Saturday, May 31, 2008

And the Countdown begins....

Hello all, it's June today....
another 28 days before the day to step on the airplane, heading back to Malaysia.. let's start the countdown.. every change of the days is counted, every tick of the clock is precious...
we are so excited, even the kids are talking about it.. try to pack some of the things we bought in the bag. it seemed that 1 bag is not enough :-) Hopefully, everything is enough for everybody.. we are trying our best to accommodate all... I don't know how many times my list has been updated.. and I think it will keep being updated until the last second.. any special order though? You still have time to give me the order (provided that there are still spaces left in the bags)..

By the way, I put back my 'Balik Kampung' song, to suit this countdown mood... Don't be jealous, who ever may feel...


Wednesday, May 28, 2008

Summer sudah menjelma..

Salam to all, banyak betul peristiwa berlaku bulan Mei ni... termasuklah hari jadi anak saudara - Amirah Nabilah pada 18/5/2008 dan ayahnya - A.Rozey Nordin pada 13/5/2008.. Selamat Hari Jadi..
Di sini pula, cuaca semakin panas.. nak masuk musim panas sekarang ni... siang makin panjang... Subuh menjelma di kala waktu masih pukul 4.10 am.. Maghrib pula tetap dalam pukul 7.00 pm.. Walaubagaimanapun, alhamdulillah panas di Yanbu tidak seterik di tempat lain di Saudi.. masih boleh bertolak-ansur kata orang tu..
Cuba lihat bukti musim panas di sini..
Ini keadaan cuaca pukul 7.00 am. Cerah terang-benderang..
Matahari sudah tegak di kepala kala kaki melangkah keluar dari rumah untuk ke tempat kerja
Ini pula pukul 8.15 pagi. Keluar dari rumah, mata akan terkedip-kedip.. kerana perbezaan cahaya
Pokok serai, daun bawang dan halia sudah tidak mampu menahan cuaca yang terik..


Tuesday, May 27, 2008

Men and Women Analysis

I received this 'analysis' through email.. sounds interesting... read it as for fun, no hard feeling...

Men:
1. All men are extremely busy.
2. Although they are so busy, they still have time for women.
3. Although they have time for women, they don't really care for them.
4. Although they don't really care for them, they always have one around.
5. Although they always have one around them, they always try their luck with others.
6. Although they try their luck with others, they get really pissed off if the woman leaves them.
7. Although the woman leaves them they still don't learn from their mistakes and still try their luck with others.


Women:
1. The most important thing for a woman is financial security.
2. Although this is so important, they still go out and buy expensive clothes and stuff.
3. Although they always buy expensive clothes, they never have something to wear.
4. Although they never have something to wear, they always dress beautifully.
5. Although they always dress beautifully, their clothes are always just 'an old rag'.
6. Although their clothes are always 'just an old rag', they still expect you to compliment them.
7. Although they expect you to compliment them, when you do, they don't believe you.

Monday, May 26, 2008

Innalillah..

Hari ini terima satu berita mengejutkan dari Teluk Intan. Bapa saudara - sepupu kepada abah, yang kami panggil Ayah Chor Mat, telah meninggal dunia kerana serangan sakit jantung, lebih kurang 7.00 am waktu Malaysia.
Baru semalam mendengar abah dan mama bercerita mereka melawat arwah di hospital dan ketika itu, arwah nampak ceria sahaja... Hari ini, arwah sudah tiada.. macam sukar dipercayai..
Setiap orang yang hidup di muka bumi ini ditakdirkan untuk mati, tanpa kecuali semua akan mati, setiap orang. Tubuh datang ke dunia ini seorang diri, akan pergi pun dengan cara yang sama. Modal yang dapat dibawa seseorang ketika mati hanyalah amal-amalnya saja.
Semoga kita yang masih hidup ini, sentiasa beringat dan insafi diri...

Kepada keluarga Ayah Chor Mat, bersabar dan redhalah dengan pemergiannya... setiap kejadian dari Allah itu pasti ada hikmah disebaliknya... sedekahkanlah Al-Fatihah...

Wednesday, May 21, 2008

Kejutan dan bulan Mei

Rupa-rupanya tak habis lagi kejutan bulan Mei ni.. ingatkan setakat those 2 special days jek (previous entry). Ada lagi yang lain...

1. kesah perlanggaran kereta dan unta

  • peristiwa yang penuh kengerian, disaksikan dengan mata kepala sendiri, ketika konvoi 3 kereta untuk menunaikan umrah ke Mekah
  • dalam kegelapan, tiba-tiba muncul beberapa ekor unta dan yang mampu kami lakukan hanya terjerit-jerit "camel..camel..." (cewah... jerit in english tu...hehe), walaupun tau, kereta depan tu tak dengar pun jeritan kami.. hehe...
  • cerita selanjutnya, silalah dapatkan dari tuannya sendiri di : http://kembaraksa.blogspot.com/2008/05/oppss-we-hit-camel.html

2. kesah kerja dan berhenti

  • hari ini, terima kejutan tentang nasib rakan sekerja
  • khabarnya ada beberapa nama yang telah tersenarai untuk ditamatkan kontrak mereka di sini. tak tau kebenarannya kerana belum ada hitam-putih
  • belum pun tamat kontrak 2 tahun, dah kena pulang...

inilah nasib kita di perantauan, terutamanya di negara ini... tanpa dibicarakan, tanpa diberi peluang membela diri, apalah daya kita untuk melawan .. hendak tak hendak, terpaksa terima jua sebarang keputusan walaupun pahit tidak terkira...

Makanya, wahai semua perantau, pandai-pandailah membawa diri, sedar-sedarlah diri.. yang baik di Malaysia tidak semestinya boleh diterima di negara lain..

Monday, May 12, 2008

Kejutan di Bulan Mei

Bersempena 2 event penting melibatkan abah dan mama (ada diceritakan dalam entries Happy Birthday and Mother's Day), tiba-tiba terasa nak buat kejutan... Memang tiba-tiba pun sebab last minute baru dapat idea nak hantar kek or something to them. Browse punya browse kat internet dan pilih punya pilih, akhirnya terjumpalah satu blog ni yang mempromosikan kek-kek jualannya.. Nampak dalam gambar the cakes are so yummy.. Cantik pun ya... macam sayang pulak nak dimakan... Anyway, to those staying in Perak, especially Ipoh, why don't you try... Nama blognya D'Muffins - http://dmuffinsfan.blogspot.com [Tolong promosi ni kak dib..]
Back to my stories... I decided to asked the owner if she can send it to my parent's house in Teluk Intan, Perak (fyi, Ipoh - Teluk Intan took about 1 and half hour driving - depends on traffic). Alhamdulillah, she agreed. So, I've ordered one birthday cake for my abah and one set of Mother's Day cuppies for my mama...together with birthday card and mother's day card; which I was told that the cards are hand-made - by herself!! so creative... Have a look at my orders...

Birthday Cake and card:




Mother's Day Cuppies and card:




She had delivered the cakes yesterday (as she is working during weekdays), and it seemed that both my parents are happy (overjoyed?) with this surprise.. Glad to hear that the are happy and me and family are happy for you too...
WE LOVE YOU BOTH SO MUCH!

p/s Kak Dib, thanks again sebab sudi hantarkan ke Teluk Intan. ppsstt..pppsstt.. Nak soh deliver lagi boleh ke?

Selamat Hari Ibu

Maaf la kawan-kawan ye.. wish untuk my mum sorang plak... terlupa kawan-kawan juga dah menjadi ibu sekian lamanya...

HAPPY MOTHER'S DAY
pada semua rakan-rakan yang berstatus ibu,

teristimewa untuk Siti Rozanae Ismail, Aireen Naquiah Hamzah,
Azmina Md Salleh, Siti Haryani Mohd Haris

juga untuk kenalan maya; Kaherah, Masdihana, As-Jubail, Kak Za, Kak Adibah

..:Semoga kita dapat menjadi ibu yang terbaik untuk anak-anak kita:..



Saya tujukan poem ni untuk semua kenalan, terutamanya yang berstatus ibu:

A heart that can hear
every unspoken need,
Wisdom to know
when to quietly lead,
Hands that reach out,
always helping and sharing–
A mother is caring!
Eyes that reflect
every joy that you find,
Arms to encircle,
but never to bind,
A talent for making
the most out of living–
A mother is giving!
A voice that can soothe
or inspire or delight,
A smile that keeps shining
when things don't go right,
An angel God sends us
from Heaven above–
A mother is nothing but
caring, giving and love.

Saturday, May 10, 2008

Happy Mother's Day Hajah Ramlah Mat Isa


You have a big heart
And you're quick to forgive
Always thinking of others
And always willing to give

How lucky I am to
Have a mom like you
Someone who takes an
Interest in all that I do

You're always there
To lend an ear
Really mom
You're such a dear

HAPPY MOTHER'S DAY
.: from us: your daughter, son-in-law, Adlina Mardhiah, Alisya Madihah :.
- all the way from Yanbu KSA -




Wednesday, May 7, 2008

Happy 63rd Birthday Hj. Idris Hussain


Laughter and tears
You and I share
You've always made clear
How much you care
As a dad you make
One of the best
As one of my friends
You beat all the rest
Deep in my heart
Is a special place
That is where my love
For you is encased

Your daughter, son-in-law, Adlina Mardhiah, Alisya Madihah
- all the way from Yanbu, KSA -



Balik Kampung .. oo.. Balik Kampung

This entry's title is supposed to be sang like Allahyarham Sudirman Hj Arshad popular song - Balik Kampung... Kalau dah jadi perantau, walaupun kat negara sendiri, tak sah kalau tak tau lagu nih... Favorite song every time nak balik raya...
I know it's not festive season now... neither "buang tabiat".. but me and family are going back to Malaysia this coming summer holiday.. Can't wait for that day... Tickets are all confirmed.. Jeddah-KLIA on 29.6.2008, ETA 1.00pm 30.6.2008.. Check-out my bookings :

One important step has settled... now, need to think of what to buy, to bring back home for everyone - families, relatives, best friends, friends, neighbors etc.
Dates and zam-zam water are a must... eem... what else? Any orders? Any specific item you need from KSA? Let me know ASAP, so that I still have time to search for them.

Saturday, May 3, 2008

Selamat Ulang Tahun Pertama

Today is the first anniversary of my blog. tup-tap tup-tap dah setahun rupanya berblogging... dan maknanya dah setahun jugalah berlalu my preparation untuk berhijrah ke bumi KSA... walaupun duduk sini belum pun setahun, kontrak setahun pertama pun belum tamat lagi... blog dulu dah anniversary... hehe..
Alhamdulillah, banyak benda dah dikecapi melalui blog nih... walaupun secara maya! Hajat asalnya hanya untuk tatapan ahli keluarga dan teman rapat sepeninggalan kami ke sini.. Rupa-rupanya blog ni jauh lebih berguna dari itu...
  • dapat berkenalan dengan ramai orang - ada yang sudah bekerja, ada yang masih belajar, malah ada juga surirumah...
  • dapat memberi maklumat berguna pada ramai orang terutamanya untuk mereka yang ingin datang bekerja di KSA
  • dapat memberi gambaran sebenar (mungkin tidak 100%) tentang bagaimana rupanya tinggal di KSA

To all readers (silent reader or not), thank you so much for supporting my blog..