Saturday, January 22, 2011

"Semua orang tengok adik"

Yesterday, Adlina logged-in into her Facebook account and generated some images using the 'Newspaper Clips' application.
One of the Newspaper Clips she created was about her sister; Alisya - as in the followings image:

Later in the evening, while I was browsing my Facebook account with Alisya by my side, she suddenly got excited...
"Tengok, ini gambar adik ni" (oh..well.. still call herself adik). Then I told her, kakak made it for you...
"Dalam newspaper nih... nanti orang baca nanti camne? Pas tu orang jual newspaper tu, lelong.. lelong... abiss la semua orang tengok adik.." And she was saying it with smile...

Ooo... teringin nak appear dalam newspaper la tu.... hehehe :-)
(abah dah lari tempat lain untuk gelak)



Wednesday, January 19, 2011

Is it a joke?

Lately, I have a feeling that facebook is now more likely to be a 'joke' rather than a mean of communication.
Analyze your own account. Do you have friends that you have never met or never talked to? Do you have friends that are more than 20 years younger than you, talk in their teenagers' language? Do you see comments or status that are not appropriate to be shared publicly? Do you see people being accused or criticized openly? Do you see photos that are totally against the islamic law?
Well....if your answers are all 'yes', don't you agree with me - isn't it a 'joke'? No wonder some were saying facebook is full of sins.
Though there are still friends who wants to share thoughts and knowledge with others but mostly are 'over-shadowed' by those 'jokes'.
And yet I'm still using facebook? Mmmmmm... Will power... Will power.. Where are you?





- Posted using BlogPress by Ejalz

Sunday, January 16, 2011

Adlina is 9 today

My little girl has turned 9 today.
How time flies... Before you know it, she's no longer your little baby.
Big enough to handle most of her things on her own..
Big enough to help care of her brother and sister..
and Big enough to demand this and that!!


Abah, Mama, Alisya and Akram will always pray for you...
May you always be a good girl.
May Allah help you in every way.
May you be a 'solehah' daughter.



- Posted using BlogPress by Ejalz

Friday, January 14, 2011

.إنا لله وإنا إليه راجعون

Baru sebentar tadi saya terima berita kematian saudara terdekat. Yang kedua dalam tempuh 2 minggu dan yang ketiga sejak bulan November (http://ejalz.blogspot.com/2010/11/hak-allah-jua.html).
Awal tahun baru yang lalu, opah saudara yang dipanggil Opah Uda telah kembali ke rahmatullah kerana sakit tua. Arwah adalah emak saudara abah (kakak kepada opah saya).
Sebentar tadi saya mendapat berita, pakcik saudara pula telah meninggal dunia. Pakcik yang dipanggil Alang Saidin adalah sepupu abah.
Rasa terkedu, tersentap, terkejut, sedih, pilu, semuanya bercampur-baur... Sesungguhnya Allah itu maha berkuasa. Tiada apa yang dapat menghalang jika yang terjadi itu tetap terjadi.
Ya Allah.. Kau ampunkanlah dosa-dosa mereka, tempatkanlah mereka di kalangan orang2 mukminin.



- Posted using BlogPress by Ejalz

Saturday, January 8, 2011

Hello... anybody home?

Salam semua,
Hari ni ada kerajinan sikit meng-update list bloggers... laaaaa.... rupanya ada yang dah tak aktif langsung, siap tak keluar dah pagesnya... ada yang kali terakhir update tahun 2008... hellloo... 2011 is here now.... update please...
Tapi kan... sebab derang tu dah lama sangat bertapa tak keluar-keluar dari tempat pertapaan, minta maaf la ye, saya keluarkan dari senarai di blog ... bukan apa, bila dah ada dalam list, tendency untuk klik tu ada tapi nan adoooooo.... nanti esok-esok kalian dah keluar dari pertapaan, saya masukkan balik ye... Jangan kecik hati naaaa...

http://ghazaaz.blogspot.com/
http://yann3105.blogspot.com/
http://kembaraksa.blogspot.com/
http://zachary-as.blogspot.com/
http://eitaluvjeddah.blogspot.com/
http://mummyalissa.blogspot.com/
http://akukaudia.blogspot.com/
http://www.lot7348.blogspot.com/
http://www.lemanmardi.blogspot.com/
http://pondokburoq.blogspot.com/
http://eriema.blogspot.com/
http://ummulamirul.blogspot.com/
http://mozack2000.blogspot.com/
http://rozanae.blogspot.com/

Thursday, January 6, 2011

Sejukkssss....

Lepas Isya' tadi, bawak budak-budak ke park. Dah lama tak jejak ke sana. Tambahan pula Alisya baru recover dari muntah dan cirit. Kasi peluang budak-budak 'melepas geram'.
Bekal teh panas, beli McDonald sorang satu Happy Meal set, jom kita melepak...
Sejukkkkkk... Dalam 20 degree celcius. Bila dtg angin bertiup, menggigil beb... Masing-masing dah standby dgn jaket (kecuali mama yang konon kebal-sejuk. Huhu..). Teringat once a upon a time in Manchester. Macam serupa jek.. :-p. Iklan jap - bilalah berpeluang ke sana lagi? Berangan ke?? Takpe... Berangan itu kan percuma. Kekeke...


Akram siap bertopi tebal. Sambil duduk, bungkus plak ngan abaya mama.



Kakak berdua main lompat-lompat (ala.. atas trampolin tu..).



- Posted using BlogPress by Ejalz

Alisya - down with vomitting

End of the first day of new year, Alisya was sick. Started vomiting on the way back from school, and continuously vomiting the next day, followed by diarrhea. We have gave her 2.5ml of Motilium to stop the vomit (thanks Kak Sarniah for your advice). Eventually, the diarrhea stop too. Then forced her to drink the ORS.
Third and forth day, she has rejected to take food. The most she ate was 3-4 spoon of rice. Probably, she wanted to avoid vomit. I can understand how painful her stomach was with the vomiting. Poor girl... From such an active girl, she has became so helpless, so weak and so skinny.



Alhamdulillah, after 5 days, she is now recovering. She could finished a plate of rice, she could play happily with her sister and most importantly she has started to be an active girl again!



- Posted using BlogPress by Ejalz

Tuesday, January 4, 2011

Mengantuk..

Saya ada idea baru... Saya mengantuk tapi tak nak baring atas katil.. Saya suka baring atas orang sambil khayal..pas tu mengantuk.. pas tu baru la tidur..








- Posted using BlogPress by Ejalz

Sunday, January 2, 2011

Keje Malam...

Baru masuk hari kedua di tahun baru 2011, dah kena keje overtime. Bukan selalu - dalam setahun ada sekali-dua jek kena overtime yang tak berbayar cam ni. 'Paksa-rela' mendengar ceramah oleh CEO of RC berkenaan King Abdul Aziz and his Companion for Giftedness and Creativity Foundation.. Keje la tu kan... ;-p
Lepas isya', di Al-Mirjan Centre, Camp 4.. Sebutir bahasa pun tak dapek den fahami. Abisss ... Dalam bahasa ibunda, suruh belajar betul2 tak nak, dah tak pass, melopong la jawabnya. Kekeke..
Apahal pun, dapat minum jus, dapat makan bun cheese. Oklah tu buat melekakan diri.
Selepas sejam kami pun mengundur diri tanpa tahu apa sebenarnya yang disampaikan. Sadisss...




- Posted using BlogPress by Ejalz

Saturday, January 1, 2011

010111

Selamat datang tahun baru 2011!! Dimulakan tahun ini dgn tarikh binary. Very the computer-talk... ;-p
Berlalu sudah 2010. Berlalu sudah 1431 Hijrah. Dalam tempuh setahun, pelbagai peristiwa dilalui. Ada yang pahit, ada yang manis, kelat-kelat sikit pun ada, tawar lagilah ada. Alhamdulillah dilalui semuanya dengan kesabaran.
Tahun 2010 yang lalu banyak memberi makna. Dimulakan dengan kelahiran seorang putera comel (slps mempunyai 2 puteri) di bulan Februari dan diakhiri pula dengan 'panggilan' menjadi tetamu Allah untuk mengerjakan haji. Terima kasih Allah atas segala pemberianMu.
Buat tahun baru 2011 pula, InsyaAllah didoakan segala aturan Allah baik-baik sahaja buat kami sekeluarga. Semoga kami tidak leka dan tidak lalai dalam ibadah kami. Semoga kami akan berusaha menjadi umat yang lebih baik daripada sebelum ini. Semoga kami akan lebih tabah dan sabar dengan segala dugaan Allah.

InsyaAllah.. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. You are what you want to be!


- Posted using BlogPress by Ejalz