Saturday, December 31, 2011

Hujung Tahun 2011

Dah sampai penghujung dah 2011... bye..bye...2011
Kami enjoy the moment berada di Mekah 28/12-30/12... Alhamdulillah, diberi peluang oleh Allah untuk menjadi tetamuNya dan berumrah...
Hubby selesaikan umrahnya dahulu seelok kami sampai Rabu malam Khamis itu... manakala saya pula menunggu menjelang waktu Subuh untuk memulakan ibadah umrah... MasyaAllah, lapangnya dataran tawaf di waktu pagi.... cepat untuk melengkapkan setiap pusingan hinggakan ada pusingan terlepas tanpa beristilam.... Astaghafirullah.... lalainya saya....
Malam selepas Maghrib, bawak anak-anak pula bertawaf sunat.... Jemaah makin ramai menjelang malam jumaat.... alhamdulillah, anak-anak tak merungut penat..cuma merungut "lapar...lapar.." Selesai solat Isya', kami ke D'Saji untuk dinner sambil bertemu dengan kenalan USM hubby yang datang berumrah. Mereka ni dari Riyadh... 10 jam perjalanan dengan kereta dari Riyadh ke Mekah... Aduhhh...  dengar aja dah penat.... tapi itulah cabaran mereka... kita yang dekat Yanbu ni haruslah bersyukur banyak-banyak diberi rezeki berada lebih dekat dengan Mekah...
 Mr. Hubby, Mr. Akram & Mr. Rizal
(perhatikan di bucu kanan bawah - itu ABC...slluuurrrrpppp... sedapnya!!)
Kak Jeni & anak-anaknya....
Muka saya takde ye... sebab camerawomannya Cik Alisya maleh nak layan mama ... dia nak main game katanya... hehehe...

Sunday, December 25, 2011

MIUI Custom ROM Firmware

Sorry ye , cilok jap kongsi maklumat teknologi. Malam ni baru je berjaya flash custom ROM firmware kat Samsung Galaxy S GT-I9000. Sungguh tak disangka memang banyak perubahan , banyak improvement!!! Plus design yang cantik

Update kali ni guna MIUI custom ROM yang berasaskan Android 4.0. Sebelum ni rasa cam tak best je guna sbb rasa slow semacam je ... tak responsive. Anyway, boleh try kalau nak rasa perubahan drastik performance ... dan design yang menarik.

Sebelum terlupa, nak buat ringkasan langkah2 untuk update guna MIUI:

1. Buat backup dulu.
2. Firmware hp mestilah gingerbread (2.3.X) dan rooted
3. Download MIUI ROM http://downloads.androidadvices.com/S/MIUI.us_galaxysmtd_1.12.16_Eng_Deo_ZipA_Signed.zip
4. Copy file MIUI tu ke hp
5. Masuk ke recovery mode
6. Pilih “install zip from sd card”. Kemudian pilih la file MIUI tu.
7. Reboot System

Untuk maklumat lanjut boleh lawat website ni

Selamat mencuba.

Wednesday, December 21, 2011

Pon... Pon...

Yeayyy... Saya dah dapat keta baru... Pon... Pon... Walaupun macam kecik sket, tapi ada stereng... Saya sukaaa...


Ada lagi satu kenderaan saya dapat... Sebab display unit ada diskaun banyak... Dari SR159 dapat SR48 jek. Yuhuuu... Good bargain...Ehhh... Macam ayat mak jek ni. Hahaha..





- This entry is written and posted using BlogPress via mobile

Sunday, December 18, 2011

Lawak Rabu..

Hari Rabu lepas saya buat lawak dalam kelas. Tengah cakap pong-pang... pong-pang... tiba-tiba boleh terlupa perkataan 'ratio'. Dah lama sangat dok "eerrr...eeerrr...", terkeluar perkataan 'nisbah'. (Sebab pernah dengar disebut dalam perbualan arab.) Waaa... Semua pakat suka... budak-budak students tu punyalah suka sebab cikgu dia boleh terlupa perkataan english tapi tahu perkataan arab. Hua... Hua... Hua... Kome tak tahu ke orang melayu pun panggil nisbah jugak.

Sekian, lawak hari ini...




- This entry is written and posted using BlogPress via mobile

Saturday, December 17, 2011

Hidup itu tidak selalunya indah

Hari ni melawat blog Hidup itu Indah... Ada nukilan indah yang elok dihayati bersama ...

Hidup itu tidak selalunya indah. Yang indah hanyalah kenangan. Kenangan itu sudah tentu berbeza-beza, serupa tetapi tidak sama.Pesanan untuk semua: Wahai ibuku, kakakku, adikku, isteriku, rakanku dan anak perempuanku..Sesungguhnya dikau wanita yang mulia dihatiku. Cantik kejadianmu yang telah dicipta oleh TuhanKu pencipta langit dan bumi serta alam ini. Tidak pernah sekali dalam hidupku, luluh hati dan perasaanku mengenangkan bagaimana kiranya nanti jika kita tidak dapat berjumpa di dalam syurga. Kecewa hatiku di akhirat nanti.. apabila melihat dikau terlontar malah terkapar-kapar. Sedangkan daku hanya mampu memerhati, tidak dapat melakukan apa-apa apatah lagi menyambut tangan yang dikau hulurkan.Allah ya Allah..Sesungguhnya daku tidak layak masuk ke syurgaMu, namun..daku tidak sanggup menghadapi percikan bahang api nerakaMu. Ampunkan daku ya Rahman, ya Rahim, ya Robbilalamin.

Friday, December 16, 2011

Flash Card

If you remember, few weeks back I wrote about my second daughter's mirror-writing. After doing some readings and asking friends, we know that it's not too late to correct things. We had tried few ways in order to put her back on the right track. Thanks to those who gave us tips and advice (especially Sist. Mardiana).
One of the step is doing a lot (with breaks in between, of course) of writing exercise. Since her homeroom teacher is giving a weekly spelling test, therefore she always has words to practice on.
Next, I prepared flash cards of those words. Written in large and colourful print, with some deco, I pasted on the wall and let her spell and write 1 card each day. Alhamdulillah, she's getting better. Until last week, no more mirror-written words and she has improved her spelling test result.





Note 1: Seek help if you notice anything that is 'not normal' with your children.

Note 2: Every children has different capabilities. You need to observe them.


- This entry is written and posted using BlogPress via mobile


- This entry is written and posted using BlogPress via mobile

Monday, December 12, 2011

New Look

Hello people... look at me... look at my new look...

Yesterday, I had my hair cut in a barber shop in Dana Mall, Yanbu... Look how good I was..

 This is my look before..


Saturday, December 10, 2011

Jalan-jalan cuci poket

Hujung minggu lepas, kami sekeluarga ke Jeddah. Tujuan utama untuk berjumpa dengan Kak Ita - yang baru bergelar hajah dan yang akan balik ke malaya menjenguk anak-anak.. Lama betul tak jumpa kak ita, (ngan abang rashid.. tak sebut kang kena pangkah plak... hehe)  wenduuuuuu wehhh nak dengar ketawa kak ita yang spesel tu... :-) 
Tujuan utama la katanya....tujuan sampingan takde ke? kekeke... Mesti ler ada...Tujuan sampingannya, apa lagi kalau dah berada di Jeddah, mestilah "mencuci poket"... Muahahaha.... Itu pun kira nasib baik la, "pencucian poket" dilakukan secara berhemah.... Apa taknya, kad ATM dah expired, tak boleh keluarkan duit... huhuhu... yyeeee... betullll... memang kad ATM SABB Bank ada expiry date... tak percaya ke?
Berbalik cerita pasal soping tadi tu, sebenarnya memang nak mencari pakaian dan kasut untuk kegunaan harian ke sekolah untuk anak-anak dara 2 orang tu... Bajunya banyak yang dah singkat, aterrr... cepat benor kome tinggi.... Maka, menujulah kami ke Al-Haram Mall (di Jalan Prince Sultan). Seelok dia buka pintu lepas solat Zohor, sampailah dah nak tutup balik untuk solat Asar kami berada di situ.... punyalah seronok memilih... eeerrr... sapa yang seronok ni sebenarnya? kekeke... banyak pilihan baju tapi kena pilih betul-betul sebab kadang-kadang ada yang lehernya terlalu sempit, kadang-kadang ada yang seluarnya singkat... standard la kan... ala-ala reject shop gitu... jangan banyak komplen, kalau sesuai amik... harga dia pula ada dari range SR30 sampailah ke SR70 untuk yang 2-pieces-set. Kualiti kira bagus la jugak (sebab memang pernah beli sebelum ni), boleh tahan setahun or lebih sebenarnya sebab pakaian budak2 yang beli sebelum ni masih elok cuma dah singkat. Lelong...lelong... sapa nak baju-baju gaun terpakai....masih comel...(tiba-tiba nak menjual pulak!)
Kalau nak cuci mata produk Al-Haram, silalah tengok hasil 'pencucian poket' mak ayah untuk anak-anak...

 Antara hasilnya...

 Baju knitted yang ni mak yang berkenaan, paksa anak setuju...musim sejuk la konon.. haha...

 Baju si kucing ni tak tahu la nak kategorikan apa - nak kata baju tidur, comel sangat, nak kata baju sekolah, macam baju tidur... suka hati anak oiii, nak pakai ke mana....

 antara contoh reject yang boleh dimaapkan, riben tu patutnya melintang

Nota 1: pakaian anak lelaki pun ada, pakaian untuk dewasa pun ada, pakaian untuk baby pun ada, kasut pun ada...

Nota 2: Erah, ni la dia produk Al-Haram... ada berani... hehe..


Tuesday, December 6, 2011

Bersabarlah..

Susahnya nak lengkapkan entri yang satu ni. Sebak jiwa-raga...
Sedih rasa hati bila mengetahui orang yang terdekat dengan kita sedang berdepan dengan situasi yang sukar. Sedang kita terpisah jauh beribu batu, apalah daya untuk membantu. Hanya kata-kata yang dapat dihulurkan.
Buat 'seseorang', tabahlah menghadapi ujian Allah ini. Redhalah dengan apa yang berlaku. Sabarlah menghadapi kenyataan ini. Percayalah ada hikmah yang tersembunyi, yang tidak kita ketahui.
Hanya Allah yang mengetahui segala-galanya yang tidak kita ketahui. Sentiasa bersangka-baik dengan Allah. Teruskan berdoa untuk yang terbaik...
Ya Allah, berikanlah kekuatan mental dan fizikal untuk 'seseorang' agar dapat dia meneruskan kehidupan seharian, agar dapat dia sentiasa redha, sentiasa bersabar dan sentiasa tabah. InsyaAllah...



- This entry is written and posted using BlogPress via mobile

Happy Birthday Kakyong

Hari ni hari jadi kakak sulung saya - the only sister I have. Saya panggil dia kakyong. Kami beza umur 4 tahun jek.
Dulu-dulu masa kecik, zaman sekolah, kami selalu gaduh, tak sebulu. Especially pasal katil, tak boleh cross boundary, penat-penat jaga bagi sejuk, tak betulkan cadar, tak lipat selimut, tak pasang kelambu. Hahaha... Itupun nak gaduh... (cuba teka... siapalah yang asyik 'TAK' tu ye... :-p)
Bila kakyong duduk asrama di Kulim masa form 6, then saya pula masuk matrik di Kelantan, barulah terasa 'kehilangan'.. Terus jadi ngam.... Seronok mengenang masa lalu.. Hahaha...
Anyway, to my dearest sister, Happy Birthday to you. May you have a wonderful day today and each day ahead. We all love you dearly!!

Terimalah red velvet cupcake ni.... Red velvet cake yang betul punya pospon bulan 7 nanti ekkk. Hehe...








- This entry is written and posted using BlogPress via mobile

Sunday, December 4, 2011

Madinah Al-Munawarrah: Jejak Sahabat

Hujung minggu yang lepas kami ke Madinah. Hajatnya ingin bertemu lagi dengan sahabat yang bertiga itu (rujuk entri pertemuan di mekah 2 minggu lepas).
Khamis tengahari kami sampai di Madinah, solat Zohor dan terus bertemu dengan Salbiah untuk lunch.



Sambil menunggu bilik siap untuk check-in, kami sembang-sembang di lobi. Di sini waktu check-in biasanya selepas Asar... tapi atas budi bicara seseorang dapat kami check-in sebelum waktu Asar. Alhamdulillah... Terima kasih...



Sementara menunggu waktu Asar pula, Nora return call. Kami janji untuk bertemu waktu malam nanti.
Selepas Asar, kami bawak Salbiah dan kakaknya ziarah ke Perkuburan Shuhada Uhud. Sempat panjat Bukit Pemanah tapi tak sempat ke tempat lain memandangkan waktu maghrib masuk agak cepat di musim sejuk ni.



Malamnya selepas Isya', kami dinner bersama lagi. Kali ini kakak Salbiah dan suaminya join sama. Gebang punya gebang sampai lupa yang ada janji dengan Nora. Alamak.. Jangan marah ye Nora.
Hampir pukul 9.30pm baru bergerak ke hotel Nora. Duduk di lobi bersembang. Sedar tak sedar dah pukul 11 malam. Nak kena balik dah..
Alhamdulillah... Puas hati dapat bertemu dan bersembang agak lama juga after all this years tak pernah jumpa.





Nota: Agak hampa tak sempat bertemu Ainul. Cuba dihubungi beberapa kali tapi tak berhasil. Rupanya Ainul dah tukar nombor hp. Ainul call semula semalam selepas dia bertemu Nora. Takpelah.. takde rezeki kita nak bertemu di Madinah. Diberi kita peluang bertemu di Mekah walaupun untuk sekejap sahaja.


- Posted using BlogPress by Ejalz

Tuesday, November 29, 2011

Meraikan ... Ye ke?

Ada soalan pulak dalam tajuk... Hehe... "Ye ke" tu sebab tak pasti adakah "meraikan" tu perkataan yang paling sesuai digunakan. Hhhmmmm... Susah juga bahasa melayu ni ye..
Let's cut the story short... Tadi lepas isya', kami sekeluarga dan Rubi sekeluarga keluar ke Yanbu Al-Bahr, bersuka-ria makan roti canai untuk meraikan sesuatu. Again... ye ke meraikan? Makan roti canai pun bersuka-ria... Macam sadis jek kan... Hehehe... Jangan tak tau, roti canai kira makanan eksklusif tau untuk kami di perantauan ni. Sini roti canai dipanggil roti paratha. Sangat mengubat rindu pada roti canai mamak... Hehe.. Lepas makan, balik semula ke rumah. About 20 min going and another 20 min coming back. Semata-mata kerana roti paratha! And kerana meraikan sesuatu itu.. Ye ke meraikan...? Apa-apa je lah.. Muahaha..




Adlina dan Zahra




Mama Zahra dan mama Adlina.


- Posted using BlogPress by Ejalz

Monday, November 28, 2011

No Good!

During one of my class yesterday....
Student: Miss, this is college is not good!
Miss: Why did you say that?
Student: Because in this college, when there's a student whose mother is in hospital, she still have to come to class.
Miss: Haa??  
This is life my dear.... It has nothing to do with college! Apa pulak kena-mengena mak masuk hospital dengan kolej, sampai kata kolej tak bagus....

Saturday, November 26, 2011

Selamat Tahun Baru 1433H

Selamat tahun baru untuk semua. Hari ni dah 1 Muharam. Semoga kedatangan tahun baru ini akan membawa sinar baru dalam kehidupan kita. Apa yang dah berlalu jadikanlah panduan dan sempadan. Jangan sekadar suka-suka wish sana-sini, praktiknya tidak. Memetik kata2 seorang teman di fb, "let's practice what we preach".
Jommm... Sama-sama kita perbaiki diri, sama-sama kita tambah ilmu lagi, sama-sama jadi insan yang berakhlak mulia, sama-sama jadi muslimin/muslimat sejati, dan sama-sama kita berjaya di dalam apa jua bidang yang kita ceburi. InsyaAllah...


- Posted using BlogPress by Ejalz

Thursday, November 24, 2011

Cik Minah pergi pasar..

Hari ni kami pergi pasar Yanbu Al-Bahr. Orang sini kata hari Khamis lepas Zohor atau Asar, segala hidupan laut baru dibawa naik dari laut. Segar-segar semuanya... Beli udang, beli sotong, beli ketam dan beli ikan.
Kalau nak tahu, pasar sini bersih tau... Takde air bertakung-takung sana-sini... Lantainya kering, jalan tak susah hati nak angkat kain tinggi. Hehe... Tempat siang ikannya pula diasingkan dari tempat menjual. Jadi bau hanyir tak mengganggu pembeli. Kalau kita nak minta siangkan ikan, kira servis extra, kena la bayar lain pula. Tak mahal pun (eeerrr... tapi berapa tah tak ingat).
Kesimpulannya, cik minah pergi pasar boleh jadi sangat menggembirakan hati... Hehehe..



Dalam gambar ni, yang belakang tu la pasarnya. Kereta parking menghadap ke laut. Tiap kali lepas selesai urusan membeli-belah lauk-pauk, budak2 akan request "abahhh....nak tengok laut ...".
Ni gambar lama... berlatar-belakangkan laut...  



- Posted using BlogPress by Ejalz

Wednesday, November 23, 2011

Dapat hadiah...

Pagi tadi masa sampai di opis, nampak ada 3 barang atas meja. Wahhh... Menarik ni... Rupa-rupanya dapat gift dari RC.


First time ever dapat diari dan daily note pad sejak keje sini. Hehe... Ni semua sempena tahun baru 1433H yang bakal menjelma lagi 3 hari.... Thank you RC..


- Posted using BlogPress by Ejalz

Sunday, November 20, 2011

20.11.2011

If you did not notice yet, today is 20/11/2011 .... Nice date!

p/s Entry without motive... :-p

Saturday, November 19, 2011

Mekah Al-Mukaramah: Jejak Sahabat

Hujung minggu kelmarin, kami ke Mekah. Asalnya sebab nak bertemu dengan kakyong yang akan balik ke Malaysia beberapa hari lagi. Tapi bila difikirkan semula dah alang-alang berada di Mekah, baiklah bertemu sekali dengan 3 sahabat kami yang turut berada di sana. Mana tahu ada aral melintang pulak kemudian hari tak dapat bertemu di Madinah.
Pertemuan pertama dengan Salbiah - rakan baik seuniversiti cik abe dan now menjadi family friend. Selepas zohor bertemu di tempat favorite D'Saji (mana lagi... hehe..), bermacam topik digebangkan sehingga membawa ke waktu Asar.


Pertemuan kedua bersama Ainul dan Nora. Keduanya tidak mengenali antara satu sama lain. Ainul adalah kenalan kami semasa bekerja di UTP. Manakala Nora adalah rakan universiti saya di UKM. Tetapi keduanya menggunakan pakej sama dan duduk di hotel yang sama. Nak dijadikan cerita, kedua mereka berkenalan sehingga akhirnya terkeluar nama saya!! Maka berjanjilah dengan keduanya utk bertemu serentak. Alhamdulillah selepas beberapa kali berhubungan dan berjanji akhirnya hanya pada pukul 10 mlm baru diizinkan Allah untuk kami bertiga bertemu.
(Terus teringat kisah kita di tahun akhir dulu. Digelar kumpulan 'stone head' semata-mata kerana kami - saya, nora dan 6 yang lain, tidak mahu join majlis makan malam fakulti. Tak pasal-pasal glamer kami berlapan. Hahaha..)


Untuk pengetahun semua, dengan Ainul sudah lebih 5 tahun kami tidak bertemu dan dengan Nora sudah lebih 10 tahun saya tak bertemu. Syukur alhamdulillah di bumi barakah ini kita semua dipertemukan.
InsyaAllah, ada rezeki lagi 2 minggu kita bertemu di Madinah pula. Jumpa lagi...


- Posted using BlogPress by Ejalz

Friday, November 18, 2011

Mekah Al-Mukaramah: 1 lagi pengalaman

Hari Jumaat penuh barakah ini kami diberi sedikit 'ujian' oleh Allah swt. Adalah perlakuan kami yang terlalai di tanah haram ni agaknya.
Pagi lebih kurang pukul 11 pagi, kereta kami ditarik, parking depan Hotel Mawaddah 2, Gazzah. Parking di Mekah ni memang tak boleh silap tempat mesti kena tarik, terutamanya hari Jumaat. Dah tergerak hati dari pagi untuk pindahkan kereta ke tempat lain. Tapi untuk pindah parking di tempat letak kereta berbayar rasa macam alang-alang pulak sebab lepas Jumaat memang bercadang untuk balik, akan ambil masa untuk pindahkan kereta dan lagipun dah menghampiri pukul 11am kereta masih ada. Selalunya seawal 7 pagi mula aktiviti tarik kereta ni. Jadi biarkan saja. Memang la kena tarik jugak sudahnya...
Selesai solat Jumaat, selesai tawaf wida', kami pun bersiap balik. Tahan teksi dan minta hantarkan ke Kislah, tempat di mana kereta2 yang ditarik dikumpulkan. Sampai di situ, TIADA kereta langsung! Rupanya situ bukan lagi menjadi tempat mengumpulkan kereta yang ditarik seperti lazimnya. Kata pemandu teksi tempat dah dipindahkan tapi dia pun tak pasti di mana. Nasib la dapat pemandu teksi yang baik hati.
Di bawa kami patah balik ke Gazzah, dan bertanya pada polis yang berada di situ. Dari situ, kami tuju ke tempatnya (sebutan nama tempat mahorta). Sekali lagi, kereta kami TIADA di situ. Ahhh... sudah... Ke mana pula kereta kami ditarik ni... Risaukan kereta 1 hal, risaukan teksi pun sama, hendak ke pemandu merayau mencari kereta kami. Mujur baik hati si pemandu ni. Dia sama bertanya ke mana arah untuk kami cari lagi. Rupanya ada lagi satu syarikat yang menarik kereta ni. Again tak tahu mana tempatnya (sebutan nama tempatnya rosyaifah di luar tanah haram). Pusing-pusing... Akhirnya sampai di tempat yang kedua ni betul-betul ketika azan Asar sedang dilaungkan. Mabrookk kata pemandu teksi. Alhamdulillah... akhirnya dapat semula kereta kami dengan membayar SR50 denda. Pada pemandu teksi kami hulurkan SR100 - tak ternilai dengan kesanggupan si pemandu teksi merayau ke sana sini mencarikan kereta kami. Besar rahmatnya, moga dimurahkan lagi rezeki si pemandu teksi itu.

Ya Allah... Ampunkanlah dosa kami...




- Posted using BlogPress by Ejalz

Friday, November 11, 2011

Dokumentari tentang Malaysia

Petang ni tadi, sesudah selesai siaran langsung solat maghrib dari Masjidil Haram, siaran KSA1 memaparkan satu dokumentari tentang Malaysia. Ceritanya in arabic la of course tapi sebab terpandangkan suasana yang sangat dekat di hatiku ini, terus terpaku depan tv. Sekali keluar ...


Dokumentari ada kaitan dengan Sekinchan ni... Apa la agak ceritanya... Tengok gambar jek la.... Belajo tak abih... Tak reti bahasa. Huhu... Dapat la tangkap sebutir-sebutir perkataan - ada sebut ikan, laut, matahari.. Ni mesti cerita tentang industri tangkapan laut ni...


Tapi sayang, yang ditunjuk semua perniagaan orang cina; dari pemilik bot, proses tangkapan laut, restoran makanan laut hatta rumah-rumah yang ditunjukkan pun milik orang cina.
Ye... ye ... Teman menonton dah setengah jam ni. Macam paham benor. Hehehe... Sekian...


- Posted using BlogPress by Ejalz

Thursday, November 10, 2011

Addiction!!

Look, read and understand the following figure:


How many of you agree with the scenario? I think majority agree. It's addiction!! The second you left facebook, you already felt lost. The urge to check, post or update status is so unbearable, don't you think!!
So do you think that is good? Definitely NOT GOOD!! There are many other useful tasks that you can do instead of sitting in front of pc/laptop/mobile phone doing nothing productive.
My small piece of advice, limit your time with fb and abide to it. Limit also your words on fb that you will expect less from others. InsyaAllah it can reduce your addiction to fb!

Note 1: I've got the picture from a friend of mine
Note 2: I'm reminding myself. It has nothing to do with anyone else.



- Posted using BlogPress by Ejalz

Tuesday, November 8, 2011

Hari terakhir bersama...

Dah 12 Zulhijjah hari ni. Maknanya hari ni la hari terakhir kami bersama anak2 angkat. Hj. Nizam & Hjh. Rubi akan berangkat pulang ke Yanbu selepas bernafar awal. (anyway, sehingga pukul 8 pm tadi, mereka masih di Mekah, belum bergerak pulang lagi).
Esok sunyi-sepi la rumah ni ... Eehhh... Silap... Kurang keriuhan... Mana boleh sunyi dengan budak 3 orang tu. Kekeke... Teringat 2 hari pertama mereka di sini... malu-malu kucing semuanya, termasuklah Adlina dan Alisya. Tak dengar suara kecuali si kecik Irsyad dan Akram. Masuk hari ketiga baru nak boleh sekepala. Hari keempat, keluar 'tanduk' masing-masing. Yang si Zahra menjerit ketawa, yang si Irfan suka mengusik, yang si kecik semakin manja.
Petang tadi, as a treat for last day together, kami pergi ke park lagi dan lepaskan budak-budak tu main trampolin. Syiokkk bukan main semua dapat melompat-lompat, terkinja-kinja, terjerit-jerit.


Twit, kenit 2 orang tidak dibenarkan join sama. Takut kena pijak pulak dengan abang kakak yang lupa daratan tu... Huhu... Dengan muka sedih, kenit 2 orang terpaksa memerhati dari kejauhan aja.


Tak dapat join, minum susu jek la.. Huhu...


Saya rasa macam nak nangis tapi malu kat auntie... Makan karipap jek la.... Huhu...


- Posted using BlogPress by Ejalz

Monday, November 7, 2011

Beriadah...

Petang ni bawak anak-anak yang 6 orang tu beriadah di taman. Dah lama dok terperuk dalam rumah, anak-anak angkat dah mula gelisah especially si kecik tu. Jom bagi exercise sikit.



Main pas-pas bola... Uncle jadi jurulatihnya. Hehe...
Pas tu makan... Jagung rebus and cream puff...



Sambung main lagi...



Main versi budak kenit:



And finally ready to go home:



Sambil tu sempat bagi pose istimewa dari 2 kenits...









- Posted using BlogPress by Ejalz

Sunday, November 6, 2011

3R

3R - Riang ria raya. Hehe... bukan rancangan tv tu la... Tak sangka meriah pulak hari raya aidil adha tahun ni.
Pagi-pagi call sanak-saudara, dalam pukul 10am dapat jemputan open house yang pertama - makan laksa bestttt... Tengahari dalam pukul 2pm, dapat lagi satu jemputan, makan lagi...bestttt... Bersempit dalam kereta dengan anak 6 orang. Hehe..







Balik rumah, video call dengan abah dan mama. Kebetulan opah, wan ju, wan nyah dan sepupu-sepapat semua ada. Meriah bersembang dengan semua, terasa seperti ada di sana macam masa aidil fitri yang lepas. Huhu...



- Posted using BlogPress by Ejalz

Saturday, November 5, 2011

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Hari ni 9 Zulhijjah, hari berwukuf bagi yang mengerjakan ibadah haji. Indahnya saat itu namun hanya mampu menikmatikannya melalui siaran tv - channel KSA dan IqraTV. Alhamdulillah ada juga peluang menonton secara live, vaAkalau balik malaya camne... huhuhu...
Esok, kita akan menyambut hari raya aidil adha. Beraya di Yanbu aja, bersama anak-anak angkat. Lepas maghrib, abahnya dah sebuk download takbir raya versi melayu. Mamanya pulak lepas asar lagi dah mula merendangkan ayam, mengkacangkan kuah dan mengimpitkan nasi. Esok pagi kita makan sama-sama yeee...
Untuk semua, Selamat Hari Raya Aidil Adha


- Posted using BlogPress by Ejalz

Thursday, November 3, 2011

Selamat berangkat..

Pagi tadi lebih kurang 11 am, sekumpulan hujjaj dari Yanbu dah pun bertolak menuju ke Tanah Haram Mekah Al-Mukarramah untuk menunaikan rukun islam yang kelima. Moga kalian beroleh haji yang mabrur.


2 bas coaster yang bertolak dari sini membawa lebih kurang 40 hujjaj. Rakan-rakan lain turut sama menghantar sambil membantu apa yang patut. Contohnya:


Dan hari ini juga, secara rasminya 3 orang anak angkat akan bertapa bersama kami selama seminggu. Senang nak jaga anak-anak cik rubi dan encik nizam ni. Layan movie dengan internet jek sehari suntuk. Suka la uncle suhaimi jaga. Hehe... Berhenti waktu makan, auntie jamu macam-macam:










- Posted using BlogPress by Ejalz

Wednesday, November 2, 2011

Siri E-usrah

Dapat ni dari seorang kawan. thanks Rubi. Good to be shared with others. Mudah untuk difahami. Boleh buat kita 'sedar diri' sekejap. Huhu.. Jadi kena tepek kat blog supaya sedar diri selalu.. InsyaAllah....


- Posted using BlogPress by Ejalz

Monday, October 31, 2011

Animasi Malaysia?

Tiba-tiba tertukar ke channel إلى الطفل ni. Macam pernah tengok jek pakaian macam ni...



Malaysia punya produk ke ni eeekk? Sapa tau? Saya tak tau...


- Posted using BlogPress by Ejalz

Selamat Bercuti..

Salam semua,
Saja nak story, hari ni hari terakhir bekerja. Esok kami di YUC dah mula bercuti sempena aidil adha (dan tempoh mengerjakan ibadah haji).
11 hari cuti you.... Seronokseressss... Boleh berpoya-poya di dalam rumah sendiri... :-) Mmmm... I need to plan my holiday itenerary... Kemas rumah, basuh kain-baju, lipat kain-baju, masak best-best... Hahaha... Sadisss...
Untuk warga YUC/YIC, Happy holiday you all and Eid Mubarak.
Untuk semua hujjaj, moga ibadah haji kalian dipermudahkan dan dikurniakan haji yang mabrur. InsyaAllah... amin.
U/P:
To my lovely sis & bro: Kak Eita & Abg Rashid
To my dear Yanbu/Rabigh friends: Rubi & Nizam, Laila & Halim, Yan & Fuad, Fiza & Fazli, dll.
To my dear Malaysian friends: Salbiah, Nora, Ainul & Oyin



- Posted using BlogPress by Ejalz

Friday, October 28, 2011

Panduan bersiap...

Dalam masa lebih kurang seminggu lagi, rombongan hujjaj dari Yanbu akan bertolak ke Mekah. Terkenang setahun yang lalu (**mmmmm... mata terbedip-bedip**)
I bet some of you tengah garu-garu kepala wondering what to bring & what not. I've been there.. Memang garu kepala la you... Alaaa... siannya dia.. Okaylah, kita tolong... Maka dengan penuh berbesar hati, terimalah panduan checklist barangan yang perlu dibawa untuk tempuh seminggu kalian menunaikan haji.

1. Pakaian (lelaki):
i) kain ihram - 2 pasang
ii) top putih (kalau nak) - 2 helai
iii) t-shirt/shirt/pants - 2 pasang (lebih kalau tak bwk top)
iv) undergarments
v) tuala
vi) sejadah (nipis senang utk dibawa bergerak)

2. Pakaian (wanita):
i) Abaya - 3 helai
ii) baju & seluar panjang - 4 pasang
iii) undergarments
iv) tuala
v) stokin - 3 pasang
vi) sarung tgn (separuh)
vii) tudung - 4 helai
viii) telekung - 2 helai
ix) sejadah (nipis senang utk dibawa bergerak)

3. Ubat-ubatan : panadol, strepsil, honey & lemon (remedy for cough), ubat selsema, ubat period (kalau makan lerrr)

4. Toiletries : berus gigi, ubat gigi, gunting (utk bertahalul), sabun mandi (selepas tahalul awal), pantyliner, vaseline (kalau kulit jd kering), hanger dan penyepit (dlm khemah takde tpt pengantung yg byk), beg plastik (utk letak brgan mandi sebab tiada tpt letak yang proper dlm bilik air & utk simpan baju busuk)

5. Lain-lain keperluan : selipar, adapter & extension (dulu dlm khemah ada 1 jek power point, kena guna extension utk charge hp ramai-ramai), charger hp (jgn dilupa), beg utk letak batu melontar.

6. Buku-buku panduan untuk haji dan ibadah lain.

7. Sleeping bag - kalau bercadang utk bermalam si Muzdalifah.

8. KESABARAN...

Nota 1: utk kesemua barangan di atas, bawak jek beg hand-luggage. Utk kegunaan harian plak senang kalau bawak beg knapsack, perlu utk dibawa ke Arafah juga nanti.

Nota 2: utk hari bertolak, bawaklah bekalan makanan dan minuman mencukupi. Perjalanan panjang... Kalau tak tersangkut lama di checkpoint haji, alhamdulillah...

Nota 3: pastikan ada bekal botol sentiasa bersama. Kena minum banyak. Dan juga utk waktu kecemasan.


Sekian.. Semoga dapat membantu kalian bersiap. Kalau ada kemusykilan, silalah tanya..




- Posted using BlogPress by Ejalz

Saturday, October 22, 2011

Peluang ....

Peluang itu dicari..... peluang itu dinanti..... 
Peluang itu tiba..... apakah tindakan kita?

Ya Allah, berikanlah kami petunjuk ...
Moga pilihan kami ini adalah yang terbaik....

Friday, October 21, 2011

Beautiful Lady

Beautiful day with beautiful lady...




- Posted using BlogPress by Ejalz

YIS Virtual School

Isnin dan Selasa kelmarin, YIS adakan virtual school days. budak-budak tak perlu ke sekolah, tapi hanya perlu mengadap komputer dan log-in ke moddle. Ada-ada jek la YIS nih.... kononnya untuk persediaan andai kata ada kecemasan... contohnya seperti 2 tahun lepas ketika wabak H1N1 melanda, semua sekolah seluruh Saudi diisytiharkan tutup selama 2 minggu (kalau tak silap... lupa dah). Makanya, kalau ada apa-apa kecemasan serupa berlaku, YIS dah bersedia dengan back-up plan... alkisahnya...
Hari Isnin, havoc... nak log-in punyalah susah... rupa-rupanya kesemua sekolah di bawah ISG (International Schools Group) Saudi adakan virtual school day secara serentak... mogok la server kawan tu... menjelang petang baru nak OK... Hari Selasa, going on smoothly... tapi cikgu-cikgunya pun, macam suka-suka jek nak bagi homework yang maha banyak.... are the same amount of works can be completed during the normal school days?? Contohnya... 
Tengok ni... homework untuk Alisya yang baru 2 bulan di Grade 1. Buat projek Sains - "balancing".  Lepas tu nak kena tangkap gamabr kerja and upload gambar ke moodle... Agak-agak la kan.... Pandai sangat ke budak 6 tahun nak pikir pasal balance, lepas tu tangkap gambar, dah tentu nak kena transfer gambar ke pc dulu, lepas tu upload pulak... anak sapa la hebat gitu...??

Nasib baik Alisya ada abah yang hebat di rumah menolong.... abah yang tensen dengan virtual school ni bukannya budak-budak... 
YIS...ohh...YIS... idea yang baik, implementation tak berapa nak kena gaya... can be improved though....

Tuesday, October 18, 2011

Patent and Research Funding Talk

Sangat sedih.. sebab talk bermula pukul 3.30pm dan tamat pada pukul 5.30pm. Dah lama dah tak buat kerja balik opis lambat nih. Huhuhu... Paling lewat balik pun kat sini pukul 4.30pm, kalau terkena kelas terakhir.
Sekali-sekala 'TERkena' jugalah balik lambat. Lebih baik dari disuruh datang waktu malam. FYI, kat sini mmg selalu buat talk waktu malam lepas isya'. Tak biasalah I... Eceh...ceh...
Anyway, dari talk ni, dapatlah ilmu serba-sedikit tentang bagaimana prosedur untuk memperolehi patent dan funding di negara Saudi ni. errrr.. kat malaya kat mana nak apply eekkk...?(blurrr...)


- Posted using BlogPress by Ejalz

Monday, October 17, 2011

Cerita Madinah bersambung...

Cerita kami ke Madinah adalah untuk bertemu kakak ipar yang datang untuk haji dengan KT 26.
Tanpa nama hotel yang pasti apatah lagi nombor bilik, kami menuju ke Hotel Al-Haram di mana terletaknya pejabat Tabung Haji. Niatnya nak bertanya dgn mana-mana pegawai TH. Alhamdulillah dibantu dgn maklumat penerbangan yang kami ada. Kakyong menetap di Hotel Retaj Al-Haramain. Yang kelakarnya, pegawai TH tersebut memberi tunjuk arah ke hotel seolah-olah jauh dari Haram. Kami 5 beranak pun terkedek-kedek la berjalan pulang ke hotel penginapan kami untuk mengambil kereta (merentas Haram). Letih wooo, tengah panas, dukung Akram lagi, Alisya merungut lagi. Adoyaiii... Rupa-rupanya, dari pejabat TH ke Hotel Retaj sebenarnya tak sampai pun 10 minit berjalan kaki. Huhuhu... Allah tak izinkan... Sampai hotel dah pukul 2.30pm. Ketuk bilik kakyong tak berjawab. Dah turun masjid untuk Asar agaknya. Huhuhu lagi... Yang dicari belum bertemu. Allah belum izinkan lagi... Rehat dulu di lobi, perut dah berkeroncong, minum air hilangkan dahaga, nanti kita ke masjid untuk Asar.
Waktu Asar, kakak tak dapat turut solat. Tolong jagakan adik Akram yang lasak bermain. Sian kakak...
Usai Asar, tuju semula ke bilik kakyong. Kali ni dapat bertemu, alhamdulillah. Kami bawa kakyong makan di restoran Indonesia. Kami yang lapar sebenarnya...Kekeke...
Sebelum maghrib hantar semula kakyong ke hotel. Tak nak ketinggalan 40 waktu di Masjid Nabawi katanya. Baiklah... Lepas Isya' nanti kita jumpa lagi. Bawak kakyong pusing-pusing Madinah kawasan yang tak pernah dilalui oleh jemaah. Tapi kakyong mengantuk.. sisa jetlag masih ada, ditambah bertungkus-lumus turun ke masjid tiap waktu, pastinya kepenatan.
InsyaAllah, nanti selesai haji kita cuba jumpa di Mekah pula.









Nota: ada 3 kenalan akan datang dengan KT 80 pada 27/11/2011. Excitednya rasa... Moga diizinkan Allah untuk bertemu dengan ketiga-tiganya.


- Posted using BlogPress by Ejalz

Thursday, October 13, 2011

Gatalnya....

Pagi ini, kami sekeluarga bergerak ke Madinah Al-Munawarrah. Hajatnya nak jumpa kakyong - kakak cik abe cum kakak iparku.
Lamanya tak jejak Masjid Quba' dan Masjid Nabawi. Rindunya rasa... (iiiissshhh... baru jek beberapa bulan dah rindu, macamana nak balik terus ni... **garu kepala**).
Lebih kurang 10 pagi, kami dah sampai di Masjid Quba'. Ramainya jemaah... Macam-macam ragam manusia dapat dilihat. Yang bertolak-tolak memang la ramai, yang berangkai-rangkai macam keretapi pun ada, tapi yang kelakar, ada jemaah lelaki siap menghantar isterinya sampai ke pintu masuk hamam. Apa lagi, ada la menjerit "nisa'... nisa'...".
Ketika nak masuk ke dalam masjid pula, nampak macam sesak bukan main di pintu pertama. Tapi bila kami memasuki pintu masuk kedua, alhamdulillah masih ada ruang yang lapang. Lagi satu kelakar, ketika melepasi deretan gerai di luar masjid, tiba-tiba tersentak mendengar seorang penjual menjerit "anggur.. 5 riyal... anggur.. 5 riyal..." Macam pernah kudengar bahasa ini... Hehe...
Aaaahhhhh... Seronoknya pengalaman di sini... Priceless!!!

Ok... Ok... by now, mesti ada yang tertanya-tanya apakah kaitan tajuk dengan isi kandungan entri. Tiada kaitan adik-beradik, hanya bau-bau bacang sahaja. Hahaha... Nak cerita yang kita pegi Madinah, cuaca masih panas dan sangat dry (kering ke?), kulit jadi kering dan gatal, tangan asyik mengaru especially di kaki. Huhuhu.... Sekian cerita gatal....



- Posted using BlogPress by Ejalz

Wednesday, October 12, 2011

Nak mintak tips...

Semalam, ada seorang pelajar senior datang jumpa saya. Nak tanya sikit katanya... Isshhkkk... saspen pulak rasa, sebab saya tak ajar pun si dia ni semester ni (semester sebelum ni ada la..).
Mula-mula dia bertanya khabar... Lepas tu dia mula memuji, 'Ms., you look masyaAllah so good'. Isshhkk... memuji plak dah... Apa kes ni...? Lepas dah bagi intro yang cemerlang gitu, baru la masuk isi kandungannya. Rupa-rupanya, dia nak minta tips macamana nak kurus macam miss dia ni. Kahkahkah... Miss rasa nak gelak guling-guling. Tak pernah lagi orang datang mintak khidmat nasihat untuk menguruskan badan. Anyway, I'm honoured ** sambil blushing **. Miss pun bagitahu kat dia, miss takde tips apa pun. Neither I exercise, nor I take pills nor on special diet. Tapi bagitahu dia, miss buat semua kerja rumah sendiri. Takde mak, takde khadamah yang tolong. Balik kerja, kena jadi housewife - memasak, mengemas rumah, basuh, lipat & gosok baju, jaga anak-anak lagi. Masa ni reaksi dia, "hhaaaaa????" sambil ternganga macam rahang nak jatuh ke tanah... Ngeeeeee... Terus dia kata, "that's why you look like this". Hahaha... Fyi, student ni berkahwin setahun yang lepas, baru lahirkan anak sulung 6 bulan lepas dan masih duduk dengan keluarga.
Untuk menyedapkan hati dia, miss bagitahu la kat dia, masa zaman belajar dulu, miss pun 'sihat' jugak. Asal tensen, makan... Asal rungsing, makan... Dengan status sebagai pelajar dan pada masa yang sama breastfeed baby dia, tak hairan la kalau dia kata dia asyik nak makan aja. "That means, I still have hope", katanya. You can do it... You go girl. Hahaha...


- Posted using BlogPress by Ejalz

Saturday, October 8, 2011

nimreC | Cermin

Sila jangan tenyeh-tenyeh mata anda ye bila baca tajuk entri kali ni. Orang putih panggil tu 'mirror writing' atau 'writing backwards'. Tak paham? Cuba tengok ni...



Patutnya..
8. Pig
9. Big
10. Did
11. Dig
12. Sat

Ni spelling test untuk anak daraku yang di Grade 1 tu. Dia bawak balik kertas tu dan bagitau, "mama, I got so many wrong". Terkejut mama... Tapi bila dibelek, bukannya dia salah spell tapi dia tulis terbalik. Adeehhh... Kenapa pulak tiba-tiba jadi macam ni...
Bila ditanya kat pakcik google, katanya "it happens commonly to kids that have just started to write - age 4 to 5 and gradually will disappear after 6 years old." Tapi anakku dah 6 tahun. Tanya lagi kat pakcik google, ada info kata normal untuk left-handed kid. Anakku la tu... Lagi katanya, by 7 years old dah patut ok dah menulis without mirror. Kalau masih berlanjutan, kena jumpa pakar dan buat evaluation pada anak takut ada writing disabilities. Dan dalam forum discussion, majority parents kata anak-anak mereka left-handed, it happens so suddenly and so does disappearing. She just need extra writing exercises so that she'll know which is wrong and which right.
Baiklah... Nanti kita buat exercise tulis-tulis banyak-banyak tau dik...

Ehhh kawan-kawan readers... If you happen to know any child specialist or you are one, please help me with more information. And if you have the same problem with your child and have seek help, please share your experience with me. Thanks a lot if you all can help me...


- Posted using BlogPress by Ejalz