Sunday, December 23, 2007

Salam Aidil Adha

Selamat menyambut Aidil Adha untuk semua.
Untuk pertama kali, aidil adha tahun ini kami sambut di Madinah Al-Munawarrah. Memang meriah, a totally different experience compared to Malaysian celebration.
Kami sampai di Madinah pada 9 Zulhijjah. Selepas asar dah terasa kemeriahannya.. Rupa-rupanya di Madinah (mungkin di tempat lain juga serupa), sambutan aidil adha dimulakan dengan berpuasa sunat dari 1 Zulhijjah hinggalah ke 9 Zulhijjah. Jadi, menjelang Maghrib 9 Zulhijjah tu, dah berpusu-pusu orang ramai turun ke Masjid Nabawi untuk berbuka puasa. Lebih meriah lagi bila hampir setiap keluarga yang datang membawa makanan untuk berbuka dan bukanlah untuk diri sendiri sahaja tetapi turut disedekahkan. Ada yang datang membawa makanan dengan troli! Selepas Isya' makin ramai yang bersiar-siar atau berehat-rehat di perkarangan Masjid Nabawi. Maklumlah cuaca sejuk sekarang ni... Tak kurang juga yang membeli-belah, bagaikan tiada hari esok.. :-)
Seawal 4 pagi 10 Zulhijjah, dari bilik hotel kami, dah kelihatan kereta bersesakan. Bila dah semakin teruk trafiknya mulalah kelihatan orang ramai berjalan kaki dari merata arah menuju ke Masjid Nabawi. Pastinya untuk bersolat Subuh dan seterusnya menanti Solat Aidil Adha.Rasanya family ni dah terlambat untuk bersolat Aidil Adha di Masjid Nabawi. So, sekeluarga mereka bersolat di tempat terbuka, which I had never seen before in Malaysia..

Pagi raya, nampak semuanya berjalan seperti biasa... Yang tidak kelihatan hanyalah upacara korban.. Kalau di Malaysia, itulah yang akan jadi berita utama Aidil Adha.. tapi di sini, kami pun tak tahu nak dicari di mana.. kalau setakat sekitar kawasan Masjid Nabawi, memanglah tidak kelihatan apa-apa.
Apapun, pagi raya kami adakan acara melawat. Tempat pertama, Jabal Uhod. Kesan peperangan Uhod dan kawasan syuhada Uhod ada di sini. Ramai yang datang menziarah rupanya..
Seterusnya, ingin mencari Masjid Qiblaitain. tapi tak jumpa pulak.. salah baca map la tuh.. takpe, ada banyak masa lagi nak cari .... yang jumpa hanyalah Masjid Quba'..


Apapun, yang pasti raya kali ini, selepas balik dari Madinah, kami sekeluarga semua terus 'knock-out' - demam panas dengan batuk sekali... Sebenarnya, sehingga entry ini ditulis pun, adik and abah masih belum pulih sepenuhnya...

Saturday, December 15, 2007

Gadget Day

Today hubby bought 2 electronic devices, with special discounted price - worth buying with MYR getting strong ^-^:
1. Pda-phone O2 XDA Stealth - SR*99.00
first one hour of charging

busy trying the features

2. Maxtor External Hard Disk 320GB - SR*99.00
..still in the box because hubby still busy with his new O2..


here's where all the shopping was.. HyperPanda

Friday, December 14, 2007

..:Perubahan:..

Contra with the previous post, this entry is about my positive change.. Semakin rajin membuat kek dan biskut.. Apa nak buat, mama and kakyong (panggilan untuk kakak sulung) jauh... kalau tak, order jek kat either of them, mesti dapat... Sekali, dah takde sumber, kan kena buat sendiri.. alhamdulillah, sedar diri la jugak... keh..keh..keh..
Ini hasil yang pertama, sempena Syawal lepas..

Cornflake Madu


Cheese cake
Brownies
Pai Epal

Kek Coklat

..:Pelajaran dan Pengajaran:..

Untuk mulakan entri kali ini, sedikit sejarah latar belakang tentang kami (read: husband and wife). Sejak dilahirkan, memulakan persekolahan rendah, meneruskan persekolahan peringkat menengah, berjaya ke universiti, menamatkan pengajian hingga ke peringkat master, husband dalam proses pengajian PhD, semuanya hanyalah di dalam negara. Tidak pernah sekali pun meninggalkan bumi Malaysia. [cop.. penah sekali ke UK, tu pun seminggu jek.. :-)].
Maka, kedatangan kami ke Yanbu, adalah buat kali pertamanya meninggalkan segala-galanya di Malaysia.. dan buat kali pertama juga memulakan hidup baru dikelilingi orang-orang baru dengan hanya segelintir rakyat Malaysia. Banyak rupanya pelajaran dan pengajaran yang diperolehi dalam tempoh 3 bulan pertama di sini, dan kebanyakannya berkaitan dengan perhubungan sesama manusia ..Unbelievable and Unexplained.. Biarlah dikatakan "terlalu sensitif" atau "ketinggalan zaman", tapi untuk menjadi manusia perlulah ada jati diri, stand for your belief. Jangan jadi seperti lalang, boleh ditiup ke kiri atau ke kanan. Beralah itu perlu tapi biarlah bertempat. Atau mungkinkah kami yang tidak tahu erti hidup di perantauan?
Sebagai penutup, quote seperenggan nasihat dari teman blogger (http://sarahmohdshukor.blogspot.com/2007/12/demi-masa-hadapan-fokuslah.html):
"Jangan pandang sebelah mata tentang tanggujawab membina masa hadapan. Fikirlah dari sekarang. Kerana masa depan yang hendak dibina itu memerlukan titik tolak fokus, praktikal dan doa yang mulanya dari sekarang. Jika tidak, kita tidak akan bertemu tuah kita yang menunggu di hadapan. Besediakah kita kalah kepada tuah?"

Sunday, December 9, 2007

Mist? Haze? Winter?

Look at this photo... It was taken at 8.00 am, one day in November... It is not winter yet in Yanbu... but it looked so hazy...






Saturday, December 1, 2007

Getting a Saudi Arabia's Driving License - Pt. 1

Gosh, most of the time I'll be reading the blog, amazed with the issues wrote by my beloved wife. Well, I guess, I'd better illustrate some of my personal experience. I'll start with the driving license story. Before coming to Yanbu, I got myself an international driving license at Ipoh's JPJ thinking that I'll be using the driving license throughout my stay at Saudi Arabia.

I start using the license to rent a car just a few weeks after arriving at Yanbu. I've used the license 3 times. However, I've been told by my friends that once my residence visa expired (3 months only) the license is not valid anymore. Meaning, I could no longer use it to rent a car and drive in KSA. I need to have Saudi Arabia driving license. I start asking around a got information on the driving license issue. General guidelines compiled from my survey are:

1. Need to have Iqama ( talk about iqama later)
2. Do medical check-up
3. Register yourself for driving class and driving test (SAR100).
4. License will be issued once you pass the test (SAR75 license fee for 5 years).

These apply to foreigner with the exception of westerner and some nationality where they could only transfer/convert their existing driving license which issued from their country to Saudi's driving license. And Malaysia is included in this conversion practice. Wow! this sounds good to me. I don't have to go through those rigid process where some people says they might purposely failed you. Some people need ot take test for several times but couldn't pass. Anyway, these are some general conversion guidelines( i create it myself :) ) :
  1. A copy of Iqama
  2. A copy of passport
  3. A copy of translated driving license
  4. A copy of your original riving license
  5. A letter from your employer saying your are their staff, bla bla, bla.
  6. (Optional) A permission letter from your wife endorsed by her employer saying that she allow you to apply for the driving license. (I got it from my wife as I'm not working)
  7. Need to have translated version of driving license of your country of origin
  8. Do medical check-up (will be explained as how to get the form)
  9. The chief of driving licensing will check your documents (e.g. translation, iqama, passport) and signed it
  10. Pay the license fee SAR75 through bank e.g. Al-Rajhi.
  11. Attached the payment receipt with your document ( make sure all document are kept in a green file) and submit to the counter.
  12. Pick your driving license the next day.
It sounds so simple ... I thought so ... wait for the 2nd part - my experience.