Monday, June 21, 2010

My Boy is 4 months

salam...
Today my baby has turned 4 months... how time flies.... overnight, he is now a cute little boy, from a tiny-miny-2.83kg boy into 7.34kg..
He likes to be entertained always, he enjoys if you play with him, he talks a lot (in his own language though), he's starting to laugh, he's starting to roll over... and all the attention goes to him...
Before heading back to Yanbu, we brought Akram to Masjidil Haram, showed him Kaabah, show him saie area, let him see us performing our Asr prayer in the Masjidil Haram and gave him zam-zam water...
This is the latest photo of him in Masjidil Haram, during our previous umrah trip (http://ejalz.blogspot.com/2010/06/mak-chik-pak-chik-dan-pak-teh-berumrah.html).


This is Muhammad Akram in his second day. Look how tiny he was before...

Happy Birthday SITI ROZANAE ISMAIL

birthday my best friend ni sebenarnya dah lepas pada 10 Jun 2010 ... tapi tak sempat nak buat entry - busy la konon... (alasannnnnnnn...). anyway, tepat 12 malam 10 Jun tu dah call dia wish birthday... sukahati jek kacau orang tengah beradu... ye lah, kita kat sini baru pukul 7.00pm.. cerah bijik mata lagi... sorry yeekkkk che' na..

untuk tahun ketiga, seperti tahun-tahun lepas, saya hantar lagi kek birthday surprise.. ye ke surprise? tak surprise dah kot... siap boleh tertunggu-tunggu panggilan dari sesiapa-yang-tak-dikenali kan che na kan..kan... tak aci tauuuuuuu...

tukang buat surprisenya tak lain tak bukan Kak Diba dari D'Muffins. tahun ni kita letak muka plak atas kek.. hehe.. lawa tak muka kami? hehe.. gambo ni masa saya balik cuti summer kali pertama dulu... actually ni dah hari nak balik semula ke Yanbu pun, sebelum bertolak dari Ipoh..
Anyway, kawanku sorang ni sangat suka dan gembira menerima besday kek yang kali ni dia label 'so sweetttt' ... nak kata apa kan, muka I ada atas tu, mesti la sweeeettt... hehe...

Kepada kawanku, Selamat Menyambut Hari Jadi ke ** (rahsia ke? hehe..). Doaku di depan kaabah mengiringi harijadimu (kebetulan pada 10/6 dulu, kami berada di Mekah berumrah). Semoga kekal berbahagia bersama mr hubby, 2 anak teruna, seorang anak dara yang cute dan Mak Misah... Semoga apa yang dihajati akan tertunai InsyaAllah... Semoga persahabatan kita juga akan kekal 'bersih' selamanya... jauh di mata tidak bererti jauh di hati... I love you, che naaaaaaa...




Kepada kak diba, terima kasih sekali lagi kerana bertanggungjawab menjayakan misi ketiga ... aterr... kak diba, memang tererrrrrr jadi agen 007...

Sunday, June 20, 2010

20 more days to go...

tik-tok-tik-tok... start counting the days now... counting minutes; not yet... too busy to count that.. huhu.. good enough I remember to start countdown... hahaha... (pity laugh to myself)
Exactly another 20 days, we will head off to our beloved home country - Malaysia.. and this time, with extra family member - baby boy Akram. He is the most precious gift we brought home this time... so family and friends, don't expect anything this time okay... Either me or hubby will have to carry this extra "hand-luggage".. hehe...
As usual, our summer vacation is only for 2 months. However, this year's vacation will be more interesting and exciting as we will be able to celebrate our Eid-ul-Mubarak at home... yeaayyy... though only for about 5 days but still yeayyyyy..... Last year, we only managed to start fasting at home about 2 weeks before coming back to Yanbu. But we also managed to celebrate our own pre-raya celebration with families... This year everything will be REAL.... How we missed the raya announcement on TV - "menjunjung titah perintah, duli yang maha mulia...etc" (wahhh... seronokseressssss), the real lemang and ketupat, my mum's chicken rendang and rendang dinding... staying up late night to clean-up the house... exciting..exciting.... can't wait....
By the way, my youngest brother will also getting married during this vacation... finally, he chosed the date!! pheewwww... busier than PM huh.... InsyaAllah, the akad will be on 17/7/2010 and wedding reception in Teluk Intan will be on 24/7/2010.. May every processes will go smoothly, bro..

Thursday, June 17, 2010

Penampilan baru..

salam..
tiba-tiba hari ni ada mood untuk buat maintainance... taraaaaaaaaaaa... lihatlah rumahku sudah dicat baru dan diubah-suai susun-letak "perabotnya"...
sesekali kena la ubah sikit, bagi sejuk mata memandang dan mengurangkan bosan memandang benda yang sama jek... so, kali ni kita pakai konsep minimalis (wahh... sukahati bagi nama..!!). Background bagi cerah, gadget letak tepi kiri-kanan... kalau tak, gadget meleret sampai ke bawah... jauh nak capai tuuu....
Terimalah penampilan baru blog ini.... Lain kali kita tukar lagi ok...

Wednesday, June 16, 2010

Mak Chik /Pak Chik dan Pak Teh berumrah

salam..
lagi 1 jam sebenarnya mak chik sekeluarga dan pakteh akan berangkat pulang ke Malaysia... dah hampir 2 minggu mereka sekeluarga ada di bumi Saudi untuk mengerjakan umrah dan menziarahi Madinah.
Mak Chik Kiah adalah adik kepada mama saya, datang bersama suami dan 2 anak perempuannya. Pak Teh Ismail pula adalah abang mereka, datang bersendirian...
Alhamdulillah, hujung minggu yang lepas kami sekeluarga berkesempatan untuk bertemu mereka di Mekah... tambahan pula, kami sendiri dah lama sangat tak sampai ke Mekah (sejak sebelum bersalin lagi.. ooppss.. sejak sebelum dimasukkan ke hospital lagi sebenarnya). Peluang ini diambil untuk kami sendiri mengerjakan umrah sebelum balik bercuti nanti (iklan sekejap: yeayyy... nak balik cuti sampai raya...)
Kami banyak habiskan masa di bilik hotel makcik bersembang-sembang - tambahan lutut makcik makin sakit selepas menyudahkan umrah kedua. Namun sempat la jugak kami menjamu makanan dari D'Saji... orang Yanbu yang beria nak makan makanan Malaysia sebenarnya...hehe.. derang relaks jek... ye lah... baru seminggu tinggalkan Malaysia, belum la sempat nak rasa rindu makanan Malaysia...
Jumaat pagi pulak, kami dijemput ke rumah anak saudara pakcik Salleh yang dah lama menetap di Mekah ni... tak ingat pulak nama tempat tu... MasyaAllah, besarnya dan cantik rumah mereka... tengok ni gambar 3 generasi berposing di rumah tu...
kanan sekali makcik, yang besar 2 orang-anak daranya, dan kenit 3 orang tu cucu saudaranya... anak saudaranya - sayalah yang mengambil gambar nih...
Alhamdulillah, pertemuan singkat tapi cukup bermakna... dalam banyak-banyak tempat, di rumah Allah ni juga kita bertemu... Semoga ibadah kita semua diterima Allah s.w.t

Tuesday, June 8, 2010

Another great event in YUC

Salam...
YUC Female Campus in general and specifically the Computer Science & Engineering Department; had successfully organized a simple-small-scale seminar which known as "Computer & Technology Seminar Day" on 6 June 2010.

It was an event where all students of Junior level displayed their courses' projects at their dedicated booths. All the 37 groups were given booths allocated along the corridor throughout the college. However only 10 finalists presented their projects to be evaluated. 3 prizes were given to the best three projects.
We - the CS staffs worked really hard for this first-ever-great event. We put our hands in almost everything - from the main entrance to the opening ceremony room to the presentation room and also along the corridors where all the booths are. Only the booths are decorated by the students themselves. We even came to office on weekend and the night before the day of the event.

Quick peek on the event decoration:
the main entrance

the opening ceremony room

booth for the second place winner of the presentation

Congratulations to all!! To students who have shown great effort in presenting their projects. To lecturers who have given 110% to make this event a successful one. And not forgetting to other students who have help throughout the day of the event.

Wednesday, June 2, 2010

Mei yang tak produktif

jangan salah sangka... sebenarnya yang tak produktif tu hanyalah entri di blog ni... dah masuk bulan Jun, dah tamat bulan Mei, satu entri jek yang ada... isk..isk..isk... ni dah kira rekod terburuk ni.. sebenarnya banyak perkara berlaku bulan Mei ni, cuma jari-jemari yang tak bergerak...
let me summarize some interesting event/news during the previous May.
  1. abah's birthday on 8/5, I send him a box of chocolate by chocosdelight.blogspot.com (I think abah was not that surprise.. that was my third time sending him gifts for his birthday)
  2. my niece's birthday on 18/5, just send her birthday wish.. present claim later ok kakak..
  3. my good junior-friend's birthday on 29/5, also send birthday wish... present later ok..
  4. 2 more visits to RCMC for my hypertension case.. (I think the doctor himself gave me the tension... huhu...)
  5. 2 extra visits to Radwa 3 Health Center. I had high fever and also acute tracheitis. Got 1 day of MC (which I think is not enough..)
  6. the most important event was, after about 2 and half year staying in Radwa 2, me and family had moved to a new house in Radwa 3. A bigger house with 3 bedrooms, bigger than what we had before - 2 bedrooms-house in Radwa 2. Alhamdulillah, Allah led us to an easy and smooth process of the moving-thingy; though it tooks many days to complete everything.. well, that's nothing new here...

That's about it... one month issues in only 1 entry... not that bad... keep up the good work... hahaha... compliment to myself..