Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

'Healthy' Environment

Sejak-sejak pindah rumah baru ni (walaupun tak kuor-kuor entri about it.. haha..), children enjoyed the most rasanya... Dengan adanya park yang dikelilingi bangunan apartment, it is really a condusive and healthyplace for them to enjoy outdoor activities. Moreever, majority of them are from the same school. Dah macam playground sekolah derang la dibuatnya... Boleh ber-roller blade, boleh cycling, boleh running here and there, boleh main soccer, siap ber-basketball lagi sbb ada jiran yang letak tiang basketnya... (You know what I mean kan... Hahaha..) Pak-pak pun sama jugak... Dapat la jugak beriadah sekali-sekala. Tak perlu lagi nak keluar jauh-jauh untuk ke park. Jimat tenaga memandu. Keke... ..:: Happy Reading ::..

Science Fair @ YIS

Selepas acara gilang-gemilang ID, next event kat YIS - Science Fair. Yang menyertai event ni adalah semua grade di upper elementary sehinggalah ke high school. Anak dara yang di grade 5 tu terlibat kali ni. Partner dengan BFF dia - Nabilah. Adlina-Nabilah memang selalu berduet... daripada event ID lagi dah berpartner pegang bunga manggar pakai baju sedondon. Hehe...
Baguskan sekolah omputih ni... Muda-muda lagi dah didik untuk mengenali sains, berminat dengan sains dan bereksperimen dengan sains. Sebenarnya 2 bulan lepas, budak-budak lower elementary (Grade 1-4) pun ada organize Science Fair ni. Tapi skop berbeza, sesuai dengan keupayaan grade rendah. Dan banyak materials disediakan oleh cikgu kelas masing-masing.
Meh citer pasal kakak dulu... Adlina dengan pasangan duet dia, berbincang berdua memilih tajuk 'Human Brain'. Segala bahagian otak di siasat. OK la tu kan pilihannya... Bak kata opah, at her age, budak yang sekolah kat mesia belum tentu lagi ada yang terpikir p…

Berita dari sekolah YUC

Hapdet: 'Anak' kedua dah present tadi... Alhamdulillah cemerlang... Majority teachers suka dengan tajuk yang julung-julung kali ada unsur-unsur multimedia. When I said 'unsur-unsur'; sebabnya budak ni tak dibenarkan menggunakan multimedia authoring tool!! Alasannya sebab tidak pernah diajar di YUC!!! Boleh gituuu...?? FYP kan a way to test student punya capability to handle any software development. Lagi bagus la kalau dia tak bergantung 100% pada teori jek kan... Mmmmm... Macam-macam ler kome ni... Tak paham teman..


Cekgu sekolah katakan.... Nak ler citer apa-apa yang berkenaan... Hari ni sejak 8.00am kami dah 'berumahtangga' dalam bilik presentation untuk FYP. Tahun ni nampak menarik juga tajuk-tajuk project budak-budak ni (especially milik cikgu malaya laaa!! Hahaha... Masuk lif tekan sendiri la kan...).
'Anak'ku sorang dah present tadi.. Brain Training Exercises. Alhamdulillah menarik presentationnya.. Tak nebes, kompiden menjawab... Yg bestnya ada …

YIS International Day

Khamis lepas 25/4/213, satu lagi event tahunan YIS berlangsung iaitu International Day (ID2013). On this day, setiap negara (yang ada pelajarnya di YIS) akan membuat persembahan dan membuka booth yang berkaitan dengan negaranya.
As for Malaysia, tahun ini kami sepakat nak buat tema perkahwinan melayu. Sejak sebulan yang lepas sebuk la majoriti komuniti malaysia kat yanbu ni dengan persiapan perkahwinan melayu. Meriahhh... Macam betul-betul ada kenduri kawin. Kebetulan pulak ada 2-3 orang yang memang nak balik malaya. Siap mengimport barang-barang keperluan dari malaya lagi!! Hehe.. Sukaaaaaa...!!


Untuk persembahan, dimulakan dgn kumpulan kompang (kompang yang dibeli di sini tauu..), tapi bunyi dari audio la kan. Hehe... Pengantin berarak masuk dari belakang dewan diiringi pembawa bunga manggar, flower girl, dayang-dayang membawa hantaran dan kumpulan silat. Ambikkk kauuu!! Meriah rombongan pengantin. Haha. Penuh atas stage...


Kumpulan silat beraksi dengan lagu mentera semerah padi. Fuu…