (untuk diri sendiri.. hahaha..), 2 days in a row! just inviting our close friends, mine and hubby's. fun but tiring...


then we started packing... mula dengan pakaian... pilih punya pilih, banyak la pulak.. dah penuh 2-3 beg for 4 of us... mak aiiii....so, proses pilih-buang pakaian kena buat a few times because we need to spare some space for other things like books, food and necessary accessories. That was not an easy task you know!!


After all things are put in the bags, we weighted them using our weight scale . Not accurate though but enough to give us information that the begs are excessing the weight allowed for the 4 of us!! Alamak.... start again the pilih-buang process... very tiring..
End-up, at the airport our begs had excessed the weight - 26 kg. Believe it or not, Emirates charge RM2500++ for that!! That is too much... no way, with that sum I could buy so much things than what we have in the begs! Melampau gila harganya... So, we decided to load-off one beg which is full of food and later my mum will post them to me., which I believe will be much cheaper..

Anyway, while doing all this process, I really don't have the 'sad' feeling leaving my house, my home town, my family... I just don't feel anything yet.. Only people around me were asking.. eemmm... maybe I have been too tired with all the preparation that I don't even have the time to feel sad.. maybe... It was only at the airport when I had all those feeling, sad to leave behind my parents, family, nephews, nieces, aunties, uncles, cousins.... all are at the airport..

Good bye to all... thanks for being there for me always... I'll see you all again next year, insya-allah..



Monday, September 17, 2007

Ramadhan di Mekah

Alhamdulillah untuk pertama kalinya dapat menyambut 1 Ramadhan di Mekah pada tahun ini. Untuk pertama kalinya juga, dapat menunaikan umrah. Semoga ibadat diterima Allah swt.
Kami sekeluarga bersama a family's friend bertolak ke Mekah pada pagi Khamis 13/9 menaiki kereta (kami sewa kereta).

Dari Yanbu, kami lalui lebuhraya 'with something to look at' di kiri kanan jalan... but after 30min leaving Yanbu, yang kelihatan hanyalah padang pasir... di sesetengah tempat adalah beberapa rumpun pokok (kalau boleh dipanggil pokok la..hehe)

We stopped at Miqat Jurfah untuk berniat umrah... bermulalah kami dalam keadaan berihram.. Another 2 hours of journey from there, finally we reached Mekah Al-mukaramah.... Ya Allah... tak dapat bayangkan perasaan masa tu... macam tak percaya boleh sampai ke Mekah (baru nampak bandar Mekah tu :-)) ... If I don't accept this job offer, I won't know when I'll get this chance..

Bila masuk jek ke Tanah Haram, mata dah mencari-cari.. manalah MasjidilHaram nih... tertoleh-toleh..terjenguk-jenguk.. tak sabar rasanya... Selepas check-in hotel, berehat sekejap untuk lepaskan penat, kami pun berjalan ke MasjidilHaram. Melangkah masuk sahaja ke dalam MasjidilHaram, I was speechless... apatah lagi bila melihat Kaabah.. rasa nak menitis air mata... We had our Zohor prayer in MasjidilHaram. Lepas tu kami mulakan ibadah tawaf... after Asar prayer, continued with Saie.. Alhamdulillah, walaupun berpuasa dan keletihan, masih mampu mengagahkan diri menyempurnakan ibadah umrah.. Semoga diterima Allah dan semoga berpeluang lagi untuk ke sana..

Jumaat, sempat menunaikan solat Jumaat di MasjidilHaram dan kemudiannya menunaikan tawaf wida'... kami berbuka puasa hanya di dalam kereta dengan air zam-zam, air mangga, cup cake (thanks to siti) dan kurma. Itu pun sudah mengenyangkan sebab dalam keletihan, air yang lebih menyelerakan dari makanan... hehehe...

p/s i tried to upload some pictures while in Mekah but fail to do so.. not sure why... i'll try again later...

Wednesday, September 12, 2007

After 2 weeks ...

Salam to all...
it has been 2 weeks in Yanbu, KSA. Everything seems going smooth...
we're given an apartment, ground floor, 2 bedrooms, fully air-conditioned, fully-furnished, fully carpeted... alhamdulillah... that's what we can say once we stepped in this new house. Just add some 'kitchen equipments' to complete the house... not forgetting this internet connection and TV...
Living here is so peaceful even in daytime.. in daytime it's either people going to work, school or just stay at home.. not many shops are open.. they'll start their business normally after Asar prayer and will continue until midnite! The only hypermarket here - HyperPanda, open until 1 am! The arabs people are so active at night, I was told.
Now about my work. 5 minutes from house and i'll arrive at Yanbu University College, Female Campus. Here in KSA, university are separated into Male and Female Campuses. Male lecturers only teach male students and female lecturers only teach female students. In my department CS/MIS, there are 12 teachers (thats what students call us) with 4 saudis, 2 pakistanis and the rest are malaysians. Conquer by the malaysians...we speak malay like there's nobody in the staff room... hehehe... oh ya.. i travel with taxi to work and also to other places..
Many of the students here do not speak English fluently. Sometimes they have to use sign language to make me understand. Well, they can't speak arabic with me, then i won't understand. Must go to an arabic class!!
That's about it after 2 weeks spending life in Yanbu, KSA. More updates coming up, since the internet connection is now on...

Saturday, September 8, 2007

Ahlan KSA

Alhamdulillah, selamat juga sampai ke destinasi yang dituju... akhirnya, kami sekeluarga selamat berlepas pada Rabu 29/8/2007 dari KLIA menaiki Emirates Airline menuju ke Yanbu, KSA. Perjalanan bermula pada pukul 12.55 am dari KLIA ke Dubai International Airport. Then, dari Dubai berlepas pulak ke Jeddah. Bertolak 2.30pm (waktu tempatan) ke Yanbu Airport.
Alhamdulillah, perjalanan agak lancar... Biasalah ada sikit-sikit 'toing-toing' sana-sini.. maklumlah, kita ni non-arabic speaking... payah nak paham..
Oklah, samapi sini dulu yang sempat.. ni pun menumpang pc orang.. later sambung citer lagi..
p/s not sure whether the pics are ok.. cause when I uploaded, doesn't look good...