Monday, December 28, 2009

Bila Mutiara itu menakutkan..

salam..
ingat lagi tak lagu 'Hujan' nyanyian arwah Sudirman? antara liriknya:
"Hujan yang turun bagaikan mutiara
Berkilau bersinar berkerdipan
Subur menghijau bumi terbentang
Dan bayu berpuput lembut"

Kalau hujan ni Malaysia, ramai yang menyambut dengan gembira... walau basah, tetap berpayung kesana-kemari... para petani seronok sbb tanaman disirami secara semulajadi... sebab itulah barangkali disamakan hujan dengan mutiara...
Baru-baru ni bumi Yanbu basah disirami hujan. Tengahari, 22 Disember yang lalu, rintik-rintik hujan mulai turun membasahi bumi Yanbu. Anak-anak Arab bersorak girang...menjerit-jerit, menari-nari di dalam hujan. Al-maklumlah, ketika musim sejuk (antara Nov - Jan) sahajalah bumi Saudi akan disirami mutiara bertuah ini.
Namun kegembiraan itu tidak lama... mutiara kecil yang pada mulanya hanya turun sebutir-sebutir, tidak lama kemudian menjadi semakin 'besar' dan 'banyak', diikuti pula dengan guruh dan petir... Subhanallah - dengan kuasa Allah, negara ini hujan dengan selebat-lebatnya!
Kegembiraan kini bertukar - wajah masing-masing berubah panik. Sorak-girang bertukar menjadi tangisan ketakutan... Masing-masing kelam-kabut ingin segera pulang ke rumah masing-masing..
Hujan lebat berterusan selama kira-kira hanya 1 jam... tapi lihatlah hasilnya...


Antara jalan di Yanbu yang dinaiki air
(courtesy dari Reena Zee di Facebook)






Balkoni rumah kami yang berada di Groundfloor juga turut ditenggelami air... Jenuh juga mr. hubby menimba keluar air nih.. kalau tak, takut masuk ke rumah, lagi susah sebab rumah kami berkarpet sepenuhnya...
Terima kasih banyak-banyak pada jiran-jiran setangga dan sebangunan yang membantu...








Ni pulak, dua-beradik ni pergi meninjau ke kawasan belakang rumah kami... air yang memenuhi parit/longkang di bawah jambatan tu, asalnya kawasan yang sangat kering-kontang.












Keesokkan pagi, jalan yang dipenuhi air sudah pun kering seperti sedia-kala, hanya tinggal kesan mendapan pasir sahaja...


Alhamdulillah, khabarnya di Yanbu ni wujud sistem peparitan bawah tanah... dalam masa tak sampai 24 jam, air semuanya surut, jalan kembali seperti sedia-kala....

Semoga kejadian ini menjadi ingatan kita semua... dalam rahmat yang tersurat, ada pesanan yang tersirat... Insya-allah, kita sentiasa beringat...

Saturday, December 19, 2009

5 Behaviors of Manipulative People

Just want to share with you... these information might be useful for us especially in working environment...

Being manipulated never feels good, but the worst part of manipulation is that often, we don’t even realize that it is happening. Here are a few ways to know if someone is trying to manipulate you:
  1. Buttering You Up: To get their way, manipulators will often make you feel good so that they can then ask you to do something that they want. The person may first compliment you or tell you what a wonderful job you did on something. Making you feel good will, in their mind, make it difficult for you to say no…after all, you wouldn’t want to disappoint them or give them reason to think you didn’t deserve the compliment in the first place. What you can do: Return the compliments and the niceties before saying no.
  2. Guilt: trips have been a successful manipulation tactic for centuries. The saddest part of this strategy is that the victims of this tactic succumb to the manipulators’ demands because they feel they HAVE to, not because they WANT to. In personal relationships, this sets up a co-dependency that is extremely unhealthy. What you can do: Ask the individual if they want you to do something because you have to or because you want to. If they say they want you to want to do it, tell them that you don’t and that they are trying to force you into something you don’t feel comfortable with.
  3. Broken Record: Probably the most obvious of formats is the broken record tactic. If a person asks you enough or pushes their agenda enough…constantly repeating the question or request over and over again…in slightly different ways, the victim will inevitably give in and give them what they want. Oye! What you can do: Ask the individual what they don’t understand about the word “no.” Tell them that asking you over and over again isn’t going to change anything and that they are inappropriately over-stepping boundaries.
  4. Selective Memory: This one gets me the most. You swear you have a conversation about a plan and everyone is on the same page, and then one day, the manipulator pretends to remember the conversation completely differently, if at all. What you can do: Record your conversations…seriously! Okay, maybe not. At least have a witness that you can count on to back you up if the person pulls this shenanigan. Call them out on the fact that they conveniently change the game to fit their needs.
  5. Bullying: If a person doesn’t get their way, they make you out to look or feel like the bad guy…like you are the wrong one. What you can do: Be firm and tell them that their bullying tactics are inappropriate and unacceptable.


by Brett Blumenthal - Sheer Balance, on Wed Dec 2, 2009 9:40am PST

Sunday, December 13, 2009

Kenapa Kebanyakan Blog Yanbu Sepi?

Dalam setahun-dua yang lepas, begitu meriah sekali bumi Yanbu dengan cerita-cerita dari pemilik-pemilik blog yang bekerja di Yanbu. Namun sejak akhir-akhir ini, nampak begitu sepi sekali blog-blog ini. Update sangat jarang-jarang sekali sekarang ini.. Kemanakah mereka, tidak bekerja di Yanbu lagikah mereka..?
Jangan risau, jangan musykil, semuanya masih ada di bumi Yanbu ni Insya-Allah... TETAPI cinta kebanyakan mereka telah beralih arah.. ramai yang dah 'ter'melekat dengan Facebook dan application-application yang disediakan... Contohnya, macam saya jugak ler... 'ter'rajin pulak melayan ikan-ikan nih... salah satu sebab, ikan-ikan dia berwarna-warni, cantikkkk... cuba tengok ni...

Wednesday, December 9, 2009

Alisya goes to school

Finally, my second daughter has joined Little Angel Kindergarten at her age of 4 years and 4 months.
It was not an easy task to persuade her to school. At first she was relunctant to go to school.. On the day I brought her to meet up with the principle, she was crying, even though my plan was only to ask about the school fees and schooling stuff. In the afternoon, brought her back to school to give her a 'feel' of the school session. However, she was crying so loud, that the principle asked me to take her back home and come back to school the the next day. She also advised me to leave Alisya at the gate only no matter if she does cry. That way will be easier for the teachers to handle her later.
The very next morning, when husband and I sent her to school, alhamdulillah she was smiling. Not a single tear and not a single doubt in her face when she entered the school. So, we left her there. Insya-allah she'll be in good hand with her teachers.
And now, I need not to worry anymore... Alisya is excited to go to school everday. She's also excited to complete her homework even though it will takes time, because she will always ask for break... At least now she feel occupied...

May you be a smart girl, Alisya..
You go girl!!

Thursday, December 3, 2009

Info Kesihatan : Petua Melayu

Salam...
hari ini ada satu petua melayu yang ingin dikongsikan bersama... iaitu petua tradisional untuk mengurangkan batuk (and eventually baik terus?).
Ni semua gara-gara batukku yang berpanjangan sejak seminggu yang lalu... dalam keadaan yang berbadan dua (wahh.. terasa klasik pula menggunakan terma ni) nih, ubat batuk yang dibekalkan oleh doktor tak terasa kesannya... mungkin dos yang rendah diberikan.. apalagi, apabila dah berhari-hari batuk, satu badan depan-belakang naik sengal-sengal (ibu-ibu mengandung pasti bersetuju.. kan... kan.. kan)
Oleh itu, mari kita mencuba kaedah tradisional pula... terima kasih kepada penyumbang petua ini iaitu tuan tanah Kembara KSA - Puan Siti Haryani dan disokong pula oleh Puan Siti Mastura.. kuasa Siti bergabung.... hehe..

Petuanya: Makan sesudu madu bersama sedikit perahan lemon. Pastikan sudu plastik yang digunakan supaya khasiat madu tidak hilang (jika menggunakan sudu stainless steel).


Insya-allah, petua ni berkesan... saya sendiri telah mencuba.. selepas 2 kali, alhamdulillah batuk semakin berkurangan.. cubalah...

Wednesday, December 2, 2009

Info Kesihatan : Placenta abruptio

Salam semua....
hari ini mari kita belajar satu terma perubatan berkaitan O & G - Placenta Abruptio

Definition:
separation of the placenta (the organ that nourishes the fetus) from the site of uterine implantation before delivery of the fetus. Typically, the placenta detaches after your baby is delivered. Sometimes though, the placenta begins to peel away from the uterus early. This can threaten your baby’s oxygen and food supply as well as your own health.

(Placenta is a very important part of pregnancy. Placenta is actually an organ, which helps to deliver nutrients, blood, and oxygen to baby. Typically, the placenta functions normally until birth, helping baby grow strong and healthy.)


Symtoms:
Patients with abruptio placentae typically present with vaginal bleeding, uterine contractions, fetal distress, back pain
and abdominal pain.

Diagnosis:
Typically, an ultrasound is performed in order to view the placenta and to determine if there is any blood in the uterus

  • Grade 1 - small amount of vaginal bleeding and some uterine contractions, no signs of fetal distress or low blood pressure in the mother.
  • Grade 2 - mild to moderate amount of bleeding, uterine contractions, the fetal heart rate may shows signs of distress.
  • Grade 3 - moderate to severe bleeding or concealed (hidden) bleeding, uterine contractions that do not relax (called tetany), abdominal pain, low blood pressure, fetal death.

Risk factors include:
  • Advanced maternal age (over 35 years old)
  • Cigarette smoking
  • Cocaine use
  • Diebetes
  • Drinking more than 14 alcoholic drinks per week during pregnancy
  • High Blood Pressure during pregnancy
  • History of placenta abruptio
  • Increased uterine distention (as may occur with multiple pregnancies or abnormally large volume of amniotic fluid)
  • Large number of prior deliveries
Treatment:

If a partial abruption has taken place, bedrest may be the best answer until the pregnancy reaches a mature 37 weeks. Bedrest will significantly slow down your activity, which may help prevent the placenta from tearing away more. Your doctor will also want to carefully monitor the baby's progress by listening to the fetal heart tones. He may send you home with a machine that does this.

If a complete placental abruption has taken place, your doctor will recommend delivery. Treatment may fluids through a vein (IV) and blood transfusions. The mother will be carefully monitored for symptoms of shock and the unborn baby will be watched for signs of distress, which includes an abnormal heart rate. An emergency cesarean section may be necessary. If the fetus is very immature and there is only a small placenta rupture, the mother may be kept in the hospital for close observation and released after several days if the condition does not get worse. If the fetus is developed (matured) enough, vaginal delivery may be chosen if there is minimal distress to the mother and child. Otherwise, a c-section may be the preferred choice.

Resources:
http://emedicine.medscape.com/article/252810-overview
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000901.htm
http://www.childrenscentralcal.org/HealthE/P02461/P02482/Pages/P02437.aspx
http://www.ehow.com/how_2301655_treat-placental-abruption.html


Nota Tambahan:
di Saudi ni kalau cari O & G takkan jumpa... sebab sini menggunakan term OB/Gyn

Saturday, November 28, 2009

Jeddah flood toll rises to 83: reports

AFP – 1 day ago

JEDDAH, Saudi Arabia — More bodies have been recovered in the western Saudi city of Jeddah, gateway for Muslim pilgrims headed to Mecca, pushing the death toll from Wednesday's flash flood to 83, reports said on Friday.

The Al-Watan and Okaz newspapers said the toll had risen to 83, nearly all of them in Jeddah, after the Red Sea port was hit by a torrential downpour that sparked what observers said looked like a tidal wave when it struck the city.

Al-Hayat said 84 had died.

Officials said none of the dead were pilgrims for the hajj, which was underway in Mecca 80 kilometres (50 miles) away.

Receding waters yesterday revealed crumbled bridges and torn up roads, with crumpled vehicles piled up in areas like driftwood.

Citizens worried that a huge sewage reservoir outside the city would burst its banks. Jeddah municipality spokesman Ahmad al-Ghamdi said that the reservoir was safe and not in danger of being overwhelmed by floodwaters, the reports said.

Saturday, November 21, 2009

Zulhijjah datang lagi...

salam..
hari ini secara rasminya bermulalah cuti pertengahan semester dan cuti aidil adha bagi YUC, sehinggalah ke 5/12 nanti.. Dan hari ini jugalah secara rasminya urusan rumahtangga akan kembali ke bahuku secara 100%... satu nikmat juga ni... dapatlah melayan anak-anak dan mr. hubby dengan lebih sempurna, bak dari segi makan-minum, mahupun pakaian... segalanya akan sang 'super woman' inilah menguruskannya sendiri.. :-) lebih-lebih si kakak masih lagi bersekolah kerana YIS masih belum bercuti lagi sehinggalah hujung minggu ini... (insyaAllah, moga-moga Allah berikan kesihatan yang baik selalu)
dalam masa 3 hari lagi pula.. rombongan Malaysian di Yanbu ini akan berangkat ke Mekah pula untuk mengerjakan rukun Islam kelima - ibadat haji.. ramai juga rombongan kali ini - dalam 70+ orang semuanya.. Alhamdulillah, semuanya telah terpanggil untuk mengerjakan rukun islam kelima ini dan Insya-allah semuanya akan mendapat 'tasreh' dalam sehari-dua ini...
As for me, masih belum mendapat 'jemputan' untuk menjadi tetamuNya untuk musim kali ini... kata orang, nak dijadikan sebab - salah satu syarat baru untuk permohonan haji kali ini memerlukan vaksinasi H1N1... and since I'm preggy - this was yet another difficult moment for both me and hubby - to decide whether to take the vaccination or not to take, which will influence the decision whether to go or not to go for hajj!! Ya Allah.. sesungguhnya dugaan ini sama hebatnya dengan apa yang telah berlaku setahun yang lalu!! Sambil memohon petunjuk dariNya, kami berdua tak putus-putus mencari maklumat serta panduan tentang selamatnya vaksinasi H1N1 untuk ibu mengandung... berserah kepada Allah tetap berserah, usaha tetap usaha juga... pencarian maklumat di internet banyak yang pro dan kon - tak tahu mana satu yang betul.. ada yang kata OK, ada yang kata TAK OK.. teman-teman doktor serata dunia juga dihubungi untuk mendapatkan maklumat... termasuk menghubungi O&G of my previous pregnancy (yang telah sempat ditemui ketika cuti summer yang lepas for this current pregnancy). Here's what she said: "About the vaccination, not advisable in pregnancy. You might have to postpone your pilgrimage". Another doctor - a friend of mine in Dublin also suggest the same thing: "If you could postpone taking the vaccination, please do - at least until early 2010. By next year, the vaccination is said to be 100% tested both for normal and pregnant ladies". bedebub.. bagai nak luruh jiwa dan ragaku menerima maklumat ini... I knew that I need a definite information like this but I just couldn't hold my tears reading them... and I thought I was strong...
Ya Allah, kuterima ketentuan kali kedua ini... redha dan pasrah pada kehendakMu... masih belum 'berhak' untuk kumenjadi tetamuMu kali ini... pasti ada perancangan yang lebih baik dariMu...
Untuk teman-teman lain yang akan menunaikan ibadat Haji tahun ini, janganlah lupa mendoakan temanmu yang sorang ini... semoga temanmu akan menjadi tetamuNya tahun hadapan pula...


Thursday, November 12, 2009

Kelab Malaysia Yanbu

(ini adalah siaran tertunda... huhu..)

Bertarikh 27 October 2009, seusai solat Isya' berjemaah, maka dengan sebulat suara bersetujulah sebahagian besar masyarakat Malaysia di Yanbu ini untuk menubuhkan Kelab Malaysian Yanbu.
Antara lain, tujuan menubuhkan kelab ini adalah untuk menyatukan rakyat Malaysia yang tinggal di Yanbu ini, menjalankan aktiviti kebajikan, rekreasi, sosial dan kemasyarakatan dan juga menjadi penghubung antara ahli dengan wakil kerajaan di Arab Saudi dan juga komuniti Malaysia yang lain di Arab Saudi.
Majlis penubuhan kelab ini bermula dengan solat Maghrib berjemaah, makan malam (ditaja oleh tuan Presiden), penerangan ringkas tentang pakej2 haji yang ada di sini dan diakhiri dengan pemilihan AJK bertindak untuk KMY. Berikut adalah antara jawatankuasa tertinggi KMY:

Presiden: En. Ghazali Abd Aziz
Naib Presiden: En. Zuraili Abdul Rahman Sidek
Setiausaha: En. Suhaimi Abdul Rahman
Bendahari: En. Mohammad Zaki Dawood Gany
Naib Bendahari: En. Shah Apandi Anjang Daim
(turut dipilih adalah AJK Portfolio seramai 15 orang termasuk 3 wakil muslimah)

Turut dirasmikan adalah laman web portal untuk KMY, hasil usaha beberapa warga Malaysia yang gigih dengan pembinaan laman web ini diketuai oleh En. Suhaimi Abdul Rahman. Diharapkan rakyat Malaysia di Yanbu khususnya, Arab Saudi amnya dan mana-mana rakyat Malaysia yang lainnya, mendapat manfaat dengan web portal ini. Sama-samalah kita mendapatkan maklumat darinya iaitu di :

..gambar kaum ibu ni takde kaitan dengan jawatan kuasa ke apa..
saja suka posing :-)



Nota Kaki:
khabarnya 'persatuan' tidak boleh ditubuhkan sebab melanggar undang-undang arab kerajaan arab saudi.. mungkin juga dikhuatiri 'persatuan' akan lebih berbaukan politik... entahlah...

Tuesday, November 10, 2009

Mencuci Sawang..

isk..isk..isk.. malasnya tuan rumah ni... dah bersawang-sawang dah laman sesawang dia... takde ke nak bersih-bersihkan.. nak open job la gini - pencuci laman sesawang - ada takers tak? hehe...
jangan la kata tuan rumah ekk.. agak kesibukan sikit sejak selepas raya tu.. dengan subjek-subjek baru, dengan kerenah students yang memenatkan, dengan fizikal yang semakin 'membesar' ... uisshhh.. penatnya... takpe, takpe, tak nak citer pasal penat tu, kalau mula nanti tak habis bermuka-muka..(i mean a lot of pages eeekkk)
entry yang pasal sambutan 1 Syawal tu actually ada sambungan dia... sepanjang Syawal sampai terlajak ke ZulKaedah, tak putus-putus kami dapat jemputan untuk berhari-raya di rumah terbuka kawan-kawan semalaysia di Yanbu dan di Jeddah.. termasuklah Rumah Terbuka Konsulat Malaysia di Jeddah.. meriah tak terkira, walaupun keluarga jauh dari sisi... 'keluarga besar' yang ada dikeliling kita ini seharusnya kita hargainya... alhamdulillah.. semoga hubungan kekeluargaan kita kekal abadi..
** kalau nak baca tentang sambutan raya sana-sini di Yanbu ni, silalah jenguk ke blog kawan-kawan (tengok kat listing bloggers), yang dah lama bercerita pasal raya nih. nak cerita sekarang pun dah basi.. **

Okaylah, cuci sikit-sikit dulu... ada masa nanti polish plak apa patut ... daaaaaaaaaa.. jumpa lagi..




Nota Kaki: semasa Syawal lepas juga khabarnya ada 'lawatan sambil menengok' ke Sungai Petani on behalf on my little brother... bila nak jadi tu? kami nak pi shopping barang kat Jeddah nih.. :-)

Wednesday, October 28, 2009

RTM 1, RTM 2 dan Muzik Aktif di Arab Saudi ...

rtm 1 - FTA
rtm2 - encrypted with BISS
muzik aktif - encrypted BISS
decoder model : STRONG
status: success :)

mau coba?

Tuesday, September 22, 2009

1 Syawal @ Yanbu Al-Sinaiyah

SELAMAT HARI RAYA, EID MUBARAK dan MAAF ZAHIR BATIN

Alhamdulillah, tahun 1430H/2009G ni kami sekeluarga beraya lagi di KSA, untuk tahun ketiganya.. cuma kali ni kami berada di rumah sahaja tak seperti tahun-tahun sebelum ini di mana kami beraya di Mekah Al-Mukarammah.. Tahun ni kami berkurung sahaja di Yanbu atas sebab-sebab kesihatan..

Selain keluarga kami, ramai lagi keluarga yang beraya di Yanbu sahaja, termasuk keluarga -keluarga bloggers seperti keluarga 'Kembara KSA', keluarga 'MamaBungas' & 'Villa Bayu', keluarga 'Maka Terimalahhhh...', keluarga 'Kaherah', keluarga 'Harum Chempaka' dan juga jiran tingkat atas keluarga Yusof dan Mahaya. Tak sangka meriah rupanya bila beramai-ramai beraya di Yanbu nih...

Pagi raya dimulakan incik Amie bersolat raya di padang pasir, berdekatan dengan Dana Mall (yang ada Hyper Panda tu laa...). Selesai solat, kami sekeluarga bermaaf-maafan, menikmati juadah raya dan berposing-posingan. Yang menariknya raya kali ni semua juadah raya dimasak sendiri okkkkk.. sampaikan kakyong (kakak sulungku) kata "masa kat mesia tak pernah pun ko sebuk nak masak!" hahaha.. apa taknya, kalau kat sana semua urusan masak-memasak diserahkan pada mama dan kakyong... haha.. eden dok dopan yooo... susun perabot, kemas sana kemas sini... sonang baituuuu...

Kemudian, dalam pukul 9.00am kami beraya di rumah Yusof dan Mahaya... dekat 1 jam gak bersembang.. turun semula ke rumah, beraya pulak hampir 1 jam dengan ahli keluarga di Malaysia (melalui video call - terima kasih skype!!). Seterusnya, keluarga Yusof pulak turun beraya di rumah kami sambil menonton Upin dan Ipin.. haha...(tu pun tak sempat habis, dah kena tuntut siaran sambungan.. hehe)..
Ooohh.. ya.... dalam waktu yang sama rombongan beraya keluarga2 yang ada di Yanbu ni dah dimulakan di rumah saudara Zaki pada pukul 10.00am, rumah kedua - Hj. Ghazali, rumah ketiga - Hj. Zuraili. Rumah seterusnya adalah rumah Hj. Yusof... waaahhh... terkezut kami rupa-rupanya ada 8 buah kereta semuanya yang mengikuti rombongan raya ni, termasuk 4 kereta milik keluarga dari Jubail.. Kami sekeluarga pun tumpang sama menjadi tuan rumah utk rumah terbuka kali ni... pelbagai juadah kami hidangkan seperti nasi impit dan ketupat pulut bersama rendang ayam, rendang dinding, kuah kacang, serunding daging, dan juga kuih-kuih raya yang dibawa khas dari Malaysia termasuklah dodol...
terima kasih semua kerana sudi singgah walaupun disaat-saat akhir membuat jemputan rumah terbuka..

selepas rombongan ni bergerak ke destinasi seterusnya, rumah kami dikunjungi pula oleh keluarga Zuraili dan keluarga Mustafa. Kemudian kami sendiri keluar beraya di rumah Shah dan Siti... Sebelum maghrib, rumah kami dikunjungi pula oleh saudara Nahar dan Ridzuan, diikuti keluarga Shah dan Siti, keluarga Zack dan keluarga Mydin.. sambil tu sempat juga kami keluar untuk beraya di rumah Zuraili.... penutup 1 Syawal, kami dikunjungi oleh keluarga Kamal dan Kaherah...

meriah...memang meriah... walaupun kepenatan tapi jelas kegembiraan kami semua terutama untuk anak-anak merasai makna berhari-raya... maklumlah, sebelum merantau ke Yanbu ni, masing-masing masih terlalu kecil untuk mengingati suasana hari raya... tahun ni dapatlah mereka merasai kemeriahan orang-orang Malaysia berhari-raya...


p/s blogger 'Mama Moden' dan 'Kasih Rizhad' pun ada masa raya pertama.... sorry eekk, tertinggal nama..

Saturday, September 19, 2009

Link untuk rtm dan tv3

Link:

1. RTM1
http://bkj-station2.jaring.my/tv1


2. RTM2
http://bkl-station3.jaring.my/tv2


3. TV3

http://www.um.com.my/streaming/v1/modules.php?name=TV3

kena install sopcast dulu = http://sopcast.cn

Thursday, September 17, 2009

Info Perubatan

sesekali nak bagi maklumat perubatan pulak kat blog nih... asyik cerita jek kan... tukar angin sket.. however, info ni masih jugak ada kaitan dengan tuan badan blog nih...
Info yang ingin disampaikan ni berkaitan dengan pregnancy dan delivery... I noticed that ramai yang tak tahu @ tak perasan tentang wujudnya satu permasalahan during delivery - Ceasarean @ C-Section (kelahiran melalui pembedahan). well, kita takkan tahu wujudnya masalah sehingga kita berhadapan sendiri dengan masalah itu...
Maka, tujuan utama entri ini, bertujuan untuk menjawab persoalan sahabat-sahabat yang bertanya kenapa saya mengatakan yang kelahiran seterusnya pasti akan melalui C-section juga...

Now, I am in that position... read on the next paragraphs... I got these information from Dr. Sharifah Halimah Jaafar (Consultant O & G in Ipoh Specialist Hospital, Ipoh, Perak), Dr. Aida Ghazali (a friend of mine) and Dr. Galal Heba (a gynecologist in Al-Shafa Health Care Centre, Radwa 4, Yanbu Al-Sinaiyah).

Saya telah menjalani 2 unplanned c-sections, untuk 2 anak berturut-turut. the first one because of her umbilical cord strangled around her neck during vaginal delivery, and the second one, premature water broke and at the same time no progress at all in cervix opening.
Because of these 2 subsequent c-sections, the next one or two will be definitely have to go through same procedure - c-sections! I quote what the doctors said:

"after 2 subsequent c-sections, you definitely have to go through another 1 for your next delivery. If there's only 1 scar, you can go for vaginal delivery. With 2 scars, it's going to be too risky for svd(spontaneous vaginal delivery). Previously, max c-section up to 3 times only but now you go up to 4!"

"with 2 c-sections scars, your uterus (aka womb aka 'rahim') and the muscles around it will be too fragile. it won't be able to stand the pressure of contraction during vaginal delivery."

The next paragraph is an article by D. Ashley Hill, MD (Associate Director - Department of Obstetrics and Gynecology, Florida Hospital Family Practice Residency, Orlando, Florida ).

C-sections are a major surgery, and major surgeries can have major complications. Some complications that can occur during or after a C-section include heavy bleeding, damage to the bladder or intestines, major infections of the uterus, kidneys, lungs, or other areas, opening up of the skin incision, blood clots around the uterus or in the leg veins or lungs, an inability of the blood to clot, and damage to the uterus that makes future childbirth more dangerous. The uterus is a large, muscular organ that has an enormous blood supply. When an incision is made into the uterus, there can be a lot of bleeding. Modern doctors have medications and stitches to stop this, but even so, there are some women who need a blood transfusion during a C-section.





Nota kaki : Kesimpulan dari entri ini? Fikirlah sendiri... hehe..

Sunday, September 13, 2009

Update Harga bilik hotel

Nak update posting sebelum ni , harga bilik semalam SR400, sekali dengan makan.

Friday, September 11, 2009

Perlukan bilik di Mekah?

Nak tolong promosi sikit bilik hotel yang diuruskan oleh kawan di Mekah. Kepada kekawan yang memerlukan bilik disepanjang ramadhan dan syawal ini boleh email atau call saya. Ada pakej bilik dan juga makan. Biasanya masakan adalah masakan melayu.

Kalau siapa nak stay sampai hari raya, di pagi raya tu dapat la makan hidangan raya. Tempat letak kereta ada di belakang hotel - public parking.

Wednesday, September 9, 2009

Today is 090909

kalau ada yang tak perasan, hari ini adalah tarikh yang istimewa sepanjang tahun ini - 090909
selain tu ada yang spesel tak tarikh ni? cuba teka? hehe...

Monday, September 7, 2009

Yanbu oh Yanbu! Kami dah Balik

Tanggal 3/9 kami sekeluarga telah selamat sampai ke rumah di Yanbu. Terima kasih diucapkan buat Z yang sudi menjemput kami di lapangan terbang Yanbu. Buat yang menghantar kami sekeluarga di KLIA juga diucapkan terima kasih, semoga kita akan berjumpa lagi, insyaAllah. Sebenarnya banyak ucapan terima kasih kali ni di antaranya, terima kasih kepada ahli keluarga yg sudi memberi bekalan raya e.g. kuih raya utk bekalan kami sekeluarga di Yanbu. Kurang la sikit kesedihan tak dapat beraya di Malaysia - dah 3 kali beraya di arab saudi.... huhuhu.

Penat sungguh perjalanan kali ini , maklumlah di bulan puasa - tempoh puasa pun panjang , lebih kurang 12 jam. Sampai airport jeddah pada petang 2/9,berbuka pun kat kaunter imigresen bertambah penat bila flight ke yanbu pula keesokkan paginya. Terima kasih buat Khairi dan Fizah kerana sudi menjemput kami ke rumah utk berehat sementara menunggu flight ke yanbu. dapatlah makan malam dan bersahur serta melelapkan mata, tq.

Sampai rumah je terus pengsan tidur. Tak terfikir pun nak berbuka camner ... ingat nak order je. Nasib baik ada jiran yg berhati mulia sudi menjemput kami berbuka puasa di rumahnya pada 3/9. Bukan kami je, 3 keluarga lain di Radwa 2 (satu geng sampai 3/9) pun dijemput sama. Terima kasih yang tak terhingga buat ketua kampung Radwa 2 (jgn marah sebab panggil ketua kg ye) dan isterinya :) ... Jemput la lagi ye.


Nota:
Tiket asal KUL-RUH-YNB di tukar ke KUL-JED-YNB disebabkan penerbangan terus ke RUH dibatalkan, itu yang flight ke yanbu keesokkan harinya. Terima kasih juga kepada (MAKA TERIMALAAAAAAHHHHHH ........) kerana sudi menawarkan bantuan utk memudahkan perjalanan kami semasa di jeddah.

Tuesday, August 4, 2009

Dah Bersawang...

salam semua...
tak sedar, dah bersawang rupanya laman sesawangku ini.. tak sempat nak cantikkan dengan entri-entri baru... adatlah orang balik merantau, bukan ada talian di rumah.. entri bulan lepas (selepas sampai Malaysia) dibuat di rumah orang.... menumpang internet orang.. hehe.. bila dah sampai ke rumah sendiri, takde apa la jawabnya.. ini pun baru subscribe celcom broadband... 'broad' yang tak berapa nak broad pun... suka-suka dia la nak bagus ke tak kan... kita kena sentiasa mencuba jek.. haha...
untuk update terkini, sepanjang 2 minggu ni, rumah kami dah jadi macam spital.. minggu sakit.. lepas sorang, sorang diserang virus demam panas (tak kurang dari 38'C), batuk dan selesema... pandai pulak ikut turn sakitnya... tak ler susah sangat super-mom nak terkejar sana-sini... especially tang bagi makan ubat... yaaa..ampun... alisyalah yang paling susah nak bagi makan ubat... siap kena pegang kaki tangan... alisya jugaklah yang paling lama demamnya sampai dah kurus dan nampak lembik dah dia... dan alisya telah mencipta sejarah family dengan menjadi ahli keluarga pertama yang terpaksa membuat ujian saringan H1N1 dan denggi di Hospital Raja Permaisuri Bainun (Hospital Ipoh)... alhamdulillah, kedua-dua ujian adalah negatif... H1N1 pun tak, denggi pun tak... risau betul... cuma demamnya possible disebabkan oleh viral infection, kata doktor...
Sehingga entri ni ditulis, alisya still under medication... demam dah kebah, dah tak cecah 38'C.. alhamdulillah.... semoga makin turun suhu badannya...

Monday, July 13, 2009

Seminggu di Malaysia

selepas seminggu kembali ke tanah air, dua perkara jek yang paling kerap kami lakukan...
  1. shopping
  2. eating
Shopping kat Malaysia memang best... walaupun tak sempat keluar-masuk banyak shopping complex or mall tapi yang sempat tu memang la dioptimakan peluangnya.. haha.. saya sangat sukaaaa... macam-macam sempat disambar walaupun baru 3 hari sampai..

Eating plak memang la heaven kat Malaysia ni.. siap paksa anak-anak makan.. jangan nak memilih kat sini... segala ada, jangan tak rasa.. rugi oooo... kat Yanbu nanti sumer makanan limited.. dari hari sampai lagi dah pekena satay Hj. Samuri kat RnR Dengkil... nikmattttttttnyaaaaaaaaaa...

Tuesday, July 7, 2009

Selamat Kembali ke Malaysia

salam semua...
saya dah keluarga sudah selamat sampai ke bumi Malaysia tercinta...
pada 5/7/09 penerbangan pertama adalah dari Yanbu ke Riyadh. Bergerak tepat 7.40pm dan sampai 1 jam 20 minit kemudian. Penerbangan berikutnya adalah pada 11.59pm dari Riyadh ke KLIA. Tempoh selang 2 jam sempat digunakan untuk bersolat, menjamah sedikit makanan dan selebihnya berehat..
Penerbangan ke KLIA hanya bermula lebih kurang 12.10am dan dimulakan dengan sajian makan malam... aduhhh... makan malam begitu lewat sekali... tapi makan jugak sebab dah lapar sangat... dah kenyang, apa lagi zzzzzZZZZZZZzzzzzz.. hinggalah waktu subuh menjelang, lebih kurang pukul 3am (waktu Saudi). Sambung balik zzzzzZZZZZZZzzzzzz hingga lebih kurang pukul 6am, apabila hidangan breakfast mula diedarkan... susah betul nak masuk makanan waktu nih... Akhirnya, pada 6/7/09 tepat 12.45 tengahari waktu Malaysia, kapal terbang selamat mendarat di KLIA. 1 jam 30 minit kemudian, selamat keluar bertemu dengan mama dan abah...

Sekian dahulu laporan awal... maklumat seterusnya akan dilaporkan dari masa ke semasa.. Ketika ini masih berada di Taman Saujana Utama 2, Sungai Buloh (belum kembali ke 'pangkal jalan' lagi.. hehe..)


Saturday, June 27, 2009

Guna Skype untuk nonton TV Malaysia?

Hari ni terbaca artikel ni kat link ni:

http://blog.tmcnet.com/blog/tom-keating/skype/streaming-tv-with-skype.asp

nanti la nak try ... nak set satu kat malaysia, nanti boleh la nonton channel malaysia ... terutamanya masa nak raya nanti. Kualiti tak tahu la lagi, tp kalau ikut kebiasaan skype call ke mesia, kira ok la. Kalau ada sesiapa yg dah cuba, boleh la kasi feedback.

Thursday, June 25, 2009

Tentang aktiviti memasak

salam semua,
ini cuma satu makluman..
Saya telah membina satu lagi blog, khas disediakan untuk meletakkan pelbagai resepi yang telah saya dan para kaum ibu di Yanbu ini sama-sama belajar di kelas memasak yang kami jalankan pada malam Rabu (selang seminggu).
Silalah berkunjung ke: Tentang Makan dan Makanan

Monday, June 22, 2009

Tetiba terfikir ...

Ntah tetiba je terfikir tentang fungsi konsulat di luar negara ...Maklumlah dah hidup merantau ni sure gak nak tahu sedikit sebanyak tentang kepentingan konsulat. Nanti boleh la susahkan diaorang kan kan kan...

Sebelum ada terbaca statement ni kat sini http://www.kln.gov.my/bm/?m_id=8
###################################################################################

IMPORTANT

To enable the Ministry of Foreign Affairs and Malaysian Missions abroad to provide an optimum service or to disseminate information to Malaysians abroad, it is important that we know how to get in touch with you. Therefore, all Malaysians living abroad are encouraged to register themselves at the nearest Malaysian Embassy/High Commission. This requirement to register is clearly stated in the Malaysian International Passport. Malaysians who fail to register would face the risk of having their nationality revoked under Article 25(2) of the Federal Constitution.

##################################################################################


Baca baris akhir tuh ... taraf warganegara boleh ditarik jika gagal utk mendaftar dgn kedutaan/Suruhjaya tinggi - Nasib baik dah daftar masa memula dulu ... So kepada yg lain yg belum daftar tu sila la daftar, utk kepentingan bersama pun.


Kat bawah ni ada la snippet dari http://www.kln.gov.my/files/KLN_Information_Booklet.pdf

Buku maklumat tentang Kementerian Luar Negeri ni ok gak , dapat gak la tahu fungsi KLN utk bantu rakyat Malaysia. Kat bawah ni ada satu division yang rasanya amat popular ...

The functions of the Consular Division are as follows:
- Providing of Certificates of Good Conduct;
- To provide consular assistance to Malaysian in cases involving loss of travel documents, death and missing persons, arrest/detention abroad;

pjg la kalau nak tulis semua ...

*** taken from http://www.kln.gov.my/files/KLN_Information_Booklet.pdf

Tuesday, June 16, 2009

Iklan skett...

Nak offer booking penginapan bilik hotel Bahaudin di Madinah. So kepada sesiapa yang perlukan bilik penginapan di Madinah, sila beritahu ye ... nanti boleh tolong bookingkan. Kalau kat Mekah hotel Muhajirin. Tolong kekawan je :)

20 days : countdown

countdown apa lagi... untuk touch down ke bumi malaysia yang terchenta la.. tinggal dalam 20 hari jek lagi... nak kasi usik jiwa sket - dengar la lagu peberet untuk perantau "balik kampung" .. tangkap leleh... tak la... tangkap tergedik ada la... haha...
untuk yang nak balik dah... selamat menaiki kapal terobang.. yang belum lagi, sabor-sabor lah ye... kira la hari tu and pangkah la kat kalendar tuh... hehe...

~** Balik kampung .. oooo .. balik kampung **~
.. hati girang ..








Thursday, June 11, 2009

Happy Birthday to Siti Rozanae Ismail

birthday my best friend ni sebenarnya semalam 10 Jun 2009 ... tapi semalam tak buat entry nih sebab nak tunggu surprise sampai kat dia dulu hari nih... so, hari dah sampai dah baru la boleh keluar entri ... lagipun gambar dah ada.. hehe..
seperti tahun lepas, I've send her birthday cupcakes.. so this year I do the same but not cupcake, instead I've send her a wedding-like-cake... cayokkkk... and tukang buat surprisenya tak lain tak bukan Kak Diba dari D'Muffins. Kak Diba pun terkejut sama, tengok pilihan kek yang ngalahkan untuk orang kawin nih... hehehe... tapi sebab regular customer dia ni ketegaq nak jugak, kira okay la tuh.. sebab sangaaaatttt cantikkk keknya and confirm sendiri takkan dapat kek cam ni, so baiklah bagi kat orang... hahaha...[ada macam ayat hint tak? kepada yang berkenaan sahaja.. hehe..]. Pas tu ada add on present lak lagi.. Perfume Tommy Girl.. Ana kata bau cam ising... ada ka patut, perfume ngan ising leh sama?
Anyway, kawanku sorang ni sangat sukaaaa, gembira lagi terharu menerima besday kek yang dia label as 'grand' ... apa taknya, siap berangan semalam ada orang akan call dia, bagi cupcake macam tahun lepas tapi dengan design lain pulak.. kehkehkeh... sekali takde daaaaaa... sure malam tadi frust menonggeng kawan ku ini.... hehe..
Kepada kawanku, Selamat Menyambut Hari Jadi ke **.. Semoga berbahagia bersama Mr. Sham and anak-anak serta Mak Misah selagi hayat dikandung badan... Semoga target ke DM52 menjadi kenyataan dalam masa terdekat ini...dan seterusnya menjejakkan kaki ke dalam bilik KP sebagai seorang KP.. paling penting sekali, semoga rumahmu akan menjadi tempat utk menjalankan aktiviti2 percutian kami tak lama lagi... hahha... kita seranggggg Meruuu...
Last but not least, have a look at the 'grand' birthday cake of the year... haha.. (as Ana herself said it..)


Kepada kak diba, terima kasih sekali lagi kerana bertanggungjawab menjayakan misi kedua tahun ini... aterr... kak diba, udah macam Mission Impossible la pulak...

Wednesday, June 10, 2009

Alamak ... dah naik harga ke?

Dulu SR1999 la ni dah SR2299 ... banyak permintaan kot ... ntah la.


Saturday, May 30, 2009

Ubah suai speed test

nak ubah jadi 100 ke 1000 pun boleh ... hehhee

1000 perkataan

Speedtest

Tuesday, May 26, 2009

SpeedTest Tag

dapat tag lagi, dari Dida (http://kasihrizhad.blogspot.com) pulak.... tapi ini tag bukan sebarang tag nih.. tag yang kena buat test.. menarik gak...

I have tried... best gak menguji kecekapan tangan sendiri... ni lah hasilnya... itupun dah try beberapa kali sebenarnya.. kira ok la tu kan Dida, sebelum ni tak pernah buat ...


45 perkataan



Kalau nak try, sila jenguk ke link ini: Speed test


Wednesday, May 20, 2009

Melayu dan PhD

salam to all,

tajuk entri nampak seperti ilmiah tapi tidak... cuba pikir semula apa maksud sebenar PhD kalau dikaitkan dengan orang melayu.. PhD yang dimaksudkan bukannya Doctor of Philosophy tapi tak lain tak bukan adalah Perasaan Hasad Dengki...
sebelum ini saya cukup tak suka kalau orang suka kaitkan Melayu dengan perangai yang buruk-buruk... "melayu Phd, melayu mudah lupa, janji melayu" Sesungguhnya, saya sangat tak suka...
tapi sejak akhir-akhir ini, saya terpaksa juga terima hakikat yang sememangnya kebanyakan orang-orang melayu ni suka membawa PhD mereka ke mana-mana... Belajarlah setinggi langit ketujuh sekalipun, campaklah ke negara mana sekali pun di luar Malaysia, tapi dah kalau namanya melayu, PhDnya tak pernah tinggal..
mulut pot-pet-pot-pet bercerita, jika hanya yang betul disampaikan takpelah jugak... ini siap tolong tambah perisa lagi.. tambah garam sikit, tambah ajinomoto sikit... nak bagi sedap la katakan.. kalau kita tak campur, dikatakan sombong, kalau kita campur pulak, naik darjat PhD jugaklah kita... harus diingat, yang bertudung pendek, yang tak memakai kopiah tak semestinya suka membawa cerita.. yang bertudung labuh, yang berjanggut lebat belum tentu tulus orangnya...

Cerita entri seperti saya kecewa atau marah... YA, memang saya kecewa dan marah!! Kecewa dan marah dengan perangai orang-orang melayu yang duduk jauh diperantauan tapi masih tetap dengan PhDnya... Komuniti Islam Melayu yang sepatut bersatu tapi akhirnya bersuku-suku...

Akhir kalam, saya sedar saya sendiri tidak perfect, banyak kekurangan... mungkin saya sendiri pernah berada di dalam golongan PhD, insya-allah saya semakin sedar diri.. insya-allah saya akan menjauhi diri...

Sesungguhnya ada perbezaan di dalam pengertian 'kawan', 'kenalan' dan 'sahabat'.


p/s bagaimana bergegarnya bumi Yanbu dek earthquake, begitu jugaklah bergegarnya jiwa dan ragaku..

Aftershocks rock Al-Ais

Reported by: Muhammad Al-Sheikh & Yousuf Muhammad in Arab News

YANBU: Strong aftershocks were felt in the village of Harrah Al-Shaqah and its adjoining settlements in the Al-Ais area yesterday with the Civil Defense declaring emergency in the region and ordering complete evacuation.

According to the US Geological Survey (USGS), the strongest of the aftershocks measured 5.6 on the Richter scale at 8:10 p.m. yesterday. Earlier, a Saudi Geological Survey (SGS) statement said: “The magnitude of the earthquake has been rising notably from 3 to 4.81 on the Richter scale with a total of 46 earthquakes recorded between 2 p.m. Monday and 2 p.m. today. The strongest tremor occurred 7.7 km beneath Harrah Al-Shaqah and its adjoining villages.” Aftershocks were felt in Umlaj, Wajh and Ula.

An SGS team that is conducting an aerial survey of the quake-hit area found a large crack in the earth and opened a quake detection station at Harrah Al-Shaqah.

The USGS posted on its website that an earthquake measuring 4.9 on the Richter scale was observed in western Saudi Arabia yesterday morning. USGS pinpointed the location 195 km west northwest of Madinah (25.105 degrees N, 37.788 degrees E) with the epicenter at a depth of 10 km underground. The latest quake of magnitude 5.6 hit the same area.

The Civil Defense warned people in Al-Ais and its surrounding villages to avoid areas where smoke is coming out of the ground as such areas are more likely to see volcanic eruptions. It also said that rumblings and pungent smells are indications of possible eruptions.

Roads in Madinah are currently choked with people leaving for open areas and gardens. In Umlaj there have been reports of people fainting. The Civil Defense, which has been put on full alert, has also evacuated people to safe areas.

People in Yanbu also left for open areas and camped out on roadsides and gardens while waiting for the all clear.

Madinah Gov. Prince Abdul Aziz bin Majed ordered the acting undersecretary at his office, Ibrahim Al-Khattab, and other high officials to inspect safety arrangements in the area, and do all that is necessary to ensure the safety and wellbeing of residents.

The officials have been asked to guarantee the rehabilitation of the affected people, Al-Khattab said in a statement.

The machines that arrived at the Civil Defense Center here are the latest and most accurate to detect seismic activities — both the rumblings and volcanoes. The machines have been brought on the orders of Lt. Gen. Saad Al-Tuwaijiri, director general of the Civil Defense.

Heavy machinery that can work under rubble and cameras with remote sensors have been brought in by the Civil Defense. Powerful generators to run them are in place and experts in seismic activities are monitoring the situation.

People reported tremors all day yesterday. Students in Yanbu were excited rather than scared by the tremors.

The Ministry of Education has sent senior officials to the region to make sure teaching in schools is not disrupted.

Civil Defense authorities have also reserved more hotel rooms and furnished apartments in view of the increasing number of people leaving villages close to the affected area.

Col. Essam Farrash, acting director of the Civil Defense in Yanbu, told Arab News that evacuees who wanted furnished apartments were provided with the same. He said up to 800 people were evacuated from Al-Qarasa, Al-Hadama and Al-Amid, and were put up in various Yanbu hotels and apartments on Monday. Officials denied reports that they had stopped providing evacuees with furnished apartments.

“As part of housing arrangements, permits have been issued to evacuees to seek shelter either in Madinah or Yanbu. Those who were issued permits for Madinah will get their accommodation there and those issued permits for Yanbu will be provided accommodation in Yanbu,” an official said. He added that only the best available apartments have been selected for them.

“Seven patients have been admitted to Yanbu General Hospital,” said Dr. Abdul Rahman Al-Saeedi, director of Health Department in Yanbu, adding that an emergency hospital with 50 beds and latest instruments has been put on alert in Yanbu.

Hospitals and health centers in the city are ready to handle eventualities, he added.


Saturday, May 16, 2009

Lari Topik Skettt...

Catatan Email dari seorang sahabat utk berkongsi bersama ...


Subject: FW: LUAHAN HATI SUAMI DAPAT KAWIN LAGI

Saya sendiri sebagai lelaki rasa tercabar apabila isteri saya sering mewar-warkan kepada saya bahawa umur saya dah melewati 40 tahun. Life starts at 40. 'Kalau U rasa U nak pasang lagi satu, I izinkan', kata isteriku.

Bila berangan tentang nak kahwin lain ni memanglah seronok. Tersengih- sengih aje lah I at that time.

'Dunia ni dah terbalik gamaknya, kawan-kawan aku siap pegi Siam sananak nikoh lagi satu, ni bini aku siap suruh pasang sorang lagi...?!'

Tak tahulah kalau isteri I tu main reverse psikologi dengan I. Tapi lepas I berfikir panjang, rasa-rasanya tak nak lah.

Sebab apa ? Bila mengenangkan umur I yang dah 40+. Let's say kalau I kahwin dengan anak dara, katakan umur 22 tahun.

Memang lah seronok beb. Seronok benda yang kat dalam seluar dalam tu aje lah.

Tentang makan minum, pakai I, kemas rumah dan kegemaran I, rasa nya I tentu asyik teringatkan my first wife.

Tak perlu nak ajar, I suka makan apa, cam mana cara nak masaknya, baju I kena gosok cam gini, kalau I bangun tidur I suka kalau my wife dah siapkan segala gala nya lah.

Tak perlu I bagitau, dia dah tahu apa I suka. Cerita apa I suka kat TV, teh atau kopi manis macam mana, hobi apa, sukan kegemaran ... semua dia dah tahu. Tak perlu start balik macam zaman umur
20-an dulu ...

Rasa rasa dapat ke isteri muda I suruh buat gitu, tentu dia banyak ragam. Ye lah dia muda, I kandah tua.

Mesti dia kata I ni mengada-ngada. Sure I yang kena manjakan dia lebihlah, sebab dia muda. Silap haribulan, takut lari lak, kan ...

Isteri muda ni bukan macam yang dah bersama dgn kita sejak muda. Kalau kita rasa isteri tua banyak belanja, isteri yang muda pasti lagi teruk.

Eh, budak 20-an zaman sekarang, dengan henbeg Gucci, dengan nak tudung kain Mawi dan henpon jenama Nokia N95, Itu tak termasuk kereta, paling korok pun mesti nak Honda atau Toyota .
Perempuan muda sekarang mana main naik Proton atau Perodua.

Kalau I tak bagi barang-barang tu, dia tak nak bagi 'barang' dia lak malam-malam.

Sedangkan dengan isteri tua, awal-awal kahwin naik motorsikal cabuk pun sanggup, berpanas berhujan, dukung anak kita dicelah motor tu. Ahh ... terkenang juga zaman 'miskin' dulu tu.

Rumah dengan bini tua dulu pun setakat apartmet 3 bilik. Tidur atas tilam nipis, dapur pun kecik, perkakas pun tak banyak.

Oh, untuk isteri muda, terpaksa aku buat OT untuk bayar rumah teres dua tingkat tu, nak bayar peti ais Samsung dan TV Sony Bravia 40-inci mu itu ...

Dah umur 40-an ni, darah tinggi lak aku ni kena buat OT setiap hari ... hari minggu pun kena cari duit ... nak tengok bola pun tak dapat ...

Lebih haru lagi, tentu anak anak I akan memberontak sakan. Yelah sekarang ni kanbanyak kes bapak kahwin lain anak-anak lebih tertekan. Ramai jadi liar, hisap dadah, jadi mat rempit dan bohsia.
Sebab tension bapak kawin baru. Takut mereka menjauhkan diri dari I, malah akan membenci
pula.

Disebabkan masyarakat kita ni memandang serong pada keluarga yang bapak mereka kahwin lebih dari satu. Kalau I ada anak dengan isteri baru, tentu kecik sangat lagi di masa I dah tua dan memerlukan
perhatian dari anak-anak.

Sedangkan rumah isteri muda tengah hiruk pikuk dengan anak anak kecil (kandah ada experience dengan isteri pertama -bagaimana kelam kabutnya dia menguruskan anak-anak)

Sedangkan di rumah isteri tua, anak anak dah besar, boleh tolong mak dan sedang seronok bergurau senda bersama ibunya membincangkan topik-topik terkini dan juga ehidupanmereka.

Duduk rumah bini muda, I yang tua-tua ni lak kena salin pampers dan bagi baby mandi. haha ... kalau tak buat, takut isteri muda merajuk pulak.

Tak boleh jadik nih. Banyak benda yang kena repeat. Mula mula kawin tentu seronok. Paling lama setahun-dua.

Bila dah ada anak,tanggungjawab baru bermula semula sebagaimana dengan isteri pertama dulu-dulu.

Tapi masa ni kita dah tak larat nak basuh berak anak, nak pegi shopping beli baju anak anak, nak dukung anak-anak. Leceh lah nak kena teman isteri muda buat semua tu.

Silap haribulan orang kata tengah pilih baju cucu. Eii tak sanggup pula. Paling takut, orang ingat isteri muda tu anak I ... ... lagi haru ...

Balik rumah mertua pula, teringatkan masa akad nikah dulu, beria ria kita nak kananak dia. Lepas tu kita kawin lagi satu. Tentu muka nih tak tahu nak letak kat mana. Orang tua tak kannak straight
to the point. Tanya itu ini.

Kalau dia nak bercakap tentang tu cukup dengan jelingan dan kerlingan mata,buat kita dah tak senang duduk. Tak kanraya asyik balik umah mak mertua baru aje. Apatah lagi kalau I ni lak umur nak sama dengan mak-bapak mertua baru I tu
....

Hish banyak lah lagi.

Bagi korang yang suka berbincang pasal benda yang indah indah kawin dua nih silakanlah.

Tapi bagi I selagi hayat dikandung badan, selagi tu lah I tak nak tambah. Tak nak lah mendabik dada. Cakap besar.

Tapi sekadar menurutkan nafsu dan benda dalam seluar tu rasanya tak pernah kurang pun layanan isteri pertama terhadap I. Keluarga ni, kita bina keluarga bahagia yang di depan mata.

Bukannya yang di dalam kepala. Bukannya di dalam seluar dalam je. Hadapi hari esok yang tentu dengan keluarga yang banyak mengharungi susah senang dari mula.

Pengorbanan isteri (walaupun kadang kala dia pernah merungut salah kita juga, cuai dan mengabaikannya) .

Apa apa pun semuanya bermula dengan kita. Insaflah.

Kalau nak ikut nabi, rasa rasanya solat subuh pun kita terlepas kalau isteri tu tak kejutkan. Bukan nak kata solat Subuh, kekadang waktu lain pun terlambat atau terlepas.

Baca Quran pun sekali-sekala, baca Yassin pun hanya bila ada orang meninggal. Ikut sunnah Nabi apa nama tu.

Tak payah lah yang lain lain. Kang ada yang nangis bila disebutkan. Cukuplah. Sesungguhnya amat bertuahlah suami-suami yang mempunyai isteri yang menyuarakan pendapat di ruangan ni.

Membuktikan mereka sayang, kasih dan cinta pada kalian. Apa sangatlah kita nih.

Macam nabi konon. ye ke? Bab kawin kawin aje nih cam nabi.

Bab menegakkan benda dalam seluar dalam je nak ikut sunnah. Cubabab menegakkan agama Islam,masih lagi terkial kial.

Wallahualam.

suami orang-

LU PIKIR LA SENDIRI!!

Friday, May 8, 2009

HAPPY BIRTHDAY ABAH

hari ni adalah hari ulangtahun abah yang ke 64.. semoga abah panjang umur, sentiasa sihat dan dilindungi allah selalu..
tengah malam tadi kami dah buat video call ke teluk intan, untuk wish birthday.. cupcake birthday dah sampai semalam lagi.. hehe.. tercepat sehari... seperti tahun lepas, kita guna sevice D'muffins ... thank you kak diba..
masa kami call abah, dapat la tengok ropa bentuk kek tu.. belum makan lagi sbb nak tunjuk dulu kat kami... hehe... lepas call, baru abah makan...pas tu, dapat hadiah handphone lagi.. Nokia Classic - share berempat dengan mama sekali..

Gambar dah ada :)



Tuesday, May 5, 2009

Catatan dari email

Dapat dari email seorang sahabat ...

####################################################################################
Terbitkan makna dalam kita mengerjakan solat
semoga dengan memahami bacaan
akan membuat kita lebih khusuk dalam solat.

Allah Maha Besar (Takbiratulihram)

Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi,
dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku,
Ibadatku, hidupku, matiku
adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak
menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka

yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah daku,
Rahmatilah daku,
kayakan daku,
angkatlah darjatku,
rezekikan daku,
berilah aku hidayah,
sihatkanlah daku dan
maafkanlah akan daku..

Bacaan ketika Tahiyat Awal
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta
keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya

Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya

Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim.
Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas

Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini.
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.
Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan.
Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin.
Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku.
Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.
Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa

menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.
Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.
Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.
Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.
Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.
Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau.
Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.


"Wahai Tuhan, aku tak layak ke syurgaMu ...namun tak pula aku sanggup
ke NerakaMu.... kami lah hamba yang mengharap belas darimu ."ya Allah
jadikan lah kami hamba2 Mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua
ibubapa kami .dosa semua umat2 Islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia"

SAMPAIKANLAH WALAU SEBARIS AYAT

Sunday, April 26, 2009

Update about my hand

thanks to those wishing for my recovery..
alhamdulillah, after 1 week, my hand is in better condition now... cuma tengah 'bersalin kulit' jek... hehe...
some of my friends still wondering what had happened.. because in the previous entry, the story was about getting treatment from ER, RC Hospital... no details given of what actually happened.
ok, here's the summary... that night (20/4/2009) about 9.30pm, I was about to make a bottle of milk for my daughter... my left hand was holding the bottle. on my right hand was the flask. I never realized that the flask lid(cover) was not tightly closed. So, when I poured the water, the lid was opened and all the hot water was poured onto my hand instead of to the bottle.
that's the whole story... insya-allah I'll be more careful next time...

Monday, April 20, 2009

Kali pertama dapatkan rawatan di bahagian kecemasan, Hospital RC


Baru je balik dari spital RC, bawa Ejalz dptkan rawatan di spital RC. Pusing gak la nak mencari bhgn kecemasan, sbb biasa masuk ikut laluan pintu masuk biasa, dah malam so dah tutup la entrance depan ... tak perasan betul la pintu masuk kecemasan tuh ... hehehe.

Proses pendaftaran berjalan lancar, nurse terus attend, dan x lama sangat tunggu doktor. Ringkasannya, perkhidmatan memuaskan. Hasil akhir? Tangan kiri Ejalz dibungkus (jari dan pergelangan tangan sahaja - cam orang pakai sarung tangan) dan hanya akan dibuka selepas 24 jam. Malam esok la baru boleh buka ...

Friday, April 17, 2009

Satu lagi pengalaman...

Isnin (13/4/2009) yang lepas, satu lagi pengalaman baru dapat kukutip...
Kesahnya bermula pada hari Ahad (5/4/2009) , saya mendapat sms dari seorang kenalan baru - Khairiyah, di Yanbu ni yang menyatakan bahawa ayah kepada seorang lagi kenalan kami - Khadeeja, telah meninggal dunia di Mekah... setelah mendapatkan sedikit butiran mengenai kematian ini, saya pun menghantar sms juga membuat panggilan mengucapkan takziah kepada Khadeeja...
Minggu berikutnya iaitu pada hari Sabtu (11/4/2009), saya mendapat panggilan dari Khairiyah, menjemput ke majlis takziah di rumah Khadeeja. Wahhh... apa pulak Majlis Takziah nih.. mulut malu nak bertanya tapi di kepala dah terfikir, mungkin ada kenduri arwah...(apa kau ingat ini Malaya!!). Terus diiyakan sahaja jemputan itu selepas maghrib hari Isnin...
Hari Isnin yang dijanjikan bergerak kami (me and siti) ke rumah Khadeeja selepas Maghrib... Barulah tahu apa majlisnya... sememangnya majlis untuk mengucapkan takziah kepada keluarga si mati.. Inilah adat orang-orang arab jika ada kematian ahli keluarga... jiran tetangga dan kenalan akan mengunjungi rumah keluarga arwah, ucapkan salam takziah, duduk sebentar untuk minum kopi arab (bunyinya:kahuwah) dan makan kurma, terus pulang. Perbezaan ketara dari segi hias-rupa masing-masing. Tiada yang datang dalam 'keglamoran' seperti lazimnya pertemuan kaum wanita arab... masing-masing datang dengan muka yang tidak berhias langsung serta abaya hitam juga masih di badan... tak ubah seperti suasana orang yang berkabung (atau sememangnya berkabung??). Tuan rumahnya juga begitu, dengan pakaian serba hitam-putih. Bagi orang-orang Arab, ini sahaja adatnya jika ada kematian.. tiada kenduri arwah atau membaca quran@yasin beberapa hari... Bida'ah katanya...
Inilah pengalaman namanya... Jangan kita sangka apa yang kita amalkan di negara kita, sama juga di mana-mana.. masing-masing ada pegangan sendiri... yang elok, bolehlah dicontohi, yang buruk, cuba dijauhi..

Sunday, April 12, 2009

Hari ini Dalam Sejarah - 3

kesabaranku teruji lagi... uuwaaaa... untuk pertama kalinya, dalam sejarah profesyenku sebagai seorang pengajar, 2 orang murid telah kuhalau dari kelas hari ini... betul-betul naik hangin hari nih.. sejak seminggu lepas, 2 orang budak pompuan nih asyik bergembira dalam kelas.. tak hirau langsung kita kat depan mengajar... kalau setakat bergembira berdua tak ganggu orang takpelah jugak... ni sampai gelak-ketawa, terjerit-jerit seronok, agaknya kalau boleh nak guling-guling sekali.. sudah lebeeyyy nih... sekali tegur, tahan 10 minit jek... takkan setiap 10 minit nak kena tegur derang... sudahnya, bila tak tahan mendengar and dengan perasaan geram yang teramat sangat, terus kujeritkan (memang menjerit nih, bukan lagi tinggi suara) nama salah sorang budak tu, and minta derang keluar dari kelas kalau nak bising... tak disangka-sangka, derang berdua tu memang keluar... eloklah la tu... apa lagi, tak pasal-pasal satu kelas la kena dengar 'syarahan' yang tak berkaitan... sapa yang rasa nak bising, sila keluar, pegi join dua orang tu.. senyap-sunyi kelas.. baru aman sampai tamat waktu..
hhaaahh... amik...kan dah jadi sejarah.. tak pernah kubuat menghalau student dari kelas.. kat sini boleh buat sekali...

Computer Science ke Art & Design?

Ini salah course ni rasanya.... terlalu di"design"kan submission proposal ni... dah tak macam poposal untuk data structure... salah course la bebudak pompuan arab nih... derang ni bab-bab melawa memang terer... melawa badan, melawa rumah, melawa assignment... memang cantik, tidak syak lagi... tapi harapkan lawa kat luar jek la, dalam ala-ala eeemmmm... tak larat nak komen dah... same goes to the assignment, luar bukan main cantik lagi kulitnya, dalam takde isi pun... tak bagi markah, kang kosong plak coursework dia...



yang dua ni, ada la rupa bentuk assignment sket...

Tuesday, April 7, 2009

Hari ini Dalam Sejarah - 2

Saat dan tika ini, perasaan bercampaur-baur, marah, sedih dan kecewa ... lengkap. Hari ini, semasa aku sampai ke tempat letak kereta rumahku dari masjid Camp 5, selepas solat maghrib, kelihatan pergelutan berlaku di antara 3 orang. Salah seorangnya dapatku agak warga bangladesh bekas tukang cuci keretaku. Aku dagh agak mesti budak2 arab ni nak mencuri basikal milik warga bangladesh ni.

Aku ingat dengan adanya kereta aku yg baru tiba di tempat letak kereta (garaj), remaja arab ni akan berhenti dan melarikan diri. Salah jangkaanku, rupanya mereka teruskan juga membelasah mamat bangladesh. Sebaik sahaja aku turun dan keluar dari kereta, kedua2 budak arab itu telah selesai membelasah mamat bangla, dan terus melarikan diri bersama2 basikal milik mamat bangla tuh.

Aku terus mendapatkan mamat bangla yang sedang terbaring di tepi jalan, merintih dan meraung kesakitan. Tak lama selepas itu ada sebuah kereta berhenti, turun seorang pemuda arab dan bertanya masalah (Aku memberi laporan ringkas kat pemuda Arab tersebut) dan dia menawarkan diri untuk menghantar mamat bangla tu ke hospital. Satu demi satu kereta jiran2 aku yang lain (br pulang masjid) berhenti dan bertanyakan apa yang berlaku. Kemudian pemuda arab tadi, membawa mamat bangla tuh dgn keretanya untuk menjejaki remaja arab yang telah membuat onar itu. Aku tak ikut sama.

Aku marah sebab perkara ini berlaku di depan mata aku, tapi aku tak dapat berbuat apa2. Aku sedih sebab remaja arab ni membuli warga bangladesh dan sempat aku dengar salah seorang dari mereka menjerit ke arah mamat bangla itu "Anjing". Padahal saudara seagama. Aku kecewa sebab aku rasa aku tidak bertindak dengan pantas - patutnya aku boleh aje langgar diaorang tuh ker apa ker ...


Kesimpulannya, perkara ini mungkin terjadi di mana-mana, cuma ingin berkongsi pengalaman sahaja. Lagi satu, rasanya perlu lebih berhati2 masa waktu2 solat sbb waktu tu kaum lelaki berada di masjid. Pastikan pintu rumah berkunci dan jangan biarkan anak2 bermain-main di luar tanpa pengawasan. Semoga kita semua dilindungi Allah.

Tuesday, March 17, 2009

Menghitung Hari...

Menghitung hari
Detik demi detik
Masa ku nanti apa kan ada
Jalan cerita kisah yang panjang
Menghitung hari...

Apa yang ku hitung? memang ku sedang menghitung hari... huhuhu... sedihnya... seseorang itu tiada di sisi... jiwang ke? takpe la.. bukan orang lain pun... days to be counted until this Friday...

Saturday, March 14, 2009

Thursday, March 12, 2009

Hari ini dalam sejarah - 1

for the very first time, after being here for almost one and half year, I have to work on Thursday. Well, it was normal before .. when I worked in Malaysia... but here in Saudi, Thursday is a weekend... and I went to work yeayyy... hari ini dalam sejarah... !! [apa nih, suka plak keje weekend] Anyway, not just me but all of us from Computer Science Department (almost all) and some from other departments too..
itu sahaja laporan dari "hari ini dalam sejarah"

Tuesday, March 3, 2009

Satu Cadangan ... Perpustakaan MINI?

Tetiba bila terpandang dgn koleksi buku kat rak di rumah ni, terfikir alangkah baiknya jika boleh berkongsi bahan bacaan dengan kekawan yang lain, daripada dah abis baca dan biar je tersusun di atas rak baik kongsi. Tapi tak semua orang nak berkongsi e.g. takut buku rosak. Hmmm ... sikit jek buku yang ada pun. Buat permulaan boleh la ... kalau ramai yg. sudi berkongsi bahan bacaan, boleh la mulakan perpustakaan mini.

Secara ringkas konsep yang biasa digunakan semua koleksi disimpan di satu tempat dan kemudian pembaca boleh datang , pilih dan pinjam buku. Tapi cam tak sesuai untuk digunapakai di sini buat masa ini. Satunya, sbb bahan-bahan tuh atas dasar perkongsian dan ramai pemilik, mungkin koleksi peribadi. Jadinya, tak adil la kalau bahan-bahan terus dikumpulkan dan diletakkan di satu tempat sebab hakmilik masih individu tersebut.

Rasanya lebih praktikal kalau buat portal untuk menyenaraikan buku,status,lokasi dan pemilik. Kemudian, pembaca pilih dan hantar dalam talian (online) untuk pinjam buku tersebut. Lepas tuh apa erk ? Hmmm ... 1 email akan dihantar kepada pemilik untuk acknowledge ada org nak pinjam buku ... lepas tuh apa ? Lepas tuh si peminjam deal terus dgn pemilik buku e.g. nak ambil buku camner. Kalau macam 1 tmpt keje, boleh aje ambil dan pulangkan di tmpt keje :) . Lepas tuh update la status buku tuh di portal. Tempoh pinjaman lak camner? 1 minggu cukup la ... tapi kalau dah abis baca awal boleh la pulangkan awal.

Nampak cam rumit je kan ... tapi buat permulaan boleh la ... kalau ada sesapa yang ada idea yang lebih baik tolonglah kongsi ye.

Ada yang berminat?

Mistake-Proof Your Life

Taken from Reader's Digest March 2009

1. Think small.
2. Think negatively.
3. Think differently.
4. Slow down.
5. Get more sleep.
6. Beware anecdotes.
7. Put off decisions until you're in a better mood
8. Use constraints.

7 DUMB THiNGS WE DO!

Taken from Reader's Digest March 2009.
So sorry just the point without explanation ...
1. We make slips of the tounge.
2. We wear rose-colored glasses.
3. When we multitask, we get stupid.
4. We see, but we don't see.
5. We notice on a need-to-know basis.
6. We skim when we shouldn't.
7. We think we're better than we are.

Monday, March 2, 2009

Musim itu bermula lagi..

musim apa? inilah namanya musim membawa parents datang menziarah kita, menggunakan visa ziarah.. parents Siti (KembaraKsa) dah lulus dah permohonan mereka... parents saya? eeemm.. entah bila, puas dah tanya, nanti la.. nanti la.. jawabnya.. Cuma nampak my parents lebih berminat kalau dapat datang dalam bulan Ramadhan dan terus berSyawal di sini.. aiisehh.. itu dah masuk tahun ketiga kontrak tu.. (ada ke tahun ketiga tu? masih menjadi tanda tanya)

Satu maklumat yang baru saya tahu ialah kebenaran untuk membawa parents kita ke sini berbeza antara saya di YUC dengan kenalan yang ada di Jeddah @ Riyadh. Di YUC hanya dibenarkan untuk membawa parents saya sahaja (iaitu parents untuk orang yang bekerja sahaja). Bermakna, parents-in-law tidak akan mendapat kebenaran. Ada juga kes di mana hanya ibu sahaja yang mendapat kebenaran, manakala ayahnya tidak... Manakala kenalan di Jeddah dan di Riyadh pula kata, derang boleh jek nak bawak masuk both parents dan parents-in-law. eemmm... sapa punya rules sebenarnya nih yang tentukan siapa boleh di'invite', sapa tak boleh? sorry, I have no answer but I think it's the company that you're working with.

Anyway, last year I managed to brought over both my parents here for almost 3 months.. Refer to my previous entry: http://ejalz.blogspot.com/2008/02/my-parents-are-coming.html

Prosedur dia tak la rumit mana pun.. tapi sebab yang uruskan proses ni orang Arab agaknya, maka benda yang senang pun boleh jadi susah.. tambah macam saya tak boleh nak ke ofis RC, semua kena melalui ofis kolej, maka makin lambat la prosesnya... bayangkanlah untuk mesengger datang hantar dan ambil dokumen pun boleh makan berhari-hari..padahal, dari kolej nak ke ofis RC tu 10 minit paling lama pun.. arab.. arab...
Ringkasnya, ini proses yang saya pernah lalui dulu...
  1. Isi 2 jenis borang - satu borang diisi melalui website MOFA (online application), satu lagi borang dapat dari office(offline) . Kedua-dua borang ni perlu diisi dalam Arabic
  2. Borang yang telah diisi di website perlu dicetak dan ditandatangan (pulak!!)
  3. Kepilkan kedua-dua borang tersebut bersama dokumen-dokumen yang diperlukan iaitu salinan iqama, salinan sijil master/degree, salinan surat nikah, salinan paspot parents, surat pengesahan jawatan
  4. Kemudian hantar segala dokumen ini ke pejabat RC; kepada pengurus yang menguruskan hal-ehwal berkaitan visa
  5. Tunggulah untuk beberapa hari (boleh makan minggu!), dan semak kembali ke website MOFA untuk dapatkan keputusannya
  6. Jika sudah diluluskan, hantar softcopy dokumen kelulusan itu ke parents, untuk mereka teruskan urusan permohonan di Embassy Saudi di Malaysia pula.
  7. Untuk permohonan di Malaysia pula, cetakkan dokumen kelulusan tu, kepilkan bersama dengan borang permohonan dari Embassy pula, gambar, surat bukti telah cucuk meningitis, dan juga salinan surat beranak saya!!
Tapi dengarnya sekarang ni, Embassy Saudi di KL dah tak benarkan sebarangan orang masuk ke Embassy... untuk sebarang urusan kita perlu melalui agen-agen yang telah dilantik.. kena bayarlah tu...
Begitulah prosesnya, senang jek kan prosedurnya.. tapi tak tahu kenapa, mesti la kena 'headache' jugak dalam proses nih... again, arab..arab.. bersabar je lah..

Sunday, March 1, 2009

dah tamat dah...

Cuti seminggu sudah pun berakhir... alahaii.. kejap jek rasa.. macam tak sempat nak buat apa pun... dah la anak dara tak cuti sekolah.. lagi la tak boleh kemana-mana..
ringkasnya, dari 19hb hingga 23hb cuma memerap di rumah sahaja.. sambil sesekali keluar ke Panda atau Star Market walaupun hanya untuk membeli 2-3 barang sahaja... hehe.. dari rumah bukan main buat list panjang berjela... ye la, kalau list tak panjang, tak dapat plak pegi shopping.. nanti big boss malas nak keluar.. hehe..
Hari Selasa 24hb barulah kami sekeluarga bertolak ke Jeddah. terpaksa 'memontengkan' anak dara dari sekolahnya. Tujuan kami ke Jeddah sebenarnya untuk renew passport.. takut tak boleh balik Malaysia pulak nanti..termasuklah pasport kakak..
[Nota: validity passport adalah sehingga 6 bulan sebelum tarikh tamat tempoh]
Kami sampai ke Jeddah lebih kurang 2pm, terus cari hotel ... actually tak cari pun, terus pergi ke apartment yang dah biasa pergi (jadinya, bukanlah mencarikan) di Amir Mit'ib Street (nama lamanya Arba'in Street). sangat memeranjatkan bila diberitahu harga bilik naik hingga hampir 3 kali ganda!! Rupanya, bila cuti sekolah (sekolah arab tempatan), family arab ni rajin bercuti... anak-anak cuti sekolah, ayahnya sama akan ambil cuti... baguihhh depa nih... Berbalik ke cerita harga bilik tadi, bila dah mahalnya bukan main-main lagi, kami pun decide nak cari tempat lain... (kali ni baru betul nak cari). Tapi, belum sempat nak masuk kereta, si pekerja berlari dapatkan encik hubby.. rupanya, sebab kami dah biasa ke situ, dia pun kata "okaylah, malaysia bagusss, boleh bagi diskaun".. lebih kurang gitu la lepas translate.. diskaun pun, masih lagi hampir 2 kali ganda harga biasa..
Petangnya dalam lebih kurang pukul 5pm, kami keluar menuju ke rumah Kak Ita (eitaluvjeddah.blogspot.com). Dengan panduan dari Mr. Rashid, sampailah kami dengan jayanya ke rumah Kak Ita... Dalam dok sembang punya sembang, barulah kami tahu yang nama Amir Mohammad Street adalah nama baru untuk Tahlia Street..dan kebanyakan orang tempatan memang masih menggunakan nama lama ... patutlah bila tanya Amir Mohamad Street ramai orang tempatan tak tahu.. kita yang tak tahu rupanya... kehkehkeh...
Rabu pagi, barulah menuju ke Konsulat Malaysia di Jeddah... sekali, Pak Ali kata, tak payah la renew kat sini.. sebab untuk balik ke Malaysia boleh jek tanpa cukup 6 bulan terakhir tu.. pulak dahhh... kalau nak renew jugak kat sini, nanti makan masa lama jugak, dalam 3-4 bulan katanya.. sebabnya paspot tu akan dihantar ke Malaysia juga untuk proses renew, lepas tu baru baru hantar balik ke Saudi... kalau dah macam tu, okaylah tak payah renew lagi, balik Malaysia nanti jek la buat... tak jadi la nak jalan ke London cam ni... aikkk.. tetiba plak... hehe.. takpe, takpe, itu kita simpan untuk projek tahun akan datang (tu pun insya-allah kalau masih dapat sambung kontrak di Saudi ni)
eehh..ehh.. baru perasan, apsal tajuk entri ni takde kaitan dengan cerita... hehe.. itulah dia, kalau tulis tajuk dulu baru isi.. tajuk ke lain isi ke lain... (psstt.. patutlah karangan tak pernah dapat full mark dulu!)
Okaylah, memandangkan cerita dah terpesong dari tajuk, marilah kita tamatkan 'keterpesongan' ini... daaaaaaa....

Wednesday, February 18, 2009

Finally...

What a relieve.... finally it's the last working day for semester 1... starting today (Thursday, 19 Feb.), it's a one week semester break.. so, no more counters... yeayyy...


Anyway, the final week ended with two great activities among teachers in the college. First, on Monday (16 Feb), we had a basketball match inter-departments for teachers... Linguistics vs. General Studies and Computer Science vs. Management Information Science. However, since MIS do not have enough members to form a team (for some exceptable reasons), therefore they combine with CS as one team. And the best part is automatically qualified for final game on Tuesday.. hehe.. So, on Monday we just watched the game between AL and GS... and GS won. Get ready for final on Tuesday.. no problem, Runner-up is already for sure... haha... we don't even expect to win as the sport science teacher is in GS team.. she alone can beat the whole inexperience-team!!
Anyway, look at those photos... that's what I got from the game.. haha... a swollen pinky..


Tuesday at 9.00 am, the match began... Surprisingly, we - the inexperience-team, did gave them some hard time... Oh ya, 'we' here refers to me, Zarina, Atiya, Dr. Mimi (leader), and Dr. Sayma. We really played our best that the other team started to guard each of us carefully... the GS team were surprised with our good players.. hehe.. the final score wasn't that bad at all, not so much of a difference...


On Wednesday, another activity but only among the CS department. Our Head of Department gave us a treat - lunch on the house... we ordered lunch from Ocean Mat'am.. and each of us bought 1 gift valued around SR20, which then we exchanged among us... I've got a set of small bowls... too bad, our deputy HOD is still on maternity leave.. don't be jealous mek iti, later we do again okay... hehe...