Sunday, January 29, 2012

My new toy..

I just received my new toy yesterday!! Ordered through online store in Malaysia, delivered to a Assakof's house in Puchong and 'fly' back to Yanbu through Azlan, a friend in YIC.
It was really unexpected because the 'toy' arrived quite late (that was towards the end of my semester break), at the same time Mr. Koff said he'll be in Perak and Azlan will be flying back on Friday. So we said ok, no problem... she'll stay at Puchong for a while until someone else could fly with her together to Yanbu. But yesterday morning, my hubby got the surprise as Azlan asked his help to drive him to YIC and there she was ..... my new toy!!!





Naughty.... naughty.... Assakoff... Purposely make us wondering, lost hope thinking that she'll not make it to Yanbu. Hehe...

I spend some hours yesterday night to go through my MBP.





Fresh from the box...






Still innocent... Hahaha...






Feed her some 'food'...



- This entry is posted using BlogPress

Saturday, January 28, 2012

Hari Pertama di kampus baru

Hari ini bermulalah semester kedua 2011/2012 di kampus baru YUC. Waahhh.. Muka semua orang berseri-seri, baik students mahupun staff. Semangat baru di tempat baru katakan... :-)
Kelas yang sepatutnya bermula 7.30am kira burn.. In fact semua kelas hari ni gone with the cold wind. Hehehe... Apa taknya, jadual diberi berdasarkan bilik-bilik di bangunan lama. Sampai bila pun tak jumpa kelas... kekeke... Kami tour bangunan pagi ni mencari kelas2 dan makmal2... Bangunan kelas & makmal di blok B. Bilik opis di blok A. Tak la jauh sangat cuma kena perlu masa untuk familiar path yang paling pendek. Kena pakai Djikstra Algorithm nih. Wakakaka....


Ini ler rupa kelas baru... Sama jek macam di building lama.. Cuma nampak berseri ler sikit sebab baru kann...



Ini pulak salah 1 makmal yang baru siap di'assemble' segala pc. Errrr... actually baru 1 makmal ni yang dah siap. Yang lain masih berkotak sana-sini. Bila leh masuk makmal cam nih...Huhu..
Btw, meja cam ni kan tak ergonomik, dengan drawer keyboard yang ada tepi tu... Adoohaiiii... Sangat tak ergonomik doooo... Kasihan la anak-anak muridku nanti...



Bunga petonia putih yang kelihatan sangat segar.. Baru tanam la katakan, cuaca pun masih sejuk ni... Miss Zarina, you'll be 'crazy' with all the fresh flowers... Miss you aaaa.... Ohh... yaaa... Kenapa boleh ada gambar bunga ni? Sebab ada testing fire alarm tadi.. Punya la bingit telinga.. So semua disuruh keluar ke laman. Lama benor menunggunya sampai sempat menangkap gambo bunga... Hehe..



Bilik opisku versi hari ni... Re-design... sebab banyak pulak 'khazanah' sampingan yang perlu diletakkan atas meja... Keke...



My 'actual' working area..

Tamat sudah hari ni... Esok kita kerja lagi...



- This entry is posted using BlogPress

Friday, January 27, 2012

Yanbu Lake

Yesterday, we spent our morning having breakfast at the Yanbu Lake. Such a lovely morning during spring eating nasi lemak sambal sotong... Mmmm.. Yummehhh..




Water fountains everywhere in the middle of the lake.. Coolinggg...



A wooden brigde to a man-made island..



Coconut, palm and dates trees everywhere...



Very beautiful... Very breath-taking..










- This entry is posted using BlogPress

Wednesday, January 25, 2012

Menjenguk Kampus Baru

Pagi ni pergi jenguk kampus baru kejap... Minggu depan dah mula semester baru, jadi nak tengok-tengok opis baru dulu. Kang cari bilik sendiri tak jumpa pula... Hehe...
Bilik cikgu-cikgu semuanya ditempatkan di blok A, ground floor..


Kotak-kotak dan komputer selamat sampai dalam bilik... dalam keadaan baik... Alhamdulillah... Perabot pun dah sedia ada... Talipong pung ada... Tu yang dalam kotak putih.. Sambung sendiri eekkk... Hehe..


Alang-alang dah ada di opis, meh kita kosongkan kotak-kotak. Kemas sikit-sikit barang apa yang boleh..


Almari pun dah penuh.. Aissshh... Banyaknya barangku...


Saujana mata memandang juga kampus baru ni.


Bangunan opis dan bangunan kelas berbeza... Aiiiiyyoooo... Dapat exercise free tiap hari... Hehe...


Yang bestnya, siap ada water fountain kat building admin.. Jadi tempat lepak la nampaknya...




- This entry is posted using BlogPress

Monday, January 23, 2012

Aktiviti hari ini..

Alhamdulillah... Rezeki dari Allah memang tak disangka-sangka... Dari pagi sampailah membawa ke malam.. Syukur, murah rezeki kami hari ini...
Lebih kurang 9.30 am, kami berkunjung ke rumah Zura di Radwa 8 untuk mengambil barang2 pembelian (fridge magnet, tudung hitam dan brooch kecik). Dijamu pulak dengan mee sizzling. Sedapnyaaa... Siap tapau lagi... :-) Thanks Zura!!
Dari rumah Zura, terus ke rumah Erah pula di Haii Khalid. Nak pinjam novel Erah. Nak cuba 'khatam' masa cuti ni la konon.. Hehe... Tapi banyak tu Erah ooiii... Lama lagi la baru pulangkan. Takpe ke? Hehe.. Anyway, bukan setakat novel jek dapat dari Erah, siap stok makanan dari Malaya pun ada... Dok bau malaya lagi nih... Hehe.. Thanks Erah!!
Tengahari balik ke rumah... Nak masak pun alang-alang sebab budak2 balik lambat hari ni. Makanya lunch dengan mee sizzling zura dan laksa pemberian siti semalam. Lepas jek lunch laki-bini hari ni... Hehe...
Petang pun ada jemputan lagi.. Ke rumah Siti Mastura pula. Makan mee rebus ketam. Bestttnyyaa.. 2 kali tambah dah tersandar dah.... Buurrrrppp... Alhamdulillah kenyang... Thanks Mas...
Begitulah aktiviti hari ini seorang saya yang sedang bercuti meronda sana-sini..
Thank you kawan-kawan...
Twit... Sambil tu tengok bangunan di Yanbu yang dah mula ber-colourful...


- This entry is posted using BlogPress

Sunday, January 22, 2012

Semalam di Jeddah

Jumaat dan Sabtu lepas kami sekeluarga berada di Jeddah. Berurusan dengan Konsulat Malaysia untuk renew passport Alisya. Nak expired bulan 5 nih... Kang tak leh blk plak cuti summer ni.. Huhu...
Untuk renew paspot :
1. Isi borang
2. Sediakan gambar berlatarbelakangkan warna biru
3. Paspot lama
4. Bayaran SR178

Selesai urusan di konsulat, kami ke Toys "R" Us di Prince Mohamad Street. Nak belikan mainan boyish untuk Akram. Kat rumah tu penuh dengan mainan kakak2 jek... Kang dia join main sama... Susah plak hati... Hehe... Carikan dia traktor (and the geng) sebab nampak dia suka tengok kat tepi-tepi jalan.

Dalam perjalanan balik ke Yanbu, dia sebuk main traktor2 dia sampaikan tak tidur langsung dalam kereta..



Sebelum tidur main, bangun tidur pun terus cari traktor dia..






- This entry is posted using BlogPress

Friday, January 20, 2012

Kenduri Kahwin

2.20am tadi, me just arrived home. Haaa?? Pergi mana subuh hari tu cik kak? Hikhikhik... Baru balik dari kenduri kahwin. Kat Movenpick Hotel youuu... rugi la kalau tak pergi. Lagipun bukan selalu dapat such experience. Ini baru kali ketiga sejak 2007. Yang pertama dulu - wedding officemate, yang kedua - wedding kenalan arab-keturunan-melayu dan kali ni - wedding student. Kami berempat jek yang teacher dan dressing lain dari yang lain. Hehehe... me (berkebaya), siti (berbaju kurung), anusuyah (bersari) dan fahmida (berbaju punjabi).
Lebih kurang 10.45pm (semalam), kami sampai kat wedding hall hotel. Duduk kat meja (round table) sambil tunggu pengantin keluar. Makan coklat, makan cookies, makan kurma, makan mini pizza... Aiiyoooo... makan tak berenti sampai pukul 12 tengah malam. Selang-seli dengan kahwa, teh, jus mango dan moya.. Fuhhh... Kena check sugar level ni. Hahaha...
Untuk makluman, jemputannya memang mulai 10.30pm tau... Takde maknanya pergi awal-awal.. Masa kali pertama attend wedding dulu, beria-ria kami pergi awal... Adat orang melayu la katakan. Mana ler ada majlis pukul 10 malam kan... Hahaha...





Sempat cekup 3 biji coklat Patchi (yang kanan) dan dapat door gift perfume (sebelah kiri).

Pukul 1 am barulah pengantin muncul!! Comelnya pakai gaun pengantin putih. Pengantin perempuan sorang aja tau.. ! Jalan la dia sorang-sorang naik pelamin. Pelamin dia simple jek tapi nampak anggun... Atas pentas berbentuk T (lebih kurang pentas project runaway tu), ada kerusi untuk 2. Then back-drop 2 layer - kain sheer dengan manik berjurai. Lebih kurang setengah jam pengantin posing-posing, pas tu dikelilingi ahli keluarga, kami pun mencelah untuk ucapkan tahniah. Seronok gilerr dia tengok kami datang... "I feel like I want to cry. Thank you for coming.." katanya. Kawan-kawan dia (also students kami) pun excited tengok kami ada.
1.45am barulah makanan berat dihidangkan... Banyakkkknyaaa makanan. Pelbagai jenis appetizer - salad, humous, tabolah, waraga inap, macam-macam... Main coursenya pula ada mandi laham, ada kabsa, ada nasi warna kuning, macam-macam lauk ayam, daging, udang, ikan, macam-macam... Dan dessertnya yang berasaskan cheese... macam-macam... Sangat banyak makanan tapi tak terdaya nak makan... Dah di luar waktu makan... Huhu..
Oh yesss... Apa yang kami buat antara 11pm hingga 1am? Duduk sembang, makan, minum; sambil tu mata melilau tengok gaun cantik-cantik yang derang pakai terasa macam berada di anugerah bintang popular dan paling best tengok makcik-makcik, adik-adik berjoget macam menari semazau... Hehehe..
Sekian... Laporan 2 hari.. Pengalaman yang menarik serta menguji ketahanan mata. Haha...




- This entry is posted using BlogPress




Thursday, January 19, 2012

Indoor Bbq..

Hujung minggu yang pertama untuk cuti antara semester - lepak-lepak bbq.
Tak perlu pegi jauh-jauh untuk bbq... Jalan kaki 2 minit jek dah sampai. Dari 202 ke 204 di Radwa 3. Bbq kat balkoni rumah cik siti.. Hehe... Syyiiokkkk juga...






Fresh from the grill.. Memang menyelerakan... Ada ayam, ketam, ikan, sausage skewer dan jagung. Nampak banyak... tapi bila mula makan sikit-sikit, sembang-sembang, layan anak-anak, habis juga semuanya...











Lepas tu cuci mulut dengan fresh fruit cocktail dan puding jagung. Tersandar bebbb...






- This entry is posted using BlogPress

Wednesday, January 18, 2012

Bbbbbrrrrrrrr.....

It's 10 degree as at 7.40am today. Subhanallah... Very cold.... Unbelievable... In Saudi??? Yeahhh... A very unforgettable experience indeed...
Look at the weather forecast for the week...





- This entry is posted using BlogPress

Tuesday, January 17, 2012

Goodbye forever...

Hari ini hari terakhir bekerja untuk Semester 1, 2011/2012. Cuti semester yang sepatutnya bermula pada 22/1/2012 dah dipercepatkan. Esok dah mula cuti. Yeayyy... ada extra 4 hari.
Hari ini juga merupakan hari terakhir kami bekerja di bangunan kampus ini. Mulai semester depan, kami akan berpindah ke kampus baru yang jauh lebih besar dan jauhhhhh lebih menyerupai kampus universiti. Hehe.. So, goodbye forever to YUC Female Campus in Haii Al-Faisal. Huhuhu... 4 tahun suka-duka dilakar di kampus ini.. Yang bergaduhnya, yang bertekaknya, yang gembiranya, yang sedihnya semua ada...
Untuk hari terakhir hari ini, kami pastikan semua kotak2 di'seal' dan dilabelkan dengan jelas. Monitor dan cpu juga perlu dilabel, manakala keyboard, mouse dan kabel2 sambungan kami bawa balik ke rumah.



Ini ler kotak-kotak teman. Dah seal cantik tersusun rapi. Hehe...



CPU ngan monitor pun dah standby. Itu pun last sekali tadi dismantle sebelum nak balik. Kalau buat awal2 mati kutu lak. Hehe...


Taraaaaaa... Dah kosong...


Antara kotak2 barang department dan officemates yang lain. Cantik jek tersusun tepi dinding... Pandai juga mengemas orang CS ni ye.. Hehe...
Lepas kemas, sementara tunggu waktu untuk balik, saya dan Siti pusing2 satu bangunan sambil posing2 buat kenangan. Nak tinggalkan bangunan yang banyak kenangan la katakan...



Me with Siti and Ruchi infront of our department door.



Ni la tempat kami 'makan luar' musim sejuk ni. Kat kawasan lapang di antara bangunan, disediakan kerusi dan meja dipayungi khemah (ke payung gergasi ke apa namanya tah).


Ni la gym aka exam hall. Kerusi teratur elok sebab masih minggu exam kan...



Hallway ke kelas-kelas. Nampak tak kertas2 bertaburan, tu nota-nota student yang masuk exam. Main campak aja... Huhu..

Sekian saja tour ke bangunan kampus Al-Faisal, yang akan tersemat rapi dalam lipatan sejarah.


- This entry is written and posted using BlogPress via mobile

Monday, January 16, 2012

Happy 10th Birthday Adlina

My first little girl is no longer little. She has turned 10 today. How time flies without you know it.. Mama and Abah pray for your success each and every day, in every thing you do; most importantly that you will grow up as a good muslim. InsyaAllah....
For her special day today, I baked red velvet cake for her celebration with her classmates in school.



This one is shared with her classmates in Grade 4K.



And this is for her friends in Grade 4N.



Party packs are also prepared for her friends..



Presents from friends.. Thank you friends..


- This entry is posted using BlogPress

Friday, January 13, 2012

Cold... Cool...

Nice weather this Friday morning with temperature 14 degree as read at 8.30am. Such lovely condition and definitely an unforgettable experience. (Tiba-tiba: how would/could I want to leave this place. Huhuhu...)


- This entry is written and posted using BlogPress via mobile

Wednesday, January 11, 2012

Pack... Pack... Pack...

One more week to go.. And i'll say bye..bye... to my Haii Faisal Female Campus. We'll be moving into a new bigger campus in ... in... (apa ya namanya...), which is located near to Dana Mall. Almost 5 years here... mmmmm...I'll missed this place... Huhuhu... This week has been a very busy week for us... With the final exam going on, invigilations, marking the scripts and yet packing must be done. Movers will transport our boxes by middle of next week.



My half-way packed office-stuffs..



My half-way cleared/cleaned cubicle. Luckily we don't have to packed the pc ourselves. Hehe..



Boxes in CSE Dept. waiting for their turns. Hehehe.. And the happy-packing faces of us...



Our cubicles are in the same row now, and our new rooms will be in the same row again in new campus...


- This entry is written and posted using BlogPress via mobile

Tuesday, January 10, 2012

Project Presentation

Hari ni ada project presentation student CS final year. Sorang jek pun tapi boleh dikira 'hari ini dalam sejarah'. Hehe.. 
Pertamanya, pelajar ni siap wakilkan ayahnya untuk bawakan material projeknya ke kampus lelaki. 
Keduanya, presentation mengambil masa hingga 1 jam. 
Ketiganya, pelajar ni sediakan hadiah untuk setiap teacher CSE Dept. hehehe... Sukaaa...



Siap bungkus letak gambar comel... Abaikan chipmunks tu ye.. Tiada kaitan... Hehe.. Dan inilah isinya... Mini massager...



As usual, presentation was done via video conferencing between male and female campus.


She presented a system that is connected to a simple massager chair. Considered as a mixed of CS and CE project. It was a good project and she presented them really well, full of confidence. She has proved that even though she was not among the all-A's students but with hard work, she manage to complete all her tasks successfully. I am really proud of you!! 


Note: Miss Zarina, I bet you feel the same if you are here today! She has really really changed from the first time we taught her. 


- This entry is written and posted using BlogPress via mobile