Friday, July 29, 2011

I've Travelled To... Warna-warni Indonesia





Pondok polisi di highway




Taksi di Jakarta




Macam SmartTag




Panjangnya nombor platnya..




Laluan khas utk kenderaan berpenumpang minimum 3 orang (antara langkah mengawal kesesakan lalu-lintas)



Ada pulak yang dibayar untuk meminimakan kenderaan dgn 3 penumpang...




Tren di Monas




Warung makan yang ada di mana-mana..



Perhentian bas yang berbumbung..



Kereta kuda sebagai salah satu pengangkutan awam.




Perusahaan batu-bata di rumah2..



Becak wisata di Jogjakarta



Juru parkir sangat ramai samada yang sah atau tidak.



Kesan kemusnahan akibat letusan gunung berapi Merapi



Kesan abu dari letupan Gunung Merapi dapat dilihat di kawasan Candi Borobodur.



Kerajinan TasikMalaya




Peniaga jalan mencari rezeki ketika traffic light merah




Coffee table dari kayu jati yang mengambil masa 2 tahun utk disiapkan

I've Travelled To... Siri Makanan @ Indonesia:

Bakpia @ JogJakarta


Tapai ubi @ Bandung


Otak-otak @ Jogjakarta



Nasi Buntel @ Puncak



Asam-asam @ Cipanas



Teh tarik@ Pringsewu



Sate Kambing @ Puncak



Kepingan Tempe @ Pringsewu, Banjar



Ketan Bakar @ Ibu Kadi, Bandung



Jus Aplukat @ Ibu Kadi, Bandung



Tahu goreng @ Bandung



Gurame Bakar @ Ibu Kadi, Bandung



Durian @ Cilacap



Paket udang bakar @ Pak Chi Met Pasar Baru, Bandung



Paket ayam bakar



Strawberry petik sendiri @ Ciwidey



Manisan hasil strawberry @ Ciwidey



Kerapu bakar @ Situ Pantengan, Ciwidey



- Posted using BlogPress by Ejalz


Friday, July 22, 2011

I've Travelled To... Indonesia - Day 3 in Jakarta

2 hari pertama kami di Jakarta, tour kami diuruskan oleh Evergreen Travel & Tours. Hari ke-3 pula kami memilih free & easy (cuma ambil hotel penginapan tanpa tour).
Paginya kami berjalan-jalan cuci mata di Gadja Mada Mall yang berhampiran dgn hotel.


Lunch juga di kawasan yang berhampiran hotel. Warung makan, resto, rumah makan mahupun stall makan bergerak sangat-sangat banyak di Indonesia ni. Toleh kiri ada, toleh kanan pun ada. Tinggal lagi kita perlu berhati-hati ttg ke'halal'an juga kebersihan.


Selepas zohor pula, Sunny datang menjemput kami di hotel dan bawa kami ronda2 ke Kota Tua. Cadangnya nak bawa kami ke muzium2 di Kota Tua, tapi malangnya kesemuanya tutup seawal 3 pm.


Jadi kami sekadar melihat2 kawasan sekitar sambil encik abah mengayuh speda yang disewa membawa anak2. Susunan speda yang berwarna-warni mmg menarik perhatian.


Kemudian kami dibawa ke Anseka (betullah agaknya nama tu.. Lupa dong...) kawasan menjual oleh-oleh secara pukal. Yang paling banyak ialah mercun dan kembang api (bunga api). Rrpa-rupanya kata Sunny ini ialah untuk menyambut Ramadhan. (Kalau negara kita, agak-agak apa ye sambutan menyambut ramadhan? Mmmmm...).
Kami dibawa ke satu lagi muzium di kawasan yang berbeza (again tak ingat namanya..). Muzium ini lebih kepada penceritaan pelayaran. Banyak betul material asal yang dipamirkan.



























Puas bersejarah dan berposing, kami dibawa balik ke rumah Sunny. Cantik rumahnya ... Ala-ala nonton sinetron.. Hehe.. Barangan kayu jati mmg menjadi trademark rumah Indonesia. Rumah Sunny pun sama. Dah jadi orang Indo kan.. Hehe..









Siap dinner, lepak2, sempat ke Carrefour, tengah malam baru balik ke hotel.
Thanks Sunny & family for the hospitality...

Wednesday, July 20, 2011

I've Travelled To... Indonesia - Day 2 in Jakarta

Pagi hari kedua, kami ke Monas - Monumen Nasional.


Macam Menara KL, kita perlu naik ke puncak dan dapat melihat permandangan keliling Jakarta. Errrr... actually tak nampak apa sangat pun sebab jerebu... Keke... Kelebihannya Monas dilengkapi dengan muzium sejarah perjuangan kemerdekaan Indonesia. Boleh dilihat ramai kumpulan pelajar di situ; siap ada ruang untuk berbincang.. Bagus betul...



Dari parkir, perlu naiki tren untuk ke Monas.

Destinasi kedua, Taman Mini Indonesia (TMI). Konsepnya lebih kurang Taman Mini Malaysia (TMM). Bezanya TMI jauhhhhh lebih baik :-p Rumah-rumahnya besar saiz normal. Barangan yang ada di dalamnya dijaga elok, tak berhabuk tak reput tiada daun2 kering. Bukan sengaja memburukkan TMM tapi hakikat sbb itu yang kami dpt lihat masa melawat TMM cuti tahun lepas. Langsung tidak seperti tempat pelancongan!! Alangkah ruginya Malaysia...



Berbalik pada TMI, luasnya kawasan ni tak mampu utk kami keluar-masuk setiap rumah. Hanya terdaya pusing2 dan melihat dengan van saja. Lawatan ke TMI diakhiri dengan menaiki cable car.



Dapatlah melihat hampir keseluruhan rumah-rumah yang ada. Tapi yg menarik sekali ada tasik dgn bentuk pulau2 Indonesia. Amazing.. Very amazing...











Keluar dari TMM, kami dibawa ke Tamrin City di Tanah Abang. Dari luar nampak seperti shopping mall yang eksklusif, tapi bila dah masuk ke dalamnya, sangat banyak kedai2 yang menjual pakaian especially batik dan sgt reasonable harganya (lps convert ke RM.. hehe..). Tp hati tu masih ding-dong nak beli. Ye lah.. Harganya ratus ribuan rupiah dong... Takutttt... hahahaha... Sudahnya tidur malam bermimpi baju batik. Huhuhu...
Malamnya, kami dinner di restoran seafood Ever Fresh bersama Sunny - kenalan masa di UTP dulu. Masih comel-lote spt dahulu. Sempat la update tempat2 yang dicadang utk kami lawati. Hehe...