Tuesday, October 23, 2012

Cerita hari tu pulak

Hari Sabtu dan Ahad lepas, ketika anak-anak masih bersekolah, mak pulak dah start cuti, maka pagi-pagi lagi dah mula panjang langkah mak-ayah... Jalan-jalan ke Yanbu Al-Bahr, singgah Jarir Bookstore, singgah CentrePoint, singgah pasar buah.. Jalan-jalan ke Dana Mall, masuk Panda, masuk Red Tag, masuk CentrePoint, masuk Saco... Segala tempat dijajap... Kemain lagi... Hehe...

Antara yang menarik...


Di pasar buah... Ada nampak rupa macam pasar tak, takde rupa kan?? kekeke... Tengok bumbungnya, bertepek-tepek kain, ala-ala rumah setinggan jek kan... Meja jualan asal ada jek... Tapi beli buah-buah (dan sayur-sayuran) di sini lebih murah... Sesekali turun Yanbu Al-Bahr ni memang la kejenya memborong macam-macam jenis buah-buahan.



Ketika di Dana Mall pulak, nampak city bus ni... Perkhidmatan pengangkutan awam yang terkini di Yanbu Al-Sinaiyah... Laluan City bus ni hanya dari kawasan perumahan tertentu ke Dana Mall ni. Bas ni pulak ada 2 jenis, untuk family dan untuk bujang lelaki. Kena tengok betul-betul... Yang family, yang perempuan naik bas yang ada tulis عائلة. Jangan salah bas pulak tauu...


:: Happy Reading ~ Ejalz ::

Cerita hari ini...

Hari ini, 7 zulhijjah, kumpulan hujjaj malaysian di Yanbu ni bergerak menuju ke Mekah Al-Mukarramah. Dan secara rasminya, kami pun menerima 2 orang anak angkat perempuan. Untuk tempuh seminggu ni mereka akan tinggal bersama kami - anak-anak Kak Junisa & Mr. Ibrahim.
Tengahari tadi muka masing-masing masih monyok lagi.. Maklumlah tak biasa dengan kami lagi... Adlina dan Alisya pun masih malu-malu meeeooowww... Petang ni ajak ke park, waaaa... baru nampak muka ceria sikit.


Main trampolin together, terlompat-lompat, terjerit-jerit.... kucing pun hilanglah meeeooowwwnyaaa... Esok-lusa naik tanduk pulak kot.. Hehe..



Sementara tu, cerita sampingan... Takde hujan, takde ribut, taufan lagi ler takde, tak pasal-pasal di tempat parking rumah kami, air bertakung... And it looked dirty! Air kumbahankah agaknya? yyaarrggghhhh.... Dah 2-3 kali dah jadi cam ni sejak balik hari tu.


:: Happy Reading ~ Ejalz ::

Friday, October 19, 2012

Buah tangan

Adat orang melayu bila berkunjung ke rumah teman-teman, mesti ada buah tangan dibawa. Orang saudi pun sama juga... Kalau orang melayu, yang biasa dibawa sebagai buah tangan adalah buah-buahan atau kuih-muih, yang mana kebiasaannya dibawa di dalam plastik begitu saja. Di sini pula, buah tangan yang sangat common adalah manisan tradisi (eg. Baklava) atau pelbagai jenis coklat. Yang menariknya di sini, bagaimana buah tangan ini dibawa. Contohnya, seperti yang kami terima semalam...


Coklat2 tu tersusun rapi di dalam mangkuk hiasan. Makanan dapat, bekas pun dapat. Interesting kan...
Ohh... yes... Buah tangan begitu dah siap dijual di kedai-kedai. Macam-macam isi ada, macam-macam bentuk hiasan ada... Ada juga kedai yang bolehkan kita pilih isinya ikut timbangan kilo.. Lepas tu akan dibungkuskan.. Tak perlu bersusah-payah nak mendeko sendiri...


:: Happy Reading ~ Ejalz ::

Wednesday, October 17, 2012

Siri E-usrah

Quote from Innocence Of Muslim$

To make a woman feel loved give her the three AAAs:
Attention, Affection, & Appreciation..!! 

To make a man feel loved give him the three RRRs:
Respect, Reassurance, & Relief..!!

May Allah grant us all with pious partners .... InsyaAllah....

Tuesday, October 16, 2012

Dapat pakej pulak..


Hadiah dah dapat, makanan dah dapat, hari ni dapat pakej pulak... waaahhh... rezeki 2 minggu nih, asyik 'dapat' jek... hehehe...  
Pakej dar DHL tu sebenarnya complimentary copy of reference book dari Pearson. Buku tu memang kami pakai kat YUC nih, so I requested a copy. Actually dah lama dah request and dah dapat pun 1 copy. Tapi since dah keluar latest edition, Pearson hantar lagi 1 copy yang latest edition punya... baguuihhh hampa noooo... tak minta pun bagi gak ehhh... alhamdulillah....
Anyway, kalau tengok gambor, ada 1 pakej yang tiada kaitan dengan DHL... hehehe... pakej "Foods that prevent breast cancer"... Yang ni kebetulan hari ni jugak ada campaign - "breast cancer awareness campaign". So masa pegi menjenguk ke booth kempen nih, cikgu-cikgu dapat  pakej nih... full with food (fruits yang banyaknya) that prevents breast cancer. kasi can dia tumpang bergambar. keke....



Monday, October 15, 2012

Surprise Lagi...

Ni cerita weekend hari tu... Kami masih 'bertapa' di Yanbu dengan cemerlangnya.... hehe... So, we planned to invite Zaidah & her family and Kak Mardiana & her family for hi-tea... Salah satu sebabnya, sebagai tanda mengucapkan selamat pada mereka - Zaidah & En. Zul serta Kak Mar, Abg. Nasir dan anak-anak bertiga akan mengerjakan ibadah haji tak lama lagi.... seronok bila mengenangkan kawan-kawan sedang bersedia untuk mengerjakan ibadah haji... terasa ingin turut serta... 
Pagi Khamis, sedang berperang bersiap-siaga di dapur, tiba-tiba ternampak komen di fb mengucapkan selamat hari jadi untuk Zaidah (boleh ke "tiba-tiba"?? haha... sah-sah la ko memang sengaja bukak fb kan...). Kawanku sorang ni dah semakin tua rupanya... though you are 1 month younger than me!! hehe... cantik sangat menjemput derang hari nih, meh kita buat surprise sekali.... kita buat cheese cake with blueberry topping.. (ni semua aku berbual dengan diri sendiri jek... sungguh sadisss sekali... hahaha...) Haaa... Apa? Kenapa tak buat RV kek lagi? Sebab anak-anakku kata boringnya asyik makan RV kek jek.... huhuhu.... Mama kata, kan kek ni untuk Auntie Zaidah tapi derang kata, kan nanti kakak kena makan jugak... addoiiiii... okaylah.... kita tukar resepi...
Lepas Asar, tetamu pun sampai.... sembang-sembang intro sikit, jom kita makan... Kami jamukan dengan mee rebus (guna pes Maharani dari Johor... sedappp...),  spaghetti bolognese, shepherd pie, mushroom soup & croutons dan kek blended strawberry. Dah kenyang dengan main dish, barulah cheese cake keluar.... siap soh anak-anak Zaidah and my daughters nyanyi lagu birthday, keluar dari dapur dengan kek.... wahhhhhh.... tersipu-sipu cik zaidah kita (terkujat-kujat dia kata... hehe...)... hahahaha.... sukanya sayaaaaaa.... and just when they thought they are full, another dessert coming up - pavlova... ni kira penutup majlis la nih... dah sampai ke waktu isya' dah pun masa nih.... hehehe....
Alhamdulillah, orang yang diraikan semua kenyang dan happy with the food that we served. Resepi pun dah bertukar tangan... (jangan tak buat pulak ehhh... keke....) Tips and experience haji pun kami share.... insyaAllah, selamat semuanya, dari permulaan perjalanan 7 Zulhijjah nanti hinggalah selesai semuanya.... aminnnn..... kenang kami dalam doa kalian di Mekah nanti ya.... insyaAllah...

 


Sunday, October 14, 2012

Turkish Delights



Murah rezeki hari ni, ada student jamu turkish delights kat kami.... eeerrr... actually student Anusuyah, tapi biasalahkan sharing is caring.... kekeke... makanan punya pasal....







Lokum


Lokum ni chewy dan manis kemain... tapi sedapppp... I loiikeeee....First time rasa masa Siti bawak balik dari Turki, then Ziela pulak ke Turki. Lepas tu teringin, cuba beli di kedai Al-Refaie di sini tapi tak sama rasanya... Terus dok diam-diam. Huhu.. Alhamdulillah hari ni ada rezeki merasa lagi... Lepas ni dok diam-diam balik... hehe...


 








Walnut





 


 


Kacang walnut ni kelakar sket cerita dia.... masa mula2 dapat, tak tahu pulak dia nih walnut.... dok belek le berdua, apalah benda ni, macamanalah nak makan.... Siap teringat apek tua dok goreng buah berangan yang selalu nampak kat gerai dalam Jusco... hahaha.... Lepas Siti join, baru tahu... oooo... kacang walnut rupanya... yang masih berkulit keras.... kekeke... kena la jadi chipmunk dulu... kekeke... gigit pecahkan kulit dulu, barulah nampak isinya... hehe... siannnnn... tahu makan kacang tanah jek kan... huhu...





Wednesday, October 10, 2012

Sekolah Alam Maya

Waahhh... sekolah alam maya tuu.. Haaa... Inilah lagi satu aktiviti sekolah YIS - Virtual School. Aktiviti yang 'memeningkan' kepala ramai ibu dan bapa kecuali saya... hahaha...
Kesahnya semalam dan hari ni, ada virtual school, budak-budak tak perlu ke sekolah, hanya perlu log-in ke LMS sekolah yang berplatformkan Moodle.
Pening kepala pertama: nak dapat log-in bukannya senang. Lembapppp teramat sangat. Bayangkanlah ISG (International School Group) seluruh Saudi serentak menerjah ke server yang satu, kat Riyadh kalau tak salah. Bukan sorang dua punya cerita okehhh...
Bila dah berjaya log-in...
Dalam tempuh tertentu, misalnya antara 8-10 pagi, budak2 ni perlu masuk ruangan chat dan ini dikira kehadiran. Dan dalam tempuh 'persekolahan' 8am - 3pm, cikgu2 akan upload homework. Ada juga cikgu yang akan kira kehadiran hanya setelah muridnya siapkan dan upload kembali homework yang sudah siap.
Pening kepala kedua: untuk mak-ayah dan anak-anak yang mesra-teknologi, mungkin tiada masalah sangat mencari options untuk itu dan ini. Tapi untuk yang tidak, terkial-kial la mereka nak meneroka LMS. Interface kelas banyak bergantung pada guru kelas tu sendiri. Pandai cikgu menguruskan 'kelas'nya, mudahlah jadinya. Kalau tak, mmmmm....
Pening kepala ketiga: Bilangan hw masa virtual school ni melampau banyaknya dari hari biasa. Nak pulak cikgu yang teknologi-oriented, macam bessstttt jek dia upload hw lepas satu, satu... Kalau anak sorang, senanglah mak-ayah tolong untuk siapkan. Kalau dah anak 2-3 orang, aduhaii.. apa cerita...
Pening kepala keempat: si anak pulak, kalau dah duduknya di rumah, tak payah mandi pun takpe, tak payah tukar baju pun takpe, mana la nak fokus sangat. Berada di rumah sendiri kan leisure namanya...  mmmmm....





Apapun, sekalung Tahniah diucapkan pada mak-ayah yang berjaya melalui 'cabaran' sekolah alam maya untuk 2 hari berturut-turut. Saya terkecuali lerrr... sebab saya kan bekerja di waktu 'persekolahan' mereka.... Hehehe... Selamatttt mama....




Monday, October 8, 2012

Rajin adik rajin ...

"rajin adik rajin, rajinlah belajar, bila besar nanti boleh tunjuk ajar".... sapa membesar tahun 80an, mesti pernah dengar lagu nih kan... hehehe... suka sangat masa tu kalau dengar lagu nih... kanak-kanak sekarang ada ker nak dengar lagu cam tu? gangnam ada la... oooppssss.... okay, itu jek pasal lagu.... entri ini tidak berkenaan dengan lagu pun... hehe...
Saja nak kongsi aktiviti pagi kanak-kanak YIS. Inilah kanak-kanak YIS dari Madkhal 3, Radwa 3 menunggu bas sekolah setiap pagi.... Sambil tunggu bas, siap main-main dulu.... si kenit berbaju biru berseluar kuning tu tidak terlibat eehhh... just saying goodbye to her kakaks; sambil tu dah cukup 'berbesar hati' dapat main ranting kayu kuis-kuis kat tanah.... berbesar hati konon.... haha... itupun jenuh abah paksa keluar dari rumah... asyik bertapa dalam rumah dengan mickey mouse, thomas, noddy, dora, diego & mario....

Okay semua, bas dah sampai.... dapat la budak-budak tu merasa naik bas besar yang selalu nampak dalam movie amerika tu...  mak-ayah dapat tengok jek, jadilahhh.... hahaha... dalam bas ni, ada assistant yang akan make sure students beratur naik bas, then ambil seat dan duduk diam-diam dalam bas... siapa bising kompom akan kena marah... hehehe... bagus sangattttt...  
Enjoy your school, girls and boys....

Saturday, October 6, 2012

Dapat هدية lagi...


2 biji biru and silver tu coklat, yang berbungkus tu kurma, yang depan tu biskut and the star is of course gahwa

Mesti gambar ni dah boleh teka kan.. Kompom (english word yang di-melayu-kan... kekeke..) ada event kat opis ni kan... Pandai pun... betul ler tu...
Actually students ada 'presentation jalanan' (bukak booth, pasang slide presentation, distribute nota-nota kecil... Sapa singgah booth baru tgk presentation dia. Boleh la kan dipanggil 'presentation jalanan' ..? hehe...). Temanya memperingati Nabi Muhammad saw. Dan seperti biasa bila ada event macam ni, sekecil manapun eventnya, akan ada group yang akan menyediakan gahwa, kurma dan manisan. Itulah yang kami dapat... Siap datang hantar ke bilik cikgu lagi...
Dan yang luar biasa pulak, siap distribute tasbih elektronik, tasbih dan air zam-zam....

yang dalam botol tu air zam-zam

Suka betul la cikgu... Hehe.. This is actually one experience that I rarely see among malaysian education environment (students malaya takde nyer nak wat gini... hehe...) Kan... kan... kan... (or maybe dah mula ada... tak tahu la pulak.. )



:: Happy Reading ~ Ejalz ::

Tuesday, October 2, 2012

Kipas punya cerita


Kipas pun ada cerita ka? Adaaaa..... sila baca eehhh.... :-)

Semalam, untuk kali ketiga dalam semester 1 tahun ini (academic year 2012/2013) dan untuk kali keempat dalam tempuh 3 bulan, penghawa dingin di universiti tidak berfungsi.



Anyway, nak cerita lain ni.... Disebabkan dah jadi untuk kali ketiga, 'mitos' negatif pun sebuk menyerang kepala otak, "it's the third time. Find alternative". Terus petang semalam jugak mencari kipas untuk diletakkan di opis. Muahahaha... Kalau duduk dalam panas, kan tak boleh buat kerja... Siapa susah department juga susah, ada anak buah tak produktif. Kekeke... Jadi, seeloknya kita elakkan perkara ini terjadi, jom beli kipas...!!
Taraaaaaa... sudah beli....

Sila ke Hyper Panda yang berdekatan dengan anda untuk mendapatkan kipas kotak ini. Sekarang ada harga diskaun. Cepattt.... dapatkan kipas sebelum anda menjadi cacing kepanasan di opis masing-masing. hahaha....




ppppsssttt.... Actuallykan hari ni air-con dah ok sket... Tak sempat teman nak bergaya dengan kipas kotak baru. Kwang.... Kwang.... Kwang....



:: Happy Reading ~ Ejalz ::