Wednesday, June 29, 2011

Malaysia... Truly Asia...

Lagu yang menyambut kami ketika mula menjejakkan kaki ke dalam pesawat MH151 dan juga sebelum pesawat mendarat di KLIA...
Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 9 jam, alhamdulillah ok, walaupun kapalnya kecil, tempat kakinya sempit, headphonenya rosak, movienya tak banyak pilihan... (eehh...eehh.. banyaknya ayat negatif... :-p); tapi tetapppp MAS dihati... Sekurang-kurangnya layanan pramugari-pramugara tak pernah mengecewakan... Kan... Kan... Kan...
Hari pertama di Malaysia... Tak sangka pulak banyak pula makanan yang dicarik... Kekeke.. Bermula di R&R Dengkil, makan satay Haji Samuri yang fofular tu..(walaupun rasa tak ori macam di Kajang).


Kemudian terus ke Mid Valley untuk tukar duit di peberet money changer. Tukar duit aja tauu... tak sempat soping pun.. Tapi sempat juga beli Dunkin Donuts.. Sedapppnyaa..
Seterusnya ke Saujana Utama 2, Sg. Buloh - rumah Wan Ju (my auntie - kalau tak singgah, melampau namanya.. Hehe..). Simpang depan rumahnya, berhenti pula beli pisang goreng... Uuuiiiiii... Nikmatnya dapat makannnn...
Yang paling excited nampaknya si Akram. Dapat berjalan atas rumput, atas batu, atas jalanraya... Banyak lagi yang boleh diexplore dik... You'll love it..


- Posted using BlogPress by Ejalz

Sunday, June 26, 2011

Last Working Day

Today is my last working day in YUC. Tomorrow me and family will be heading to Malaysia @ 9.00pm from King Abdulaziz International Airport, Jeddah. InsyaAllah will arrive in KLIA about 11.00am the next day.
Begs are ready to be zipped tonight after which I will do the final check.... Zam-Zam water is also ready (to be picked from Mas's house).... Fridge has been cleared-up... Only hand-luggage and Akram's milk and feeding stuff need to be prepared...
Yanbu & Jeddah friends.... bye-bye... see you all again in 2 months, insyaAllah...
Abah, Mama, and families ... wait for meeeeeeeeeeeee....... i'm coming back....

Thursday, June 23, 2011

Good Bye..

Last Tuesday morning, I heard a shocking news from one of my collegue. Her contract was not renewed! That means she has to leave KSA for good!! It was really an unexpected news in the final week of this academic year. I was stunt at first, trying to digest the news. However, towards the afternoon when she had left college and her dept-mate confirmed the news, indeed it was true!
I felt very sorry for her and sad to see her go as she is such a jovial teacher. Just last week we had taken a photo together in Radisson. The only photo of us together...





Good bye my dear Anne. You are such a good friend to me. Always show your happy face whenever we met. I gonna miss your sweet smile. May you be strong to face this condition. May success with you in your new place.

Note: I called Anne today (26/6/2011) and both of us almost cry at both end....


- Posted using BlogPress by Ejalz

Wednesday, June 22, 2011

Staff Development Program

Seminggu ni, lepas habis settle semua result final, kami dimestikan menyertai 'Staff Development Program' yang dianjurkan oleh YUC. Sekadar mengisi masa lapang sebelum cuti bermula. Hehe..
Macam-macam talk ada... baik dari lelaki mahupun perempuan. Semuanya dibuat melalui Skype. Ada masa ok, ada masa tak dengar sebutir pun..



Presentation in the gym, projected from the shared option via skype.


- Posted using BlogPress by Ejalz

Tuesday, June 21, 2011

CS Dept. Lunch Treat - Siri Kedua

Hari ni kami ada lunch treat lagi. Kali ni buat kat dalam kolej jek, guna duit lebihan hari tu.. :) Order makanan dari luar dan tambah sikit pot-luck.
Kalau lunch treat lepas, sekali dengan farewell untuk Zarina. Lunch treat kali ni, farewell untuk Ms. Rawan pulak. She'll be leaving us to pursue her Master studies in Jeddah. Rawan ni pada kami adalah satu-satunya staf Saudi yang sangat lemah-lembut, sangat senang memberi bekerjasama dan sangat berusaha untuk menyediakan diri sebagai sebagai seorang pensyarah. We will definitely miss you!!



Makanan yang diorder..



Ayam ala tandori dari Azla dan Anu



The drinks...



The dessert..

Kenyang alhamdulillah... Masih ada lebihan makanan kami simpankan di fridge pantri. Esok sambung lagi...



- Posted using BlogPress by Ejalz

Sunday, June 19, 2011

Nak A.... nak jugak...nak jugak....

Datang menangis-nangis, tak percaya dapat C+, sebab rasa dia boleh dapat A!!! sikit punya jauh ke dari C+ nak pergi ke A. Cikgu juga yang disalahkan... 
Student: Cikgu tak adil 
Cikgu: Cuba cerita sikit. Bagi markah kena ikut adil ke ikut kemampuan menjawab soalan / menyiapkan assignment? 
Student: Cikgu suka ke bagi saya C? 
Cikgu: kamu ingat saya ni marking ikut suka hati ke? saya suka saya bagi, saya tak suka, saya tak bagi....
Student: Saya nak lapurkan pada Male Campus
Cikgu: ikut suka awak la... saya takde masalah ... awak nak lapur ke mana pun....
Student: Saya tak dapat terima C+, i'm sorry ...
Cikgu: Saya tak boleh buat apa-apa dah, i'm sorry...

Friday, June 17, 2011

Nice Picture

I received this photo through an e-mail. Indeed such a nice photo of Baitullah.


Thursday, June 16, 2011

Lunch Treat @ Radisson Blu Yanbu

Yesterday, all female staff of CS Department had a lunch treat at Radisson Blu Hotel in Yanbu Al-Bahr. It was actually a celebration of appreciating faculty members for academic year 2010/2011. At the same, it was also a farewell party for one of our member that will be leaving us for good. We will definitely miss you.. especially from our row. Your story, your laugh, your good food too.. sob..sob..sob..
A token of rememberance, from all of us...




Back to the lunch story... The food was good. Lots of seafood, lots of dessert. Mmmm... perhaps to the taste of asian it was satisfying, but maybe not to others cause it looked like some people are not enjoying them.
Start with appertizer - varieties of salad:




Followed by main course:




Then the desserts:
(top right - Umm Ali, top left - blueberry cheese cake, left - cream caramel and variety of fruits)




And when we thought we were already fulled....





Alhamdulillah... Thank you bosses of YUC for the lunch treat. You should do this more often. Hehe...



- Posted using BlogPress by Ejalz

Wednesday, June 15, 2011

Gerhana Bulan

Sejam yang lepas, solat gerhana bulan berkemundang di masjid-masjid di sini. Dan sehingga kini masih lagi kedengaran bacaan ayat-ayat suci al-quran dan juga kedengaran seperti bacaan khutbah.
Rasulullah s.a.w telah bersabda:
"Sesungguhnya matahari dan bulan tidaklah menjadi gerhana disebabkan kematian seseorang atau kerana dihidupkan seseorang tetapi kedua-duanya adalah termasuk ayat-ayat (tanda-tanda) dari Allah. Oleh itu apabila kamu semua melihatnya maka dirikanlah sembahyang. (Riwayat Bukhari dan Muslim)"

Photo taken by http://abidwaliyad.wordpress.com/ in Yanbu Al-Sinaiyah


Berita tentang gerhana bulan di Arab News:


Rare lunar eclipse visible in Kingdom Wednesday night
By GHAZANFAR ALI KHAN | ARAB NEWS

RIYADH: The Kingdom will witness the darkest and the longest lunar eclipse in 40 years on Wednesday evening. The eclipse will begin at 9:23 p.m. and end just after 1 a.m.

“This lunar eclipse will be the darkest in almost 100 years as the centers of the sun, the earth and the moon would nearly be on one straight line,” said. Zaki A. Al-Mostafa, chief of the National Astronomy Center at King Abdulaziz City for Science & Technology (KACST), here Tuesday. “Sky enthusiasts all over the country will have the opportunity to witness this astronomical event.”

Al-Mostafa called on the people to offer prayers during the eclipse period following the tradition of the Prophet Muhammad (peace be upon him).


- Posted using BlogPress by Ejalz

Tuesday, June 14, 2011

Happy Birthday ANA

Siaran tertunda ni.. Birthday Cik Na ialah pada 10/6. Tapi disebabkan kiriman kek lum sampai on that day, maka entri pun kena la pospon juga. Sebabnya saya pun tak tengok lagi ropa kek tu.. Harapkan orang di mesia la upload. Hehe..
As usual, misi kek diserahkan pada D'Muffins - penggerak utama misi every year. Menggelupur sekejap kak diba masa tengok sampel yang saya bagi. Hehehe... But i'm sure you can make it. And alhamdulillah, jadi pun. Birthday girl suka, kawan2 lain pun seronok tengok gambar kek.








To Ana... May you have a wonderful 3_th birthday. May this year is even better than last year and will be a good start for next year. InsyaAllah...


- Posted using BlogPress by Ejalz

Monday, June 13, 2011

Soping-soping @ Jeddah

Bila dah mula countdown utk balik kampung, barulah nak start tengok-tengok barang-barang yang nak dibawa balik, nak-nak pulak kiriman orang. Tak beli nanti kecil hati orang...
Makanya, hujung minggu lepas, kami pun menuju ke Jeddah. Mencari abaya kiriman kawan-kawan. Dalam kepanasan cuaca summer ni, gagah juga keluar-masuk kedai utk cari pilihan yang terbaik... Dari Souk Al-Shatea ke Souk Al-Bawadi... dari satu kedai ke satu kedai... dari sebelah tangan ke dua-dua belah tangan pegang plastik..


I got this one for my best friend. I'm sure she'll like it... But she also like another one... How aarrr??





- Posted using BlogPress by Ejalz

Monday, June 6, 2011

Exam Week

It is exam week in YUC. It started on 4/6 until 15/6. Good Luck to all my students.
As for us - the teachers, preparing question papers and answer schemes is the major concern now. Besides that, we are also being assigned duties as exam invigilators. 7 times and 4 as chief invigilator! Hhhhmmm... too much, you think? Errrrr.... just so you know, we are being 'invigilated' too... At one of my exam room, there were 8 different persons checking either on us or the venue!!



- Posted using BlogPress by Ejalz

Wednesday, June 1, 2011

Dah Jun dah...

Diam tak diam dah masuk bulan Jun.. Maknanya dah sampai pertengahan tahun 2011.. Maknanya dah sampai penghujung semester kedua.. Maknanya dah nak balik kampung... Yahuuuuuu... Balik kampung... oooooo... Balik kampung... Hati girang...
Fakta 'balik kampung' menarik tahun ini... Baru nak mula countdown... Baru nak keluarkan beg besar... Belum beli kurma bagai... Belum cari barang kiriman orang... Belum kira cukup ke tak buah tangan... Kekeke...
Yang penting....Balik kampung... oooooo... Balik kampung... Hati girang...



- Posted using BlogPress by Ejalz