Friday, December 13, 2013

The 2 deliveries: yang gembira; yang sedih

2 berita yang kami terima dari 2 orang yang berbeza, sebenarnya dikategorikan berita gembira... walaupun ditajukkan 'sedih', sebenarnya tak sepatutnya jadi sedih... hehe.. dan memandangkan kedua-duanya berada di Malaysia, makanya kami hantarkan hadiah sebagai pengganti diri.... 

Yang pertama pada 11/12/13 (eehh...ehh.. baru perasan date spesel), penghantaran sejambak coklat ferrero rocher ke Kuantan; khas untuk adinda tersayang Fiza dan Fazlee yang baru menerima cahayamata ketiga. Dah berumur sebulan pun anak terunanya... Mereka sekeluarga nih sebenarnya 'rakyat' Rabigh, berjiran dengan Yanbu... inilah 'family' terdekat kami, dah macam adik-beradik... insyaAllah kekal baik hubungan kekeluargaan kita hendaknya... (p/s tak sabar nak tunggu korang balik sini bawak baby Farid Haziq jalan-jalan Yanbu)


Berita yang kedua pula, gembira dalam sedih... 12/12/13 kami terima berita seorang sahabat  seorang adik - Khairulliza akan meneruskan perjuangan phdnya di New Zealand... dan akan meninggalkan Malaysia malam ini (Jumaat 13/12/13)!! Gembira kerana usaha untuk menyambung pengajian dan mendapatkan tempat di NZ tercapai.... tapi sedihnya sebab tak dapat bertemu lagi sehingga tamat pengajiannya nanti... (pertemuan setahun sekali akan kurang 'keahlian' untuk tahun mendatang... huhu..)
Apapun, doa kami sentiasa mengiringi perjuanganmu sahabat.... dan sekali lagi, hanya hadiah menjadi pengganti diri.... insyaAllah kita bertemu lagi dengan kejayaan yang tercipta olehmu....


Saturday, November 30, 2013

Surprise... Surprise...

Seminggu merancang.... Gara-gara nak buat surprise birthday celebration untuk my laling Siti Mastura... Happy Birthday Siti Mastura!!
Terkejut tak? Terkejut tak? hehe... Kena lagi hang noooo... Last year, preparation last minute, dapat kek jek kan... Tahun ni disebabkan 30/11 jatuh hari Sabtu, so idea tu jauh la sket merangkaknya... Hehehe...
Siap pakat dengan your Zaki The Great apa nak dibuat malam ni... Hehehe... Pandai kami simpan rahasiaaaa noooo....
Makanya terhasillah majlis malam ini... Kami rancangkan Zaki bawa hang keluar jalan-jalan sementara kami siapkan celebration di rumah... Tercengang la jugak anak-anak tengok Cik Ejalz memunggah dapuq mama... Hahaha..... Nanti mama yang simpan balik, cik ejal tukang punggah jaaa... Hahaha... Sorryyyyy....
Homemade Chocolate Cake with buttercream frosting - my personal touch for you!!! I really hope you llurrvveeee it!!


Dan beberapa 'party food' turut kusediakan - Stew ayam ala thai dan mushroom soup untuk dimakan bersama garlic bread, chicken-cheese bites, macaroon-tak-menjadi (haha!!) dan apam nasi. Meriah... Meriah.. Makan... Makan... Dan makan... Hingga kebuntat!! Hahaha... Tersandar kekenyangan dan tak boleh tidur malam!!


Paling best melihatkan aksi si birthday girl... Terkejut ke tak terkejut ke... Macam terkejut tapi macam tak terkejut.... Hahaha... Apa taknya, masuk rumah lampu semua terpadam... Bukak lampu, makanan penuh meja tapi orangnya takdak, menyorok semua. Hahaha... Itu idea abang aniq tauu... Tau-tau surpriseeeee!!!
Anyway, to my beloved BFF Siti Mastura, have a blast birthday today and a wonderful years ahead....!! Semoga sentiasa di dalam keredhaan Allah swt hendaknya... Moga hubungan kita sekeluarga akan terus erat selamanya... InsyaAllah.... Love you all!!! ❤️




..:: Happy Reading ::..

Friday, November 29, 2013

Bronze Medal in the house...




It might not be a big achievement to others but it was a really HUGE SUCCESS for our not-little-anymore girl Adlina. She has joined her school volleyball team (YIS U-14). And last thursday (28/11/2013) her team 'The Stallion' has won bronze medal in a tournament of 4 teams. With only 3 weeks of practice, it was a success for the team and a personal success for Adlina!!
(actually, mama and abah were surprise that she told us she wanted to go for the try-out... ingatkan lebih berminat dengan tech-thingy jek.. hehe..)
Go stallion go!!







..:: Happy Reading ::..

Thursday, November 21, 2013

After a week....

After 1 week of steroid injection...
Inflammation subsided, vision getting better, blurry spot reduced, floaters shrinking... Syukur... Alhamdulillah...
Ophthal has reduced the intake of tablet, continue for another week together with eye-drop. He has also performed eye-pressure test which the result showed that there were no side-effect towards both eyes (after all the medication taken). And I will have another check-up in 1 week time...


As for all the types of test that had been performed on me, Internal medicine doctor confirmed results were negative. Thus, rule-out the possibility of systemic disease or disorder. And case closed with Internal Medicine Clinic (open case for hypertension routine check-up though!!).

InsyaAllah khhaaiirrrrr...
Hanya Allah swt yang maha mengetahui segala-galanya dan sebaik-baik perancang...




..:: Happy Reading ::..

Thursday, November 14, 2013

[Health info] Bilateral Intermediate Uveitis

Being away from RCMC for quite sometimes, is surely moment to be cherished!!
But recently, I had to start a new 'routine' of visiting RCMC. "Bilateral Intermediate Uveitis", that is what I was diagnosed as! In simple term, I am suffering eye inflammation in both eyes.

Read here (http://www.medicinenet.com/script/main/mobileart.asp?articlekey=43327&page=1) for more accurate medical explanation. I like this website because it has more 'patient-friendly' explanation!

As for my case, it all started about a month ago when I started seeing small objects floating in eye-vision. Almost in the entire view! It was like I'm looking through a dirty spectacles/glasses!! Very annoying especially in my office room that is not so bright yet not too dull. And computer screen is such a nuisance!
I seek advice from a friend (a doctor in DEMC) and she instructed me to see an ophthalmologist immediately. It was 'floaters' what I'm seeing she said. It can be benign or it can be a sign of more serious eye illnesses.
The first appointment with Ophthalmology Clinic in RCMC was 3 weeks ago. Dr. Ahmed Fouad is the ophthalmologist that attended my case. He explained about the floaters but said it was nothing to worry about. The floaters was produce of vitreous liquefaction. Next appointment in one month time. Anyhow, he reminded me if there's anything else developed, I need to see him immediately.
 
More explanation about floaters here (http://www.medicinenet.com/script/main/mobileart.asp?articlekey=86362&page=1)

2 weeks later, something else does 'appeared'. My left eye vision gets blurry. At first the blurry vision occurred at some spot that I couldn't identified precisely but later it gets blurry almost half of my left eye vision. Anyway, since it was weekend when it happened, I consulted my 'personal doctor' first. She was determined that floaters is not my only problem because floaters did not make vision blurred. She suspected I have uveitis. She insisted me not to wait for the appointment but rather reschedule to the soonest I can.
Last Sunday (10/11/2013), about 9.30am, I went back to RCMC, insisting for an appointment with my Ophthal. Alhamdulillah, though his slot was full that day, he still accept me as his patient. Together with another 2 ophthalmologists, that was the day when he diagnosed me as having 'bilateral intermediate uveitis'. And my left eye suffered the worst!! He explained that my left eye needs to be treated as fast as possible and the only 'fast' option available is to do injection of steroid directly into my eye!!
(Each of the ophthalmologists did a separate eye-checking procedure before coming to the same conclusion. And the procedure was done after my eye being dilated using 2 different eye-drop medicines, 3 time in 30 minutes.)
 
He set another appointment in 2 days to perform the treatment. Meanwhile, I need to do some tests to determine the underlying cause to the inflammation.
Tuesday (12/11/2013), 10.00am, it was confirmed that my left eye needs the injection. Minor surgery room was immediately booked.

Nothing much for me to prepare accept to wait for the surgery room and the ophthal availability. A minor surgery room that gave me a major nervous!!

By 11.00am, I was already prepared by the nurse in the surgery room. What a nerve-wrecking situation, laying down on the surgery bed looking at all the equipments surrounding the room, all alone!!! (sorry no photos inside the room as I can only bring myself into it..not even my shoes are allowed.. :))
Around 11.30am the procedure started. Some eye oitment was dropped into my left eye (that made the surrounding of my eye felt numbed) and eye bracket was placed on my eye to prevent blinking. You cannot tell how nervous I am, once I saw the needle coming towards my eye!! Was it pain?? A needle poked into your eye, what do you think?? But it was a bearable pain though and a very quick procedure. By 11.45am, alhamdulillah all done!! My eye was given a temporary patch (only until I reached home).

 
My left eye will be re-assessed in one week time, and so do my right eye. He will see how my left eye responded to the drug injected and how my right eye responded to tablet taken. Meanwhile, I am referred to a different doctor (from Internal Medicine clinic), to be examined and undergo more tests to rule-out any systemic diaseases or disorders that may trigger the inflammation.

More appointments coming up in one week... hhhmmmm.... InsyaAllah khairrr as Dr. Ahmed said.....




Note 1: thank you very very very much my dear Dr. Aida for the online consultation we had. Without your advice, my eyes condition could be even worst.

Note 2: Dr. Ahmed Fouad is so far the best doctor I have ever met in RCMC. He cares to explain everything a patient needs to know!! Thank you very much!!!
 


..:: Happy Reading ::..

Thursday, November 7, 2013

Tuesday, October 22, 2013

Menyambut Eid Adha 1434H

Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah... Tahun ini kami menyambut eid adha di bumi barakah, Madinah Al-Munawarrah, setelah 6 tahun berlalu. Nikmat tidak terkata dengan rezeki yang Allah berikan pada kami.
Kemeriahan mula terasa seawal 5 petang pada 9 Zulhijjah. Dataran Masjid Nabawi sudah dipenuhi oleh lautan manusia untuk berbuka puasa sambil bersedekah pelbagai jenis makanan. Alhamdulillah, dapat merasa kemeriahan ini terutama dengan anak dara berdua yang turut berpuasa. Tak henti-henti kami menerima pemberian makanan. Malu pula terasa..., hanya 'menerima' dan tidak 'memberi'. Tidak terjangka sungguh suasana begini... Dikorek-korek beg tangan, ada jugalah beberapa biji gula-gula... Dapatlah juga melakukan sedikit sedekah. Alhamdulillah.


10 Zulhijjah kami mulai seawal 4.30am. Bersiap-siap solat Subuh di Masjid Nabawi, langsung menunggu solat eid adha. Namun masih tak mampu melangkah ke ruang dalam masjid, 'tersangkut' di dataran sahaja. Begitu ramainya hamba Allah yang berada di Masjid Nabawi ini... Usai solat subuh, kami bertakbir sambil menyaksikan panaroma matahari terbit yang sangat mengasyikkan. Subhanallah...


Usai solat eid adha pula, kami hanya melepak di dataran masjid menunggu suasana agak reda sebelum bergerak pulang ke hotel. Sambil itu melihat gelagat manusia yang pelbagai aksi dan anak-anak yang meriah berpakaian cantik.



This is indeed a such wonderful and priceless experience!! Allahuakbar!!




..:: Happy Reading ::..

Saturday, October 19, 2013

I've Travelled to.. Bangkok (Day 2)

(Siri bercuti ke Bangkok bersambung lagi.... )

Hari kedua bermula seawal 6.00am, gara-gara mahu mengelakkan kesesakan lalu-lintas di bandar Bangkok. Difahamkan traffic di bandar Bangkok sangat sesak di waktu-waktu puncak (mengalahkan KL). Perjalanan hari ini perlu keluar dari bandar Bangkok menuju ke Damnoen Saduak kira-kira 100 km dari bandar Bangkok, yang terletak di daerah Ratchaburi.

Destinasi pertama ialah Damnoen Saduak Floating Market. Di pertengahan perjalanan kami ditunjukkan (van tidak berhenti) perusahaan garam ("Salt Field"). Dari kenderaan yang sedang bergerak, dapat dilihat yang perusahaan garam ini dilakukan di kawasan tanah lapang dan di petak-petak segiempat (seperti petak sawah). Di setiap petak kelihatan keputih-putihan. Agaknya itulah mineral garam yang telah terhasil. Kelihatan juga para pekerja sedang mengumpulkan mineral tersebut menjadi beberapa longgokan sebelum dibungkus ke dalam guni-guni. Alangkah menariknya jika dapat dilihat dengan lebih dekat.



Ketika kami sudah menghampiri Damnoen Saduak, hujan mulai turun, tidak terlalu lebat tidak juga renyai-renyai. Gusar juga melihatkan cuaca begitu, bimbang tiada apa yg 'floating' nanti. Dan ketika sampai di destinasi, hujan renyai-renyai masih lagi turun.
Floating Market merupakan cabang perniagaan di Thailand yang menggunakan jalan air. Para peniaga menggunakan sampan-sampan atau bot-bot kecil untuk menjalankan perniagaan mereka. Hatta makanan yang dimasak on-the-spot juga ada. Yang menjadikan pasar ini lebih menarik ialah para pengunjung pasar ini turut perlu menaiki bot-bot kecil. Maka berselisihlah bot-bot milik penjual juga pembeli. Jika ada urusniaga ingin dilakukan, kedua-dua bot penjual serta pembeli akan berhenti bersebelahan. Sambil berpaut pada bot masing-masing, urusniaga jual-beli dilakukan dalam keadaan bot teroleng-oleng dilanggar ombak kecil. Ianya pengalaman yang sangat menyeronokkan walaupun sedikit kecewa kerana sangat kurang peniaga disebabkan hujan.


Dari Floating Market, kami dibawa ke Elephant Village pula. Di keseluruhan negara Thailand, elephant village, elephant farm dan elephant sanctuary memang sangat banyak... Yang kami tujui Elephant Village masih di kawasan Damnoen Saduak. Sempat mencuba elephant ride yang melalui denai di dalam hutan dan merentasi sungai yang cetek.... Fun!!



Seterusnya kami di bawa ke Cobra Show, juga masih di dalam kawasan yang sama. Di sini kami sempat menyaksikan aksi-aksi persembahan ular dan penjaganya (?)... Well, as expected, ada aksi cium ular, ada aksi letak kepala ular dalam mulut dan sebagainya.... ada juga, dibawa ular pada penonton untuk dipegang mahupun bergambar (jika berani!!)... Selepas show, boleh pusing-pusing  kawasan ini untuk melihat pelbagai jenis ular yang dipamerkan.


Destinasi terakhir di daerah Ratchaburi ini ialah perusahaan ukiran kayu. Pelbagai ukiran kayu dapat dilihat... bukan setakat yang sudah siap, malahan dapat juga kita melihat tukang ukir sedang melakukan kerja-kerja ukiran mereka.... semuanya dilakukan secara terbuka... ada yang melakukan lukisan pada kayu, ada yang melukis dahulu pada kertas, ada yang mengukir di atas lantai, ada juga yang mengukir pada table top...


Hasil ukiran mereka sangat-sangat teliti.... pelbagai corak ukiran yang dihasilkan.... yang kasar, yang halus, yang besar pun ada..... dan kami juga diberitahu bahawa banyak daripada hasil ukiran ini di eksport ke negara luar... hanya mampu melihat sahaja.... tak terjangkau poket masing-masing... :)



Tamat sudah perjalanan hari kedua kami.... dari perusahaan ukiran kayu, kami terus pulang ke hotel.
By the way, untuk pengetahuan, kami membawa bekal makanan untuk melapik perut.... al-maklum, dalam kepanasan dan kepenatan, pasti makan dan minum yang dicari.... jadi untuk memastikan kami makan makanan halal, bawalah sendiri makanannya!! 



..:: Happy Reading ::..

Monday, October 14, 2013

Today is 9 Zulhijjah 1434

Alhamdulillah... Still alive, still breathing, still healthy in another day of Arafah Day today... Brothers and sisters, families and friends, let's all have a great Arafah day today, insyaAllah... 



لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ،
لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرُ


Tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Allah Yang Maha Esa, 

tiada sekutu bagi-Nya, bagi-Nya kerajaan, bagi-Nya segala puja. 
Dialah yang menghidupkan 
(orang yang sudah mati atau memberi roh janin yang akan dilahirkan) 
dan yang mematikan. Dialah Yang Maha Kuasa atas segala sesuatu.







..:: Happy Reading ::..

Thursday, September 26, 2013

We treasure OUR talent!

One week ago....

3 beautiful and gorgeous Malaysian ladies in CSE Department has proudly and successfully organised the very first programming contest in the campus. (Am I one of them? Am I? Am I? hehe..)




When the registration was announced publicly a week earlier, 22 contestants had registered. Wooowww...!! For us, that was really a big turned up!! We expected less though, thinking that programming isn't a favourite course here.... (or maybe elsewhere too..)
Anyway, the preparation for the registration day was superb... done by some girls of Computer Club.... Their creativity really amazed us! Doesn't looked at all like a registration counter for a programming competition!! :)


However, sadly there were only 12 registered contestants turned up during the day of the competition. Some of them giving reason they have assessments of other courses. Mmmm... Perhaps takut tengok jelitawan bertiga kot. Keke..

Competition must go on either with all contestants or not... We already declared the 12 of them as winner!! Brave enough to take the challenge!! And Alhamdulillah, all went well until the end... Started at 9.30am and finished at 12.30pm. The winner has been identify, who managed to solved all problems correctly. Prize giving ceremony will be conducted soon... meanwhile, the main prize is still a secret!! hehehe.... will update later naaa....



p/s aman dan damai rasanya organize an event bila bekerja dengan orang-orang yang boleh bekerja dan tahu bekerja.... kekekeke....

Saturday, September 21, 2013

Buat seorang sahabat..

Wahai pembaca yang budiman, luangkanlah sedikit masa kalian untuk titipkan sedikit doa buat permata hati Zarina dan Zainul yang comel. Anakanda Nur Amani sedang dirawat di wad PICU, PPUM, Petaling Jaya. Ketika ini si comel ini sedang bertarung melawan virus metapneumo yang menyerang paru-paru. Batuknya berlarutan dan kahak pula terkumpul di paru-paru, menyebabkan sistem pernafasannya turut terganggu. Dan disebabkan proses pemulihan si comel yang sangat perlahan, paras oksigennya menurun rendah sehinggakan memerlukan bantuan mesin optiflow dan bipap.

Ya Allah, berikanlah ketabahan dan kesabaran yang amat tinggi buat sahabatku, seorang ibu yang sedang susah hatinya atas penderitaan puteri bongsu tercinta. Ya Allah, kurniakan kekuatan mental dan fizikal serta tahap kesihatan yang terbaik buat sahabatku... Semoga beliau akan terus redha atas apa yang sedang berlaku.. Semoga beliau cekal untuk 'membahagikan' dirinya di antara hospital, kerjaya dan rumahtangga...
Ya Allah, kasihani si kecil Amani... Kurniakanlah kesihatan yang lebih baik untuknya... Kurniakanlah kekuatan dalam dirinya untuk melawan segala virus yang menyerang.. Semoga Amani dapat membesar menjadi anak yang aktif dan cerdik seperti kakak dan abang-abangnya...
InsyaAllah... Aminnn ya rabb...


..:: Happy Reading ::..

Monday, September 9, 2013

Today @ 992013

Today is another day, when the number increased by 1, when the year of living decreased by 1. Alhamdulillah ya Allah, still alive today to enjoy the final year of my 30s.
Nothing special from the beginning of today except for 'frequently-disturbed-beauty sleep' as my lil' hero is down with fever and tonsilitis. Not planning for baking cake as I can't think 'straight'. Haha.. But I'm happy though, reading birthday wishes and messages in FB, WhatsApp and sms, from families, relatives, friends and ex-students. Thank you very much from the bottom of my heart to all of you for having me in a little portion of your heart. Thank you Allah for these lovely people surrounding me!!
And as I thought the day is over just like that.... Taraaaa... Someone came over with birthday cake

and presents...

MasyaAllah.... My super-duper lovely friend and best buddy, Siti Mastura and family came over to my house to surprise me with a celebration!! How thoughtful the whole family are.... I love you all very much.... Thank you for making my day so special today!!!



..:: Happy Reading ::..

Monday, August 19, 2013

Tingkap dah cantik.. :)

Dah 4 bulan dah pindah ke rumah baru nih, sentiasa jek dapat 'direct sunlight'. Apa taknya, semua tingkap 'bogel' - tak berlangsir... haha... Dan akhirnya malam ini, sedari pukul 8.00pm tadi, ada 2 orang pekerja sedang bertungkus-lumus 'bertukang-bagai' untuk pasang langsir di semua tingkap rumah ini... Yeayyy... Dapat langsir akhirnya...!!! Tingkapku tidak bogel lagi. Hahaha...
 
Suka betullah depa bagi langsir warna coklat muda nih... Sejak tahun pertama dok sini di rumah pertama dulu, pindah rumah kedua.. sama jek warnanya... Earth color gituuu... Bolehlah... Terima kasih majikanku, sediakan semuanya..
 
Oh yaa... Untuk pengetahuan, sini sangat biasa kalau urusan-urusan 'picisan' begini dilakukan selepas waktu pejabat... Picisan gitu... hehe.. Pasang langsir, baiki air-con, line internet, line talipon dan lain-lain yang sejenis dengannya... Selamba jek derang bekerja hingga malam..


[quick update.] at 9.30pm drilling had stopped... Fuuuhhh.. lega telinga...cepat juga kerjanya, walaupun sepah ditinggalkan...



..:: Happy Reading ::..

Sunday, August 18, 2013

I've Travelled To... Bangkok (Part 1)

Ketibaan kami di Stesen Keretapi Hualampong, disambut oleh tourist guide. Perjalanan kami di Bangkok untuk 2 hari pertama diuruskan oleh travel agent tempatan.
Dari stesen keretapi, kami dibawa ke destinasi pertama - Canal Tour di Thonburi. Di sini, kami menaiki bot yang telah dihias indah menyusuri sungai Chao Pra Ya ke salah satu terusan (khlong) yang masih 'aktif' digunakan. Rupanya 'jalan air' di Bangkok masih lagi dikekalkan penggunaannya, sama sibuk seperti jalanraya.


Perjalanan kami bermula dari Sungai Chao Pra Ya... Beralun dan berombak bukan main air sungainya.... Sudahlah duduk kami di dalam bot separas air sungai.... aduuuuhhh.... kecut perut juga dibuatnya... Kejap-kejap terlambung, kejap-kejap terhenyak, kejap-kejap ada air 'splash'.... terjerit-jerit jugaklah anak-anak... (dan maknya juga!!) :)


Lebih kurang 5 minit kemudian, bot menyusuri ke salah satu khlong... Di sepanjang kiri dan kanan khlong ini, kelihatan deretan rumah-rumah yang masih lagi berpenduduk. Rekabentuk rumah-rumah ini sama seperti yang kita lihat di kampung-kampung (di Malaysia)... Dari pintu turun tangga ke beranda, dengan pelbagai pasu bunga menghiasi beranda rumah. Uniknya, berandanya berada di atas air! Ada sesetengah rumah, motobot di parkir di tepi beranda. Umpamanya kami memasuki sebuah kampung.... Bezanya kampung ini terletak di atas air, jalannya adalah sungai, kenderaannya adalah bot... Menarik sungguh!!


Terdapat beberapa laluan yang diselusuri oleh bot kami, sekejap masuk simpang kiri, sekejap masuk simpang kanan... jangan lupa, perlu diperhatikan 'kenderaan' dari arah berbeza... hehe... jika simpangnya sempit, salah satu 'kenderaan' perlu berhenti dan beri laluan kepada 'kenderaan' yang lagi satu... Tak ubah seperti sistem jalanraya... tinggal lagi tiada lampu trafik mahupun polis trafik... hehe... Dan salah satu tarikan ketika menyusuri khlong ni ialah memberi ikan makan, berhampiran dengan sebuah wat. Siap dijualkan roti (lebih berupa bun 6 biji yang berharga 10 baht bersamaan RM1 sahaja!!) di pintu masuk wat... penjual menghulurkan roti tersebut menggunakan bakul yang diikat pada kayu, jadi kami tidak perlu turun dari bot. Roti-roti inilah yang diberikan pada ikan. Bila dicarik-carik rotinya dan campakkan ke dalam air, melompat-lompat ikan-ikan berebutkan roti. Banyak betul ikannya... sangat banyak....!! Cuma tak tahu jenis apa, nak bertanya, pemandu bot tidak boleh berbahasa Inggeris...


Ada jugak bot kami dihampiri sampan menjual cenderamata... berusaha si penjual mengayuh sampannya menghampiri bot kami.... dah berusaha juga dia cuba menjual barangannya sambil berpaut pada bot kami seakan tidak mahu melepaskan pelanggan yang satu ini...


Selesai tour di khlong, barulah kami dibawa ke hotel. Ketika ini perut masing-masing dah berkeroncong. Mujur berhadapan hotel ini ada restoren muslim. Dapatlah terus makan tanpa perlu mencari-cari. Usai makan kami hanya berehat di bilik. Masih kepenatan dengan perjalanan keretapi sebenarnya. Hinggalah malam menjelma, kami turun semula ke restoren muslim yang sama untuk makan malam pula. Dan jalan-jalan cuci mata sekitar kawasan hotel sahaja....


Tamat sudah hari pertama di Bangkok. Nantikan perjalanan hari kedua pula.










..:: Happy Reading ::..

Saturday, August 3, 2013

'Jauhnya' berjalan..

Wahhh... Semalam buat rekod memandu dan meronda terbaekk punya ... bulan ramadhan pulak tu... Sungai Buloh - Shah Alam - Putrajaya - Puchong - KL Sentral - Jalan Hang Tuah - PJ - Bangsar - Damansara Damai - Sungai Buloh. Bukan sekadar lalu yaaa...!!!
Seawal 9.30am, kami (my family and cousin Che' Zura) keluar dari Saujana Utama menuju ke Shah Alam. Masuk ke UiTM bertemu Angah Fairuz untuk ambik baju-baju melayu sang jejaka (hehe..!).
Terus ke Putrajaya, menuju ke Wisma Putra. Tujuannya nak buat pengesahan sijil terjemahan. Walaupun kira ketinggalan zaman, saya nak kata "kagum" dengan Putrajaya!! :P Santek sangat pembangunannya. Selalu tuju ke kawasan masjid, tak pun Alamanda je, sampai tak perasan bangunan kerajaan santek-santek belaka!! (Soooo ketinggalan!! haha..)
 

Menjelang tengahari, urusan seri paduka baginda selesai, kami bergerak pula ke Puchong. Kali ni menuju ke rumah Assakof - ada urusan 'jual-beli'. 1. Speedlite untuk Canon 40D 2. Biskut Almond Crunch. Personal soping gitu...


Selepas solat Jumaat, kami terus ke KL Sentral - ambil cousin sorang lagi Che' Yah dari opis sebab kami nak pergi shopping!! Kenanga Warehouse Center (KWC), here we come!!! Terletak di Jalan Hang Tuah, KWC ni pusat membeli-belah segala jenis pakaian secara pukal mahupun persendirian. Banyak tauuuu pakaiannya.. Ada 6 tingkat taauu.. Pakaian wanita ada, pakaian lelaki ada, pakaian kanak-kanak ada, pakaian muslimah ada, pakaian tradisional pun ada... Murah-murah pulak tu... Memang kelabu mata wooooo... Nasib baik dah nak bukak puasa, kena la selesaikan urusan soping dengan cepat... hehe.. Jadi, kami terpaksalah tinggalkan KWC dengan berat hati. Hahaha...
 
Destinasi seterusnya - PPUM. Hajatnya nak ziarah si kecil Amani anakanda Zarina. Dah 3 minggu rupanya si comel ni di ICU. Boleh rujuk entrinya di sini - http://abidwaliyad.wordpress.com/2013/08/02/amani-bronkoskopi/. Kesian betul melihatkan segala wayar yang ada, walaupun sebenarnya keadaannya tak la kritikal tapi mungkin disebabkan saiz Amani yang kecik, segala wayar tu la yang nampak jelas. :) Dalam pada tu sempat la jugak posing dgn mama Amani. Hehe.. Nak jugakkk!! Pas tu kena sound dengan nurse "tak boleh tangkap gambar yeee". Alaaa... Satu jek... Hahaha...

Oh yaa.. Masa sampai di PPUM ni memang dah masuk waktu berbuka. Kami hanya berbuka dengan air dan roti dulu. Selepas ziarah, kami bercadang nak berbuka di Bangsar. Jadi dari PPUM, kami menuju ke Bangsar pula. Angannya nak makan di Station 21; gerai western yang steaknya sangat mabelesss... Oh well... That was so many years ago!! Bila sampai di kawasan food court tu, dah macam tak 'bermaya' dah... Gerai-gerai pun tinggal beberapa jek.. Station 21 pun tak kelihatan. Alahaiii... Nak makan pun tak selera. Jom cari tempat lain...
Kami teruskan destinasi, kali ni ke Damansara Damai. Katanya Station 21 dah pindah ke situ. By the time kami sampai Damansara Damai dah menghampiri pukul 10.00pm. Wahhh... Happening betul Damansara Damai sekarang ni.. Jauh berbeza dari zaman kami menetap di sana dulu.. dah 10 tahun yang lepas rupanya. Anyway, hajat tetap tak kesampaian sebab Station 21 tutup tak beroperasi!! Kuciwa!! Dan memandangkan malam dah lewat, kami makan jugalah di salah satu gerai yang ada sebab dah kelaparan.

Berakhirlah sudah perjalanan seharian kami hari ini. Selepas makan, kami menuju pulang ke Saujana Utama. Penatnyaaaaa... Bila dikira-kira perjalanan hari ni.. wooowww.. cecah 14 jam tu... tapi rasa seronok.... :-)









..:: Happy Reading ::..

Sunday, July 21, 2013

I've Travelled To... Bangkok (perjalanan pergi)

Sawadikap... Kau kun kap... Jom meneroka lagi satu destinasi cuti kami - Thailand.

Destinasi cuti kali ni bermula pada 24/6 yang lepas. Bersama abah dan mama, perjalanan kami kali ini menggunakan sistem pengangkutan berbeza. Kami menaiki keretapi International Express Train (milik Thailand) menuju ke Bangkok, bermula dari Bukit Mertajam.


Bertolak dalam pukul 3.00pm (sejam delay) dari Bukit Mertajam dan dijangka sampai di Bangkok 11.00am esoknya (25/6). Hampir 20 jam perjalanan. Hanya ada 2 coach sahaja dari sini.

Sampai di Padang Besar, keretapi akan berhenti dan kita perlu turun untuk urusan imigresen. Cop pasport di imigresen Malaysia dan kemudian imigresen Thailand. Sementara itu, lebih banyak coach disambungkan pada 2 coach yang asal.




Menjelang 7.00pm, masa untuk dinner.... kami bawa bekal dari rumah... nasi putih dan ayam masak kicap. Selain daripada itu, macam-macam lagi bekalan yang kami bawa - air kotak, air mineral, nescafe 3 in 1, milo 3 in 1, teh tarik 3 in 1, gula, nescafe, mee segera, biskut hatta periuk nasi pun ada kami bawa... :)  Status halal makanan dari cafe keretapi ini diragukan (memandangkan keretapi ini milik Thailand). Malahan seorang pekerja keretapi sendiri (orang Thailand) tidak menggalakkan kami membeli makanan dari cafe. Maka, dinner kami hari pertama ni ialah nasi dan mee segera. Macamana kami makan mee segera?? Haaa... Ini satu servis yang terbaik keretapi Thailand ni ada, yang tiada di keretapi milik KTMB. Ada disediakan plug di beberapa tempat di dalam setiap coach. Kami bawa heater coil dan termos stainless steel untuk memasak air. Tadaaaaa..!! Dapat masak air, dapat makan mee segera... Oh yess.. Tentulah juga boleh charge hp, iPad dan iPod anak-anak. Jadi tak la keputusan hiburan sepanjang jalan. Hehe.. (Itu pun kami bernasib baik kerana seat paling hampir dengan plug).

Ketika malam mula menjelma, kerusi-kerusi yang kami duduki diubah pula menjadi katil - lower berth dan upper berth. Siap disediakan cadar, bantal dan selimut, juga langsir untuk melindungi kita. Berth keretapi Thailand ini sangatlah lebar, lantas kita berasa selesa berbaring sepanjang malam (dibandingkan dengan berth KTMB). Tak terasa terlalu bergoyang.



Keesokkan pagi dalam pukul 7.00 am, berth dipasang semula menjadi kerusi. Berth atas-bawah menjadi kerusi menghadap berdepan. Ruang antara kerusi pula boleh dipasangkan meja. Meja ini disimpan di ruang bawah kerusi. Biskut, roti dan mee segera makanan kami pagi ini, disulami air nescafè panas dan milo panas...





Hampir 11.00am, kami pun sampai di Stesen Keretapi Hualampong, Bangkok. Besarnya stesen keretapi niii... Dan nampak begitu sebuk sekali...


Nantikan cerita perjalanan kami di Bangkok dalam entri lain pula...


..:: Happy Reading ::..

Friday, July 19, 2013

I've Travelled To... Disney Hollywood Hotel, Disneyland Hong Kong

Seperti yang telah disebut di dalam entri terdahulu, di hotel inilah kami menginap semasa di Disneyland. Saat kereta masuk ke entrance utama, nampak signboard nama hotel, kami semua sudah cukup teruja. Belum lagi masuk ke bilik hotelnya... :)

Disebabkan kami tiba lebih kurang 10.00am lebih awal dari waktu check-in (pukul 3.00pm), kami masih belum boleh masuk ke bilik lagi. Namun urusan pembelian tiket masuk ke Disneyland sudah boleh diselesaikan di kaunter hotel. Malahan bagasi-bagasi kami pun boleh ditinggalkan di dalam bilik penyimpanan bagasi. Baguskan servis begini... Tak perlu pening kepala memikirkan tentang bagasi, jika kita tiba terlalu awal. Tinggalkan bagasi dan terus saja enjoy di Disneyland.

Maka, bilik hotel hanya kami lihat setelah kami pulang dari Disneyland. Saat kaki melangkah masuk ke bilik, "wwwooooooowwwwwwww" .... suka... suka.... suka... sangat suka... (ni baru ekspresi maknya.... bukan anak-anaknya... hahaha..)

Character dan corak Mickey/Disney ada di merata-rata bilik... atas katilnya, pada dindingnya, pada cerminnya, pada kaunter minuman hatta dalam bilik air pun ada.... melilau-lilau mata melihat sekeliling bilik... hahaha... 








Selain di dalam bilik, character Mickey/Disney turut ada di sekitar hotel... Pada butang lif nampak menarik sekali...




Kesimpulannya, kami sangat-sangat berpuas-hati dengan hotel ini... sangat selesa untuk kami sekeluarga.... Andai ada peluang ke Disneyland, tinggal saja di hotel ini sekurang-kurangnya 2 malam untuk puas menikmati kegembiraan Disneyland.


p/s dalam perjalanan dari Pulau Hong Kong ke Pulau Lantau, tika mendekati Disneyland, signboard-signboard di jalanraya juga menggunakan character Mickey... comel sungguh..!!