Thursday, September 25, 2008

SELAMAT HARI RAYA

salam semua..
insyaallah, hari ni dah nak masuk 25 Ramadhan... bersyukur sangat sebab dapat berpuasa lagi di bumi Saudi ni.. dan alhamdulillah, tahun ni dapat kami (atau salah seorang kami, hehe) berpuasa, berbuka dan berterawih di Masjid Nabawi, Madinah dan Masjidilharam, Mekah.
yang menarik, mulai semalam, YUC dah bercuti. semalam 23/9 adalah national day saudi - public holiday. so terus sambung cuti hari ni dan seterusnya cutilah sampai ke 10/10. syok kan... gitu punya lama cuti raya.. mana pernah dapat sebelum ni di malaysia.. cuti raya yang tak perlu isi form dan tak ditolak dari cuti tahunan... best..best...
menarik juga seperti tahun lepas, tak putus-putus jemputan untuk beriftar.. lepas satu rumah, satu rumah... rumah kami pun tak ketinggalan, samada yang official atau pun unofficial.. boleh pulak unofficial ekk... hehe.. tu maksudnya, tak dirancang la tu.... tiba-tiba main ajak orang stay untuk iftar... tapi seronok jugak bila berbuka lebih dari dua orang nih... meriah sikit nak makan tu..
lebih menarik puasa tahun ini, insya-allah dalam sejam-dua lagi, kami akan berangkat ke Mekah to spend the last 5 days of ramadhan, hinggalah ke hari raya kedua.. mana tau ini tahun terakhir kami di sini... jadi sebolehnya nak dibuatlah apa yang patut dibuat... yang tak patut letak tepi dulu... hehe..
jadi untuk semua - ahli keluarga, kenalan fizikal, kenalan maya, pembaca setia blog, umat islam keseluruhannya, kami sekeluarga ingin mengambil kesempatan ni mengucapkan SELAMAT HARI RAYA serta menyusun sepuluh jari (kali 4 orang) MEMOHON AMPUN DAN MAAF ZAHIR SERTA BATIN, atas segala salah dan silap...

Saturday, September 13, 2008

The Journey back To Yanbu - 2 weeks ago

On the day Malaysia celebrate it's 51 Independence Day, me and family started our journey back to Yanbu.
Our flight was at 11.30 am.. So, by 7.oo am, from Saujana Utama, Sungai Buloh we headed to KLIA.. 1 Avanva was used to fill up only the bags and 1 Kembara for hand-luggages plus the 4 of us..
Look at these bags ... guess what, from 5 bags and 2 boxes, only one bag contains non-food stuff.. the rest a malaysian food.. just couldn't leave without them.. haha...

And look at Adik, with her new teddy bear - a present given by her auntie. She doesn't want to leave it in Malaysia. So, I told her, if you want to bring along, she will have to carry the teddy on her own. Surprisingly, she did.. all the way from KL to Yanbu!



En. Amie is thinking ... will he be able to lift all the bags from the conveyer in Jeddah and Yanbu airports later? hehe... Sorry lah hubby, have to burden you this time.. tak sanggup tinggalkan makanan semua tu kat Malaysia...








Here are some of my families who were at the airport (almost all came the first time I left). Exactly behind me is my grandmother. The rest are my aunties, counsins and nieces.





My Dad and my daughters... susahnya atok nak lepaskan.. hehe..








Abah and anak-anak waiting for the tren to Satellite Building.


Me and adik waiting to board.. Behind me are among the Malaysians who will perform umrah during Ramadhan. Some of them will stay for the whole Ramadhan.






Lunch time... Kids are enjoying their kids' meal.




While eating, watch some cartoons.. Luckily, this time we get a bigger plane with entertainment set..






In Jeddah Airport - new waiting lounge... waiting for next flight to Yanbu...



Ready to go off to Yanbu.. Adik is still active even though it was already middle of the night (malaysian time)



Kakak posed with the emergency pamphlet..








Safely arrived in Yanbu Airport..



Tired faces of kakak and adik.. Mr. Yusof came and fetch us at the airport.. many thanks..

Tuesday, September 9, 2008

HAPPY BIRTHDAY MAMA

Today is my mother's birthday, whom I called 'Mama'. This is the second year I was not able to celebrate her birthday together in Teluk Intan. However, as before, I did send her some birthday cupcakes, which I believed was not a surprise to her anymore.. hehehe... firstly, because I used D'Muffins again to send the birthday cupcakes.. secondly, the cupcakes arrive 2 days ago (due to some transportation difficulties.. hehe)
Have a peek at the cupcakes that I've send, over here : http://dmuffinsfan.blogspot.com/2008/09/order-dr-aizal-lagik.html. Look at the cute little flower..

A special poem for a special mother:

To one who bares
the sweetest name
and adds the pleasure
not the gain
who shares my joy
and cheers when sad
the greatest friend
I've ever had

long life to her
for there's no other
can take the place
of my dear mother

Happy Birthday MAMA

- Aizal, Suhaimi, Adlina and Alisya -


Thank you all..

Dengan gaya 'shy-shy-cat', saya ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada teman-teman (Zuraili sekeluarga, Sulaiman sekeluarga, Shah sekeluarga, dan juga teman 'setangga', Mahaya dan Juwana) yang telah sudi datang beriftar di rumah saya semalam..
Asalnya, niat dihati nak menjemput rakan-rakan maya saya iaitu Kak Ina (Mama Bungas) dan Mas (Permata Hatiku) beriftar di rumah supaya dapat berkenalan dengan lebih rapat lagi.. jika sebelum ini kami berkenalan hanya secara maya, setakat menatap skrin komputer masing-masing, bila dah tinggal setempat, lebih elok kalau bersua-muka pula ... tetapi dalam dok berkira-kira apakah menu yang nak disediakan, terdetik pula dalam hati, apa kata dipanjangkan lagi jemputan kepada yang lain sementelah lagi semalam juga turut merupakan harijadi saya yang belum mencecah 35 tahun.. hehe..
Maka, terhasillah apa yang ada semalam.. Ampun dan maaf dipinta jika ada kekurangan dalam apa yang dihidangkan semalam.. dalam kerisauan makanan tidak mencukupi, alhamdulillah melimpah-ruah pulak rezeki dengan masing-masing datang membawa sesuatu.. akhirnya, penuh jugaklah meja makan...
Malangnya, takde satu pun gambar diambil.. sebab birthday girl (girl ke? hehe..) yang jugak penangkap gambar dalam kebanyakan aktiviti Tentang Sesuatu, sebuk didapur menyiapkan juadah berbuka... bila dah kekenyangan barulah teringat, alamak takde satu gambar pun diambil.. takpelah, takde rezeki nak bergambar kita semalam.. hehe..
Anyway, untuk mengingati hari bersejarah semalam, inilah menu utama yang telah dihidangkan. Nasi putih berlaukkan ayam goreng berempah, daging masak ketumbar, tomyam seafood (udang, sotong and ketam), sayur campur (thanks to siti) , ikan masin serta timun dan sambal belacan, serta mee goreng. Sebagai desert, saya sediakan murtabak daging mini, agar-agar santan dan puding roti. [Ni jek gambar yang sempat diambil, itupun setelah majlis selesai]
Terima kasih juga kepada Mahaya kerana membantu menyediakan minuman panas dan pastrinya, Juwana yang menyediakan bubur nasi speselnya dan siti dengan kuih seri mukanya..
Buah tangan dari tetamu-tetamu yang datang telah memeriahkan lagi meja yang sudahpun dipenuhi dengan makanan. Sebagai penutup, kek harijadi dihidangkan.. barulah semua tahu yang saya turut meraikan harijadi semalam... surprise.... hehe..

Terima kasih semua..

Monday, September 8, 2008

I've Travelled To... Singapura - 2

Sambung cerita kat entri kedua pulak.. Panjang sangat kalau nak cerita dalam satu entri.. walaupun 2 hari jek pergi tapi bergambar bagai nak rak.. Apa taknya, kali terakhir jejak Singapura tahun 1989... dah bertahun tuu... So, ala-ala macam baru first time pergi jugak ler..
By the way, kalau belum disebut dalam entri terdahulu, Sadimin and Juwana are my neighbour in Yanbu. Ju is working with me in YUC but different department.
So sambung perjalanan.. elok masuk ke Singapore, hujan makin lebat, sampai tak nampak apa-apa.. Tengok tu gambar dari dalam kereta hanya nampak titisan air jek.. Kami terus ke rumah Sadimin dulu di Bedok..

Apartment Sadimin ni designnya menarik, setiap rumah adalah 2 tingkat.. Kat bawah most of the apartment, ground floornya kosong.. Senang untuk buat majlis.. Tu dia kami dah sampai and sempat posing sebelum naik tangga..







En. Amie berposing depan pintu rumah dengan my brother (my daughters call him Acu)..

Ju dah siap-sediakan lunch untuk kami.. hujan-hujan ni makan memang sodappp...
Acu posing kat tangga naik ke tingkat satu..









Setelah kenyang perut, perjalanan pertama dimulakan. Kami dibawa ke kenduri kahwin family sebelah Sadimin.. Takde dalam plan asal, tapi sebab nak tengok jugak macamana kelainan kenduri kahwin di sana, kami ikut jugaklah.. lagipun, derang jugak yang nak bawak kami jalan-jalan pun.. Tapi ini la first time jalan kenduri tak pakai baju kurung.. rasa pelik semacam le pulak.. hehe..



Tengok sendirilah, gambar-gambar di majlis tu..
bila family pengantin tau kami nak datang, siap disediakan meja reserved lagi.. so, senang, tak yah rebut-rebut tempat... tinggal ambil makanan jek..











Ni pulak gambar pelamin (yang juga ada kat GF tu..), pengantin punya muka blurr sket (kamera terkejut kot.. hehe), ada jugak hiburan dari penari-penari tradisional (yang moden jek nampak gayanya.. hehe) dan tandatangan kat Guest Book (menarik kan...)



Nanti sambung lagi cerita Singapore dalam entri seterusnya.. jalan ke tempat lain pulak..

Sunday, September 7, 2008

I've Travelled To... Singapura - 1

Entry ni siaran tertunda.. makin penghujung cuti, makin tak dapat nak online.. maka, sekarang ni jek la masanya..
Pada 8 Ogos 2008 yang lepas, kami sekeluarga berjalan lagi... kali ni ke selatan tanahair, terus seberang ke Singapura.. Cadangnya nak bermalam 2 hari.. tapi apakan daya, memandangkan hujung minggu tu ada sambutan National Day Singapore, so kebanyakan budget hotel dah penuh.. Akhirnya, kami decide untuk bermalam di JB sahaja, esok paginya baru masuk Singapura. Itupun tak dapat nak cari budget hotel di JB (dah letih pun.. malas nak pusing-pusing). So nasib baik ada kawan di Gelang Patah yang offer kami bermalam di rumah bujang dia... Thanks Gharp.. By the way, Gharp pandai main piano, sempat la hiburkan kami satu-dua lagu. Budak-budak ni pun seronok, macam excited main piano tu...






Keesokan hari (9/8/08), barulah kami bergerak ke Singapore, tu pun dijemput Sadimin dengan mpv..
Kereta Singapore senang sikit, segala card dah sedia ada..
Tapi sebelum tu, singgah dulu kat PTP untuk hantar kunci rumah Gharp. Sian dia kena kerja overtime weekend tu..


Dah sampai kat Immigresen Malaysia, Link Kedua, Gelang Patah.
Hujan menyambut ketibaan kami kat Tuas Checkpoint (sebelah Singapore)


Kereta tak banyak sangat melalui Tuas Checkpoint. So queue tak lama sangat..
Posing dalam mpv... Me, my mum and alisya (row belakang) and adlina (row tengah) - enjoying the trip.. dekat jek dari rumah Gharp ke Tuas Checkpoint, dalam 15 minits..









To be continued ...

Malaysia and Food, Food, Food

Entry kali ni just nak mempamerkan makanan-makanan enak yang sempat dinikmati masa cuti 2 bulan yang lepas...
Event 1 : Kopitiam di RnR (dari JB ke KL)
Kopi (tak ingat jenis apa)
Roti Bakar Kopi (ni jenis lain plak)
Event 2: Lunch in Gelang Patah, Johor
Teh tarik
Lunch set - Gelang Patah
Event 3 : BBQ in Taiping Udang and Sausage
Rusa perap - ready untuk dipanggang
Hasil kerjaku - sate (ye ke?) jagung, taufu and vege