Tuesday, May 31, 2011

Minggu presentation

Sepanjang minggu ni (28/5 - 1/6), CS Dept buat minggu presentation projek bagi setiap subjek pelajar2 Junior Year & Senior Year. Rasa naik tepu otak nak evaluate pelbagai projek tu - dengan subjek sendiri, dengan subjek orang, termasuk yang perlu attend sahaja. Ada 1 hari tu, seawal 8.00 am dah mula sampai la 3.30 pm baru habis. Sakit lutut pun ada asyik duduk jek. Nasib baik jugaklah biliknya bertukar-tukar, kalau tak mau jem kaki kot. Huhuhu...
Fakta menarik sepanjang sesi presentation:
1. majoriti pelajar yang membuat presentation memakai pakaian hitam-putih. Formal katanya..
2. beberapa kumpulan terpilih membuat presentation via skype untuk didengari dan diperlihatkan projek masing2 kepada male-female campus.
3. Ada antara subjek tu, cikgu dia yang lebih2 defending projek dari studentnya... kekekeke...
4. Secara keseluruhan, pelajar perempuan lebih bersedia dari pelajar lelaki (and yet kena 'bantai' dengan lebih bestnya..)



- Posted using BlogPress by Ejalz

Saturday, May 28, 2011

Moga selamat...

4 jam yang lalu, baby Aqlan sudah pun memasuki dewan pembedahan untuk menjalani pembedahan pembetulan TGA. Bermula 4 pagi tadi, baby Aqlan sudah mula berpuasa.



Ikut perancangan awal, pembedahan sepatutnya dijalankan esok tetapi telah dipercepatkan ke hari ini. Alhamdulillah, Allah permudahkan proses untuk baby Aqlan, tak perlu menunggu lama. Dijangkakan pembedahan akan mengambil masa 6 jam.
InsyaAllah, kita doakan pembedahan ini selamat dijalankan. Kita doakan baby Aqlan akan sembuh dan dapat membesar seperti kanak-kanak lain.



Terkini @ 5.30pm: Baby Aqlan telah selamat menjalani pembedahan. Syukur alhamdulillah...


Friday, May 27, 2011

Menuju Bahagia

Salam.. Masih ingat baby Aqlan? (http://ejalz.blogspot.com/2011/05/doakan-dia.html) Alhamdulillah... Sinar bahagia makin menyinar... Sekarang baby Aqlan dah pun ditempatkan di King Faisal Specialist Hospital di Jeddah. Menurut seorang nurse (Malaysian), hospital ini hanya menerima pesakit dari keturunan Raja dan pesakit Saudi melalui King's Order. Kehadiran Aqlan sangat istimewa. Sesungguhnya Allah telah membuka ruang untuk menempatkan Aqlan di situ.











Macam-macam dugaan mama dan ayahnya tempuhi dalam proses mendapatkan tempat di sini. You'll never imagine how tough the situation were and how tough both of them are!!
Perjalanan baby Aqlan dihari ke-40, dari RCMC ditemani ayahnya dan ditempatkan di PICU. Selepas 2 hari, akhirnya baby Aqlan ditempatkan di wad biasa - walaupun sebenarnya kelihatan sangat luar biasa. Biliknya besar dan selesa, siap dengan ruang tamu untuk melayan tetamu. Gembira bukan main mama dan kakaknya. Dapat menjaga Aqlan di wad tanpa halangan seperti di PICU.










Alang-alang berada di Jeddah, kami melawat Aqlan petang tadi. Apalagi upaya kami, sekadar memberi sokongan moral dan semangat. Sedih rasa hati melihat baby yang baru berusia 42 hari berselirat wayar ditubuh badannya, tiub bekalan oksigen di hidung, minum susu melalui tiub, disumbat puting kosong untuk mengurangkan tangis agar bekalan oksigen tidak berkurangan, kakinya di-IV untuk bekalan ubat, mesin di kiri-kanan katil.











InsyaAllah, baby Aqlan bakal menjalani pembedahan hari Ahad nanti. Mari kita sama-sama doakan agar pembedahan berjaya. Kita doakan moga anak kecil ini dapat membesar seperti kanak-kanak lain. Kita doakan agar Ina dan Pian terus tabah, terus bersabar dan terus berdoa. InsyaAllah mentari kebahagiaan akan muncul jua..

Terkini @ 1am: Aqlan telah dibenarkan utk breastfeeding. Alhamdulillah..

Terkini @ 3pm: semua tiub di hidung baby dah dicabut. Baby bernafas dan minum susu sendiri. Alhamdulillah.


- Posted using BlogPress by Ejalz

Thursday, May 26, 2011

Bowling Tournament

Hari ni ada bowling tournament di Jeddah Lane. Kali ini penganjurnya MAS. Kejohanan pembuka tirai 2011 katanya. Asalnya tak rasa nak main sebab dah tahu bukan main susah nak cari team member. 1 team 4 orang, kami dah berdua, tinggal lagi 2 orang jek nak carik. Tak semena-mena, hubby dapat panggilan dari Mr. Hafizi. Hafizi dan wife Rohaya pun nak main boling jugak. Yahuuuu... dapat main lagi kali ni. Terus register nama.


Maka hari ini bermula 9 pagi tadi dapatlah kami berempat bermain... Walaupun masing-masing tak terror mana, main pun kali terakhir setahun yang lepas, diselang-seli dengan kerenah anak kecil, kira okaylah tak jatuh tempat last kan. Kekeke... Janji kita dapat beriadah dengan cara berbeza dari di Yanbu. Best... Best...
Hafizi & Rohaya, next time ada game lagi, kita team up okay... (kalau perlu 5 org, kita paksa itu budak nama Rubi.... Wakakakaka...)



Our score - not at the top yet not at the bottom. Okaylah kannn...



Bersama geng2 Jeddah..


- Posted using BlogPress by Ejalz

Monday, May 23, 2011

Placement Test - Success!

Today at 9.00 am, Alisya went for a placement test in YIS.






She, in her good mood this morning... Waiting anxiously to be called by Mr. Mark.

This placement test is for the entrance to Grade 1 in YIS. She will be 6 years old this July, so she's eligible for Grade 1 in next academic year (Sept 2011).
For about 1 hour, she had done the test all by herself. Abah and mama waited nervously in the lounge. You don't know how nervous and anxious mama was from the night before!! Hahaha...
Alhamdulillah.. she managed to go through the test and now ready for school. Just another process to go - completing the documentation for the school.








After the test.. Non-stop story of her test experience. Hehehe..


- Posted using BlogPress by Ejalz

Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru

16 Mei tahun ni rasa macam meriah pulak ucapan Hari Guru (kat fb la mana lagi..); pelbagai versi - Hari Guru, Hari Cikgu, Hari Pensyarah hatta ucapan ditujukan untuk ibu2 pun ada kerana merekalah guru pertama kita di rumah.
Di sini, tak terasa langsung adanya 'pengiktirafan' hari guru. Entah mereka sedar atau tidak tentang kewujudannya Hari Guru ni. Macam tak aja.. Dapat hormat guru-guru di hari-hari biasa pun dah cukup bagus. InsyaAllah mudah-mudahan akan terbuka hati mereka ini menghormati orang luar.
Anyway, to all teachers out there especially to my teachers and lecturers.... I wish you a very Happy Teacher's Day. May you always be dedicated in performing your duties.. Give those children as many knowledge as you have gave me, that have put me at what and where I am now. Thank you so much my teachers.


- Posted using BlogPress by Ejalz

Saturday, May 14, 2011

Emptiness...



This is the scenario whenever there is a test (of any course) conducted in a day, other courses without test will be affected. Today, my class was supposed to start at 1.20pm but until 1.30pm, there were only 2 students showed up. Hhhhhhhmmmmmm....


- Posted using BlogPress by Ejalz

Wednesday, May 11, 2011

Aaahhh... Gumbiranya...

Gumbira rasa hati.. bila dapat lakukan sesuatu yang menggembirakan.. Moga-moga akan terus bergembira sehingga tiba saat gembira itu... Moga Allah s.w.t perkenankan doa kami... amin...




- Posted using BlogPress by Ejalz

Nak kata apa kalau macam ni?

Semuanya orang dewasa.. Paling muda pun dah bergelar remaja...
Salah siapa kalau begini kotor sekali biliknya... Yang dewasakah? Yang remajakah? Atau salahkan saja pada cleaner yang tak dapat masuk ke bilik yang berkunci jika tiada orang.



Monday, May 9, 2011

Waiting List

Semalam bawa Akram ke klinik Radwa 3. Dah lama agaknya tak pegi klinik, dah ada sistem giliran baru rupanya..
7.50am dah pegi ke klinik tu... Receptionist pun belum ada lagi.. Masa ni la sistem baru digunakan.. Rupanya sebelum kita nak register tu (sementara tunggu receptionist muncul), kita ambil dulu nombor.



Ni nomo kami, orang yang ke 14 sampai sebelum pukul 8.

Bila receptionist dah datang, kita akan dipanggil untuk register berdasarkan nombor giliran tadi tu. Sampai situ aja la sistem ni berfungsi. Sebab lepas register, kita hanya tunggu dipanggil oleh doktor yang berkenaan.. Macam kes Akram nak jumpa pediatrician... Jadi tak perlu tunggu lama sangat sebab 'tiada saingan'.. Kalau jumpa GP, mungkin kena tunggu lama, ikut siapa yang register dululah jugak.
Nampak mudah aja sistemnya.. Tapi buat masa ni (dan tempat ini) sistem ni kira efisyen la jugak.. Takde la kita tertonggok punya lama disebabkan ada orang lain yang suka potong line.





- Posted using BlogPress by Ejalz

Sunday, May 8, 2011

Happy to the power of 2

Today, there are 2 celebrations in my family for the 2 most important person that have shown the world to me.

Have a very HAPPY BIRTHDAY to my beloved Abah -  Hj. Idris Hussain.
May Allah bless you in every way. May Allah always give you good health every day. May you be happy always and forever.

Happy Mother's Day to my beloved Mama - Hjh. Ramlah Mat Isa
You are always special to me and to our family. We can’t give you the world but we give you all our love and appreciation. Thank you for your golden heart, for being good, and kind, and smart!




Abah & Mama in front of Buckingham Palace - March 2011

- Posted using BlogPress by Ejalz

Plagiarism oh Plagiarism!

Tengah pening dengan plagiat ni ... sebagai rujukan

Taken from
“What is Plagiarism?” Plagiarism.org. Accessed May 8, 2011. < http: org="" learning_center="" html="">

Types of Plagiarism

Anyone who has written or graded a paper knows that plagiarism is not always a black and white issue. The boundary between plagiarism and research is often unclear. Learning to recognize the various forms of plagiarism, especially the more ambiguous ones, is an important step towards effective prevention. Many people think of plagiarism as copying another's work, or borrowing someone else's original ideas. But terms like "copying" and "borrowing" can disguise the seriousness of the offense:

Sources Not Cited

  1. "The Ghost Writer"
    The writer turns in another's work, word-for-word, as his or her own.
  2. "The Photocopy"
    The writer copies significant portions of text straight from a single source, without alteration.
  3. "The Potluck Paper"
    The writer tries to disguise plagiarism by copying from several different sources, tweaking the sentences to make them fit together while retaining most of the original phrasing.
  4. "The Poor Disguise"
    Although the writer has retained the essential content of the source, he or she has altered the paper's appearance slightly by changing key words and phrases.
  5. "The Labor of Laziness"
    The writer takes the time to paraphrase most of the paper from other sources and make it all fit together, instead of spending the same effort on original work.
  6. "The Self-Stealer"
    The writer "borrows" generously from his or her previous work, violating policies concerning the expectation of originality adopted by most academic institutions.

Sources Cited (But Still Plagiarized)

  1. "The Forgotten Footnote"
    The writer mentions an author's name for a source, but neglects to include specific information on the location of the material referenced. This often masks other forms of plagiarism by obscuring source locations.
  2. "The Misinformer"
    The writer provides inaccurate information regarding the sources, making it impossible to find them.
  3. "The Too-Perfect Paraphrase"
    The writer properly cites a source, but neglects to put in quotation marks text that has been copied word-for-word, or close to it. Although attributing the basic ideas to the source, the writer is falsely claiming original presentation and interpretation of the information.
  4. "The Resourceful Citer"
    The writer properly cites all sources, paraphrasing and using quotations appropriately. The catch? The paper contains almost no original work! It is sometimes difficult to spot this form of plagiarism because it looks like any other well-researched document.
  5. "The Perfect Crime"
    Well, we all know it doesn't exist. In this case, the writer properly quotes and cites sources in some places, but goes on to paraphrase other arguments from those sources without citation. This way, the writer tries to pass off the paraphrased material as his or her own analysis of the cited material.

Thursday, May 5, 2011

Tulis nama atas batu..

Antara lirik lagu arwah Sudirman yang 'catchy'... Silalah sambung kalau ingat yekk.. Hehe..
Petang tadi kami sekeluarga melepak di tepi laut.. Tempat ni tebingnya berbatuan... Teringat kat Padang Kota dan Jeti Lumut.. (Tang batu jek la, lainnya lgsg tak sama...huhu..)




Petang-petang berehat di tepian laut sambil melihat air laut berombak kecil, angin pula berhembus perlahan, tenang rasa jiwa..









Banyak betul kelihatan bot-bot kecil.. Mungkin milik persendirian.. Ada juga yang memang digunakan untuk servis boat-ride.





Tiba-tiba terfikir... Mungkinkah kami akan dapat menikmati suasana setenang ini di Malaysia (selepas tempat ini ditinggal terus kelak)?



- Posted using BlogPress by Ejalz

Wednesday, May 4, 2011

Those normally ignored...

Normally you are among the plants that being ignored... But somehow you are beautiful in your own way..
You are fair...


And you are dark...


But we are family...


Believe it or not, 'Lalang' is actually among the ornamental plants in Yanbu. You've got people's eyes on you!


- Posted using BlogPress by Ejalz

Monday, May 2, 2011

Doakan dia...

Sedihnya hati tengok baby yang baru berusia 17 hari terpaksa minum susu melalui tiub melalui hidung..  Hanya 2 minggu  dia merasa minum susu dari botol... Itulah yang harus dilalui sekarang ini oleh baby Aqlan Ziqri. Berat mata kita memandang, berat lagi bahu ibu dan ayahnya memikul... Cerita kelahirannya ada di sini: http://ejalz.blogspot.com/2011/04/rcmc-revisited.html



Untuk semua readers, marilah kita bersama-sama doakan kesihatan baby Aqlan, moga dia cepat sembuh, doakan juga moga proses untuk pembedahannya di hospital di Jeddah dipermudahkan dan dapat diselesaikan dengan cepat, doakan juga agar ibunya Norazarina serta ayahnya Suffian sentiasa sabar, redha dan kuat semangat untuk menghadapi situasi sekarang ini... InsyaAllah..


- Posted using BlogPress by Ejalz

Sunday, May 1, 2011

Selamat Hari Pekerja

Hari ni 1 Mei. Sempena Hari Pekerja hari ni, kami sekeluarga beriadah di taman petang tadi. Sebenarnya... kat Saudi ni tak cuti pun... Untuk mengenangkan kegembiraan public holiday di Malaysia, kami bersuka-ria di taman jek la... Syok sendiri.. Kekeke..
Akram seronok dapat jalan atas rumput



Angin summer kuat pulak petang ni..







Alisya seronok lepak atas karpet



Kakak seronok bercerita..



Abah seronok makan keropok sambil bincang masalah 'dunia'.. Kekeke...



Cukup time, kita balikkk...



- Posted using BlogPress by Ejalz