Saturday, November 28, 2009

Jeddah flood toll rises to 83: reports

AFP – 1 day ago

JEDDAH, Saudi Arabia — More bodies have been recovered in the western Saudi city of Jeddah, gateway for Muslim pilgrims headed to Mecca, pushing the death toll from Wednesday's flash flood to 83, reports said on Friday.

The Al-Watan and Okaz newspapers said the toll had risen to 83, nearly all of them in Jeddah, after the Red Sea port was hit by a torrential downpour that sparked what observers said looked like a tidal wave when it struck the city.

Al-Hayat said 84 had died.

Officials said none of the dead were pilgrims for the hajj, which was underway in Mecca 80 kilometres (50 miles) away.

Receding waters yesterday revealed crumbled bridges and torn up roads, with crumpled vehicles piled up in areas like driftwood.

Citizens worried that a huge sewage reservoir outside the city would burst its banks. Jeddah municipality spokesman Ahmad al-Ghamdi said that the reservoir was safe and not in danger of being overwhelmed by floodwaters, the reports said.

Saturday, November 21, 2009

Zulhijjah datang lagi...

salam..
hari ini secara rasminya bermulalah cuti pertengahan semester dan cuti aidil adha bagi YUC, sehinggalah ke 5/12 nanti.. Dan hari ini jugalah secara rasminya urusan rumahtangga akan kembali ke bahuku secara 100%... satu nikmat juga ni... dapatlah melayan anak-anak dan mr. hubby dengan lebih sempurna, bak dari segi makan-minum, mahupun pakaian... segalanya akan sang 'super woman' inilah menguruskannya sendiri.. :-) lebih-lebih si kakak masih lagi bersekolah kerana YIS masih belum bercuti lagi sehinggalah hujung minggu ini... (insyaAllah, moga-moga Allah berikan kesihatan yang baik selalu)
dalam masa 3 hari lagi pula.. rombongan Malaysian di Yanbu ini akan berangkat ke Mekah pula untuk mengerjakan rukun Islam kelima - ibadat haji.. ramai juga rombongan kali ini - dalam 70+ orang semuanya.. Alhamdulillah, semuanya telah terpanggil untuk mengerjakan rukun islam kelima ini dan Insya-allah semuanya akan mendapat 'tasreh' dalam sehari-dua ini...
As for me, masih belum mendapat 'jemputan' untuk menjadi tetamuNya untuk musim kali ini... kata orang, nak dijadikan sebab - salah satu syarat baru untuk permohonan haji kali ini memerlukan vaksinasi H1N1... and since I'm preggy - this was yet another difficult moment for both me and hubby - to decide whether to take the vaccination or not to take, which will influence the decision whether to go or not to go for hajj!! Ya Allah.. sesungguhnya dugaan ini sama hebatnya dengan apa yang telah berlaku setahun yang lalu!! Sambil memohon petunjuk dariNya, kami berdua tak putus-putus mencari maklumat serta panduan tentang selamatnya vaksinasi H1N1 untuk ibu mengandung... berserah kepada Allah tetap berserah, usaha tetap usaha juga... pencarian maklumat di internet banyak yang pro dan kon - tak tahu mana satu yang betul.. ada yang kata OK, ada yang kata TAK OK.. teman-teman doktor serata dunia juga dihubungi untuk mendapatkan maklumat... termasuk menghubungi O&G of my previous pregnancy (yang telah sempat ditemui ketika cuti summer yang lepas for this current pregnancy). Here's what she said: "About the vaccination, not advisable in pregnancy. You might have to postpone your pilgrimage". Another doctor - a friend of mine in Dublin also suggest the same thing: "If you could postpone taking the vaccination, please do - at least until early 2010. By next year, the vaccination is said to be 100% tested both for normal and pregnant ladies". bedebub.. bagai nak luruh jiwa dan ragaku menerima maklumat ini... I knew that I need a definite information like this but I just couldn't hold my tears reading them... and I thought I was strong...
Ya Allah, kuterima ketentuan kali kedua ini... redha dan pasrah pada kehendakMu... masih belum 'berhak' untuk kumenjadi tetamuMu kali ini... pasti ada perancangan yang lebih baik dariMu...
Untuk teman-teman lain yang akan menunaikan ibadat Haji tahun ini, janganlah lupa mendoakan temanmu yang sorang ini... semoga temanmu akan menjadi tetamuNya tahun hadapan pula...


Thursday, November 12, 2009

Kelab Malaysia Yanbu

(ini adalah siaran tertunda... huhu..)

Bertarikh 27 October 2009, seusai solat Isya' berjemaah, maka dengan sebulat suara bersetujulah sebahagian besar masyarakat Malaysia di Yanbu ini untuk menubuhkan Kelab Malaysian Yanbu.
Antara lain, tujuan menubuhkan kelab ini adalah untuk menyatukan rakyat Malaysia yang tinggal di Yanbu ini, menjalankan aktiviti kebajikan, rekreasi, sosial dan kemasyarakatan dan juga menjadi penghubung antara ahli dengan wakil kerajaan di Arab Saudi dan juga komuniti Malaysia yang lain di Arab Saudi.
Majlis penubuhan kelab ini bermula dengan solat Maghrib berjemaah, makan malam (ditaja oleh tuan Presiden), penerangan ringkas tentang pakej2 haji yang ada di sini dan diakhiri dengan pemilihan AJK bertindak untuk KMY. Berikut adalah antara jawatankuasa tertinggi KMY:

Presiden: En. Ghazali Abd Aziz
Naib Presiden: En. Zuraili Abdul Rahman Sidek
Setiausaha: En. Suhaimi Abdul Rahman
Bendahari: En. Mohammad Zaki Dawood Gany
Naib Bendahari: En. Shah Apandi Anjang Daim
(turut dipilih adalah AJK Portfolio seramai 15 orang termasuk 3 wakil muslimah)

Turut dirasmikan adalah laman web portal untuk KMY, hasil usaha beberapa warga Malaysia yang gigih dengan pembinaan laman web ini diketuai oleh En. Suhaimi Abdul Rahman. Diharapkan rakyat Malaysia di Yanbu khususnya, Arab Saudi amnya dan mana-mana rakyat Malaysia yang lainnya, mendapat manfaat dengan web portal ini. Sama-samalah kita mendapatkan maklumat darinya iaitu di :

..gambar kaum ibu ni takde kaitan dengan jawatan kuasa ke apa..
saja suka posing :-)



Nota Kaki:
khabarnya 'persatuan' tidak boleh ditubuhkan sebab melanggar undang-undang arab kerajaan arab saudi.. mungkin juga dikhuatiri 'persatuan' akan lebih berbaukan politik... entahlah...

Tuesday, November 10, 2009

Mencuci Sawang..

isk..isk..isk.. malasnya tuan rumah ni... dah bersawang-sawang dah laman sesawang dia... takde ke nak bersih-bersihkan.. nak open job la gini - pencuci laman sesawang - ada takers tak? hehe...
jangan la kata tuan rumah ekk.. agak kesibukan sikit sejak selepas raya tu.. dengan subjek-subjek baru, dengan kerenah students yang memenatkan, dengan fizikal yang semakin 'membesar' ... uisshhh.. penatnya... takpe, takpe, tak nak citer pasal penat tu, kalau mula nanti tak habis bermuka-muka..(i mean a lot of pages eeekkk)
entry yang pasal sambutan 1 Syawal tu actually ada sambungan dia... sepanjang Syawal sampai terlajak ke ZulKaedah, tak putus-putus kami dapat jemputan untuk berhari-raya di rumah terbuka kawan-kawan semalaysia di Yanbu dan di Jeddah.. termasuklah Rumah Terbuka Konsulat Malaysia di Jeddah.. meriah tak terkira, walaupun keluarga jauh dari sisi... 'keluarga besar' yang ada dikeliling kita ini seharusnya kita hargainya... alhamdulillah.. semoga hubungan kekeluargaan kita kekal abadi..
** kalau nak baca tentang sambutan raya sana-sini di Yanbu ni, silalah jenguk ke blog kawan-kawan (tengok kat listing bloggers), yang dah lama bercerita pasal raya nih. nak cerita sekarang pun dah basi.. **

Okaylah, cuci sikit-sikit dulu... ada masa nanti polish plak apa patut ... daaaaaaaaaa.. jumpa lagi..




Nota Kaki: semasa Syawal lepas juga khabarnya ada 'lawatan sambil menengok' ke Sungai Petani on behalf on my little brother... bila nak jadi tu? kami nak pi shopping barang kat Jeddah nih.. :-)