Saturday, June 27, 2009

Guna Skype untuk nonton TV Malaysia?

Hari ni terbaca artikel ni kat link ni:

http://blog.tmcnet.com/blog/tom-keating/skype/streaming-tv-with-skype.asp

nanti la nak try ... nak set satu kat malaysia, nanti boleh la nonton channel malaysia ... terutamanya masa nak raya nanti. Kualiti tak tahu la lagi, tp kalau ikut kebiasaan skype call ke mesia, kira ok la. Kalau ada sesiapa yg dah cuba, boleh la kasi feedback.

Thursday, June 25, 2009

Tentang aktiviti memasak

salam semua,
ini cuma satu makluman..
Saya telah membina satu lagi blog, khas disediakan untuk meletakkan pelbagai resepi yang telah saya dan para kaum ibu di Yanbu ini sama-sama belajar di kelas memasak yang kami jalankan pada malam Rabu (selang seminggu).
Silalah berkunjung ke: Tentang Makan dan Makanan

Monday, June 22, 2009

Tetiba terfikir ...

Ntah tetiba je terfikir tentang fungsi konsulat di luar negara ...Maklumlah dah hidup merantau ni sure gak nak tahu sedikit sebanyak tentang kepentingan konsulat. Nanti boleh la susahkan diaorang kan kan kan...

Sebelum ada terbaca statement ni kat sini http://www.kln.gov.my/bm/?m_id=8
###################################################################################

IMPORTANT

To enable the Ministry of Foreign Affairs and Malaysian Missions abroad to provide an optimum service or to disseminate information to Malaysians abroad, it is important that we know how to get in touch with you. Therefore, all Malaysians living abroad are encouraged to register themselves at the nearest Malaysian Embassy/High Commission. This requirement to register is clearly stated in the Malaysian International Passport. Malaysians who fail to register would face the risk of having their nationality revoked under Article 25(2) of the Federal Constitution.

##################################################################################


Baca baris akhir tuh ... taraf warganegara boleh ditarik jika gagal utk mendaftar dgn kedutaan/Suruhjaya tinggi - Nasib baik dah daftar masa memula dulu ... So kepada yg lain yg belum daftar tu sila la daftar, utk kepentingan bersama pun.


Kat bawah ni ada la snippet dari http://www.kln.gov.my/files/KLN_Information_Booklet.pdf

Buku maklumat tentang Kementerian Luar Negeri ni ok gak , dapat gak la tahu fungsi KLN utk bantu rakyat Malaysia. Kat bawah ni ada satu division yang rasanya amat popular ...

The functions of the Consular Division are as follows:
- Providing of Certificates of Good Conduct;
- To provide consular assistance to Malaysian in cases involving loss of travel documents, death and missing persons, arrest/detention abroad;

pjg la kalau nak tulis semua ...

*** taken from http://www.kln.gov.my/files/KLN_Information_Booklet.pdf

Tuesday, June 16, 2009

Iklan skett...

Nak offer booking penginapan bilik hotel Bahaudin di Madinah. So kepada sesiapa yang perlukan bilik penginapan di Madinah, sila beritahu ye ... nanti boleh tolong bookingkan. Kalau kat Mekah hotel Muhajirin. Tolong kekawan je :)

20 days : countdown

countdown apa lagi... untuk touch down ke bumi malaysia yang terchenta la.. tinggal dalam 20 hari jek lagi... nak kasi usik jiwa sket - dengar la lagu peberet untuk perantau "balik kampung" .. tangkap leleh... tak la... tangkap tergedik ada la... haha...
untuk yang nak balik dah... selamat menaiki kapal terobang.. yang belum lagi, sabor-sabor lah ye... kira la hari tu and pangkah la kat kalendar tuh... hehe...

~** Balik kampung .. oooo .. balik kampung **~
.. hati girang ..








Thursday, June 11, 2009

Happy Birthday to Siti Rozanae Ismail

birthday my best friend ni sebenarnya semalam 10 Jun 2009 ... tapi semalam tak buat entry nih sebab nak tunggu surprise sampai kat dia dulu hari nih... so, hari dah sampai dah baru la boleh keluar entri ... lagipun gambar dah ada.. hehe..
seperti tahun lepas, I've send her birthday cupcakes.. so this year I do the same but not cupcake, instead I've send her a wedding-like-cake... cayokkkk... and tukang buat surprisenya tak lain tak bukan Kak Diba dari D'Muffins. Kak Diba pun terkejut sama, tengok pilihan kek yang ngalahkan untuk orang kawin nih... hehehe... tapi sebab regular customer dia ni ketegaq nak jugak, kira okay la tuh.. sebab sangaaaatttt cantikkk keknya and confirm sendiri takkan dapat kek cam ni, so baiklah bagi kat orang... hahaha...[ada macam ayat hint tak? kepada yang berkenaan sahaja.. hehe..]. Pas tu ada add on present lak lagi.. Perfume Tommy Girl.. Ana kata bau cam ising... ada ka patut, perfume ngan ising leh sama?
Anyway, kawanku sorang ni sangat sukaaaa, gembira lagi terharu menerima besday kek yang dia label as 'grand' ... apa taknya, siap berangan semalam ada orang akan call dia, bagi cupcake macam tahun lepas tapi dengan design lain pulak.. kehkehkeh... sekali takde daaaaaa... sure malam tadi frust menonggeng kawan ku ini.... hehe..
Kepada kawanku, Selamat Menyambut Hari Jadi ke **.. Semoga berbahagia bersama Mr. Sham and anak-anak serta Mak Misah selagi hayat dikandung badan... Semoga target ke DM52 menjadi kenyataan dalam masa terdekat ini...dan seterusnya menjejakkan kaki ke dalam bilik KP sebagai seorang KP.. paling penting sekali, semoga rumahmu akan menjadi tempat utk menjalankan aktiviti2 percutian kami tak lama lagi... hahha... kita seranggggg Meruuu...
Last but not least, have a look at the 'grand' birthday cake of the year... haha.. (as Ana herself said it..)


Kepada kak diba, terima kasih sekali lagi kerana bertanggungjawab menjayakan misi kedua tahun ini... aterr... kak diba, udah macam Mission Impossible la pulak...

Wednesday, June 10, 2009

Alamak ... dah naik harga ke?

Dulu SR1999 la ni dah SR2299 ... banyak permintaan kot ... ntah la.