Wednesday, March 30, 2011

Itik dengan itik pun susah...

Biasanya kalau itik bercakap dengan ayam, memang susah nak paham. Rupanya itik cakap dengan itik pun hasilnya 2 x 5 jugak...
Isnin lepas (28/3/2011), saya dijadualkan melawat pelajar praktikal di Yanbu Al-Bahr. Hanya berdua bertemankan Zarina, dalam hati berdebar memikirkan pemandu yang disediakan orang Saudi yang tidak fasih berbahasa Inggeris (Ini berdasarkan pengalaman lepas. Cumanya dulu ditemani staf dari Sudan, masih boleh berbahasa arab). Apabila pemandu sampai di kampus menjemput kami, lega sekejap melihatkan pemandunya Filipino. Senang la kononnya nak berkomunikasi.
Rupanya..... Macam itik dengan ayam jugak... Huhuhu... Si pemandu tak biasa dgn bandar Yanbu Al Bahr. Bila ditanya pada student melalui phone, si student pulak tak reti nak terangkan dlm english.. Lain diarah, lain dituju.... Aduhaiiiii... penatnya.. Setengah jam berpusing-pusing dalam bandar. Akhirnya, dengan pertolongan Allah, terbuka luas juga mata ni ternampak bangunan hotel (yang takde rupa mcm hotel, kalau saja2 tgk mmg tak perasan) yang berdepan dgn tempat yg dicari. Fuhhh... Legaaa...
So tinggalkan si 'itik' dalam GMCnya (yg sgt best kalau aku boleh tangkap sebiji, bawak balik M'sia.... Makkk aaiiii... Bestnya berangan..). Kami pun naik la ke bangunan sekolah yang menempatkan student kami tu. Nak cerita kisah dalam pejabat pulak. Mula2 tabik dulu dengan orang Saudi ni sebab bab melayan tetamu sangat bersungguh-sungguh.
Mula-mula kami dibawa jumpa supervisor. Lepas bersalaman, kami dijamu kahwa (kopi arab), hidangan wajib menyambut tetamu. Kemudian kami dibawa ke bilik student berkenaan, dijamu lagi. Kali ini dengan syai (teh) pulak. Baru nak bukak mulut berbincang, datang pula roti berinti cheese, bersama asil (air jus) dan moya (air mineral). Air teh yang dijamu tadi tak sempat lagi disentuh tau... Kembung perut dengan air macam ni.. Sambil bincang dgn student tu, jamah la sikit roti tu.. Buat syarat, jgn smpi org arab kata kita ni yang tak beradab pulak.. Tengah mengunyah, datang pulak lagi satu dish. Sebijik macam sambal belacan. Kami pun tanya la macamana nak makan. Rupanya untuk dimakan dgn roti tu. Rasanya mmg rasa sambal tapi kurang 'kick' la kan sebab takde belacan. Kekeke... (jom kita perkenalkan belacan :-p) Sebelum balik, student tadi keluarkan pulak 2-3 jenis makanan ringan untuk kami. Bawak balik untuk anak2 katanya.
Tu dia... Hebat tak hebatnya layanan orang Saudi pada tetamu. Free advice: Kena biarkan perut kosong kalau bercadang menziarahi mana2 orang Saudi tau... Kalau tak, senak perut kena asak dengan macam2 minuman dan makanan. :-)



- Posted using BlogPress by Ejalz

Tuesday, March 29, 2011

1 year 1 month 1 week

Handsome Akram dah mula menapak... 1 tapak... 2 tapak...3 tapak... Setapak Kuala Lumpur.. Ehh... Silap plak.. Yeaaayyyy... Akram dah pandai jalan... walaupun mungkin dah mula menapak di rumah baby-sitter, let's ignore that possibility.. Huhuhu... Dan lepas ni makin banyak la tapaknya... Makin kurus mama kot.. Hehe..






- Posted using BlogPress by Ejalz

Thursday, March 24, 2011

Breakfast in the park..

Once in a while, having breakfast in a different way is such a fun activity with my family...




Roti canai a.k.a paratha dip in chicken curry, with hot tea, while the cold wind breezing.. Hhhmmm... Yummy... and relaxing...






Wednesday, March 23, 2011

I've Travelled To... Obhur

Hari ni kita buat siaran tertunda. Event yang dah lama berlalu...
Satu lagi tempat untuk diterokai... Kali ni kita ke Obhur, lebih kurang 30-40 minit dari Jeddah. Sebuah bandar yang popular dgn pusat perkelahan persendirian.
La Fontaine, tempat yang kami tuju. Sebuah banglo disewa, 2 bilik, 2 bilik air, dapur masak serta lengkap dgn kolam renang dan tempat untuk bbq.





Memang selesa untuk berehat sekeluarga. Hanya kita... tertutup... Seronok...





Menuju ke pantainya pula, ada 2 bahagian - kawasan berpasir utk bermandian dan kawasan berjeti yang disediakan pangkin2 untuk berehat (klasik pulak bunyinya... pangkin!!)





Sambil duduk di pangkin tu, dpt la menonton aksi ngeri pemandu2 jetski... Sama ngeri mcm memandu kereta..







Bila malam menjelang, kita kerjakan ayam dan daging pulak..





Santai-santai, makan-makan di tepi kolam... berehat sakan... Seronok juga sekali-sekala 'lari' jauh nih... Refresh ourselves!!





- Posted using BlogPress by Ejalz

Sunday, March 20, 2011

The Flowers of Yanbu

It's Saudi - Yes. It's hot-weather country - Yes. There are flowers? Yes. And they are colorful... Lots of them.. Enjoy the photos to believe it...






















- Posted using BlogPress by Ejalz

Saturday, March 19, 2011

Public Holiday lagi...

Hari ini public holiday lagi. Announced by King of Saudi. Bagi kebanyakan anda mungkin tiada yang pelik. Tapi bagi kami di Saudi ni, seronok wehhhhh dapat cuti. Sebabnya kat Saudi ni sangat la terhadnya public holiday. Cuti yang ada cuma seminggu Aidil fitri, seminggu aidil adha dan sehari utk Hari Kebangsaan; selain cuti summer selama 60 hari (utk YUC laaa..). Jadinya bila King buat annoucement untuk cuti, bahagianya rasa...
Untuk cuti hari ni, tak dapat nak pastikan atas sebab apa. Announcement keluar kat tv saudi. Manalah nak paham.. :-p Cuma, sebelum cuti ni diisytihar, King Saudi turut membentangkan beberapa pelan kewangan untuk negaranya (yang ni tahu sebab ada nota kaki in english :-D). Agak-agaknya macam belanjawan negaralah tu...
Anyway, marilah kita optimakan cuti yang ada ini. Lalalalalala...
(refer to http://arabnews.com/saudiarabia/article321419.ece for details)


- Posted using BlogPress by Ejalz

Thursday, March 17, 2011

Tukar baju lagi...

Hari ni ada sedikit kerajinan... sikit jek tak banyak pun.. 'terklik' pada sample theme, terus teringin nak tukar... tak carik pun kot ada theme yang lebih baik... kan perbuatan 'ter' itu menunjukkan tidak sengaja... kekeke... jadi tidaklah sampai mencari yang terbaik kan..... sekadar tukar baju baru... apa salahnya....nanti bau muchukkkk pulak....  :-)

Monday, March 14, 2011

Selamat Berdua..

Selamat Pengantin Baru Dr. Sarah. Selamat menjadi seorang isteri. Selamat menjadi seorang menantu.
Dr. Sarah is my virtual friend, my virtual sister. (http://sarahshukor.com/) Never met before, never spoke to before. But our blogs put us as friends. From someone you never knew before to someone that you feel really close to you. Life is great. MasyaAllah.
To Dr. Sarah, a new journey has just started. New experiences, new challenges, new explorations - all waiting for you ahead. InsyaAllah you'll manage them all well and you'll be the bestest (:-p) anak, isteri, menantu, and later ibu.
Congratulations Dr. Sarah and husband.


- Posted using BlogPress by Ejalz

Saturday, March 12, 2011

Update tv Live

Untuk makluman semua ...

Kepada rakan-rakan yang ingin menonton tv3 live boleh cuba link ni:

http://um.com.my/streaming/v1/modules.php?name=Video_Stream&page=watch&id=3
password: um.com.my

Kualiti tak la ok sangat kalau full screen, tapi boleh la untuk menonton :)

RTM - kalau link guna portal susah nak nonton, cuba link di bawah ni:

1) http://www.rtm.gov.my/new/bm/index_ls1.php atau http://mfile.akamai.com/24752/live/reflector:47142.asx
2) http://www.rtm.gov.my/new/bm/index_ls2.php atau http://mfile.akamai.com/24752/live/reflector:46328.asx



Selamat menonton.

Sunday, March 6, 2011

Kami baik-baik saja...

Salam semua,
Dalam sebulan-dua ni, kami sentiasa saja terima pertanyaan tentang keadaan kami di sini.
Untuk pengetahuan semua ahli keluarga dan sahabat-handai di Malaysia, kami sekeluarga baik-baik saja di sini. Alhamdulillah... dan InsyaAllah berterusan aman..
Untuk pengetahuan semua, terdapat beberapa negara Timur Tengah yang bergolak politiknya. Bermula di Tunisia, diikuti dengan Mesir, merebak sekarang ke Bahrain dan Libya pula.
[Rasanya pergolakan di Mesir yang paling diberi perhatian kerana rakyat Malaysia telah dibawa keluar dari sana dgn menjadikan Jeddah tpt persinggahan sementara.]
Semua negara yang bergolak tu adalah jiran Arab Saudi. Harapnya tidaklah sampai merebak ke sini. Harapnya sayang yang ditunjuk semasa kepulangan Raja Arab Saudi minggu lepas, tidak memungkinkan sebarang kejadian yang tidak diingini. InsyaAllah...



- Posted using BlogPress by Ejalz

Wednesday, March 2, 2011

Saudis to have over a million jobs in two years

Sila baca ye kawan-kawan yang berada di Saudi nih... Nampak gayanya kenalah kita sediakan payung sebelum hujan... Kena cari plan A ke B ke C ke D ke.....
By GHAZANFAR ALI KHAN | ARAB NEWS
RIYADH: In a major move to cut its reliance on foreign workers in the private sector, Saudi Arabia has announced plans to raise the number of employed Saudi citizens from the current 3.9 million to 5.04 million within the next two years.
The plan does not include an additional 75,000 Saudis to be hired by public sector bodies, including ministries and government agencies, in a staggered schedule.
“The Shoura Council, on its part, has been reviewing the plans of the Ministry of Labor and Ministry of Civil Services, which has prepared road maps to ensure the immediate employment of Saudi nationals,” said Hamza Khoshain, a member of the Shoura Council. He said that the Ministry of Labor has mapped out a comprehensive strategy to provide employment to nationals and cut down dependence on expats.
Khoshain said a high-level panel “to look seriously into the unemployment problems” has been constituted. He said all relevant ministries and government agencies had been inducted as members of the panel to ensure a “quick solution” to the problem.
He added that the Shoura Council has been discussing Saudization programs quite often. The council recently hosted Labor Minister Adel Fakieh who briefed Shoura members about various labor issues including the Saudization program. The Council also reviewed the Saudization programs among companies located in the industrial cities of Yanbu and Jubail recently. The Shoura is of the opinion that a mechanism should be found to accommodate local human resources, while phasing out expatriate workers.
With unemployment among Saudis hovering around 10.5 percent according to the Ministry of Labor's statistics amid growing concerns whether the education system is arming Saudi students with relevant technical skills, the Saudi government has made allocations of SR150 billion for education and training programs for Saudis in 2011. The allocation will be of great help for students under 18, who represent about 47 percent of the country's 18.5 million indigenous population.
The Ministry of Labor has pledged to create five million jobs by 2030 as part of its long-term plan. “In fact, the ministry has short-term and long-term plans to ensure the hiring of young Saudis in public and private sector organizations on a regular basis,” said the Shoura member.
According to a recent report, the Ministry of Labor is targeting to halve unemployment among nationals and bring it below 5.5 percent in the foreseeable future.
On the other hand, the Kingdom's 2010-14 plan speaks extensively of finding ways and means to substitute Saudi workers for expatriate labor in the private sector. In the public sector, a new plan to replace 75,000 foreign workers is in the pipeline, said the Ministry of Civil Services here on Monday. It said any position not currently being held by a Saudi national is considered vacant.
A report in this regard was presented to King Abdullah in which it was made clear that a total of 941,900 positions have been filled by Saudis in public sector departments out of the 1,098,127 positions approved by the government. The ministry has, meanwhile, refused a proposal to increase the retirement age of government employees to 65 years, saying there is an abundant young workforce locally available and waiting to be employed.