Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2014

Ubat mata

2 botol ubat bertujuan memberi jalan menyembuhkan mata; dari 2 perspektif berbeza...
Botol kanan - steroid eye drop; ubat dari doktor, preskrip dari RCMC yang perlu dititiskan setiap 4 jam...
Botol kiri - BUKAN pelembap mata eye-mo yang sebenar... hehe... botol eye-mo telah dikosongkan dan digantikan dengan air zam-zam; penawar segala penyakit!! Dalam keadaan yang punca uveitis tidak diketahui, ramai sahabat yang mencadangkan penggunaan air zam-zam... Pada mulanya agak malas juga nak diamalkan memandangkan sukar untuk mengawal titisan air zam-zam ke dalam mata. Hinggalah diberikan idea menggunakan botol eye-mo oleh seorang sahabat di Yanbu (thank you soooooo much Ira ).  Apabila dikelilingi sahabat2 yang prihatin dan sangat mengambil-berat, yang malas menjadi rajin, yang susah menjadi senang, yang sakit bertambah baik... Thank you friends....!!

Ramadhan Kareem

A Visit to PCMC

Today marked another memorable day of my life....

About 2 weeks ago...

My treatment and assessment for uveitis is still on weekly basis. As I'm going back to Malaysia for summer holiday, I need to look for a specialist in KL to continue the treatment and assessment; at the same time getting second opinion. I started browsing from 1 medical center to another, finding information about ophthalmologist who is specialist in uveitis.  With a very short list of ophtalmologists with uveitis subspecialist in hand, I've managed to get an appointment with the most sought-after ophthalmologist from Prince Court Medical Center (PCMC) - Prof. Dr. Muhaya. Alhamdulillah, an appointment is already secured with a most experienced ophthalmologist on 24/6/2014 at 11.30am.

(Note: PCMC website provide the functionality to request for appointment online)

Earlier today....

Arrived in PCMC at about 9.45am. Settled registration in less than 15 minutes. Need to do some assessment tests prior to consultatio…

Last day @ YIS

Last day of school, the most awaited day by the girls and meeeee!!! Girls are excited as it will be only half-day school session with partying, enjoying and photographing sessions. And mum is even more happier, summer holidays has eventually started!!!
Alisya's class had party, she requested for malaysian tradisional dishes. However, rejected by mum!! Hehe... Because mum is already preparing RV cupcakes for a different event... just bring the same one dear... Senang cerita...
So, a tray of 12 rv cuppies for alisya's class....

Anyway, on the same last day of school, the event that mum was involved with is participating for Teachers' Luncheon at YIS. PTO of YIS is the organising committee, served teachers with lunch as a way of expressing our gratitute towards all teachers of YIS for teaching our children. I contributed some food: potato-cheese balls, chicken pie, jelly....


And with some good news coming from RC regarding YIS, mum happily add another menu: RV cake accompanied b…

Banyaknya kena makan...

Hari ni ada satu lagi appointment dengan doktor di Internal Medicine Clinic. Rutinnya untuk pemeriksaan hypertension sahaja selepas case uveitis ditutup. Namun disebabkan uveitis datang semula, Dr. Hala adalah pula doktor yang sama, lalu dignosis terkini dimaklumkan kepadanya.
Dr. Hala tidak mencadangkan sebarang ujian terbaru memandangkan ujian yang dibuat dalam tempuh 6 bulan kesemuanya negatif. Namun beliau lebih memfokuskan kepada medication yang sedang diambil iaitu steroid dalam dos yang tinggi. Menurut Dr. Hala, akan terdapat kesan terhadap pengambilan steroid dalam dos yang tinggi. Yang utamanya berkaitan hypertension. Tekanan darah bermungkinan untuk meningkat dengan pengambilan steroid. Lantas beliau mencadangkan untuk mengambil sejenis lagi pil hypertension untuk mengawal tekanan darah. Seterusnya, pil kalsium dan vitamin D. Menurut doktor, pengambilan steroid dalam dos tinggi akan turut memberi kesan kepada kesihatan tulang serta sendi. Supplement calcium dan vitamin D di…

Selamat Jalan Wahai Sahabat

Bermulanya cuti musim panas Jun 2014, melangkahnya kami pulang ke kampung halaman dan sekembalinya nanti kami ke Yanbu, 'hilang' lagi 3 sahabat. Masing-masing punyai agenda rancangan masa depan tersendiri... Ada yang mencari rezeki di tempat baru dan ada yang ingin pulang ke tanahair. Apa jua pun rancangannya, kami sentiasa mendoakan kesejahteraan kalian di mana jua berada... Sebak pasti terasa... Bukan tempoh penentu keakraban, namun wujudnya 'hubungan kekeluargaan' membuatkan hati menjadi sayu melihat kalian pergi... Buat Nik dan Din, adik-adikku who has always had a special place in our heart... Semoga perjalanan hidup di tempat baru akan mewarnai hidup kalian... This could also be a reason for us to travel to your place.. Hehe... :) Buat Erah dan Kamal, kalian berdua istimewa orangnya... Kalian berdua antara insan yang terawal dan konsisten berkomunikasi secara maya (dari Malaysia) dengan kami di Yanbu, gigih mendapatkan informasi dan 'khidmat-nasihat'. …

YIS Graduation Ceremony

Another experience.... Attending the high school graduation ceremony in YIS.
We were invited by Kak Mardiana and Abang Nasir to celebrate their son's graduation - Rudin. Congratulations Rudin!!! And thank you so much Kak Mar for making us part of your joy and happiness... celebrating a memorable event together... We really appreciate it and really happy to be part of your family... We are one big happy family..!! InsyaAllah, our ❤️ will last forever...


The invitation card...






The graduating students..






Rudin receiving his diploma...






Refreshment area...







P/s sorry, kualiti gambar tidak memuaskan.. Guna hp sahaja sambil memangku hero yang tido... huhu..


..:: Happy Reading ::..



After 1 week..

After a week taking 60mg of prednisolone tablet and drops of prednisolone acetate everyday, Alhamdulillah... inflammation subsided. My eyes are so much better now. Infact, my right eye responded faster towards the medication compared to left eye. My vision is getting better (reading at 1.0L/0.8R). With this good improvement, I don't require any injection to the eye. I only need to continue with the oral medication. Alhamdulillah... Thank you Allah..!! Thank you to all that pray for my health.


..:: Happy Reading ::..

Jamuan Akhir Sem. 132

Tinggal lagi 2 hari jek nak bekerja sebelum cuti summer yang panjangggg... Jadi hari ni jabatan kami buat jamuan akhir tahun (end of academic year). Jamuan secara potluck... Masing-masing bawak satu atau dua dish. Kami malaysian yang bertiga ni memang malas nak bawak dish malaysian sebabnya akhirnya kami juga yang kena perabihkan. Kaum negara lain memang la tak pernah nak mencuba pun... Setakat mencuit di hujung jari jek.. Haha...
Jadinya, inilah hasilnya dariku...









Red velvet cake with cream cheese frosting petal effect design. First time try design ni weehhh... Senang jek nak buatnya... Cuma tang atas permukaan tu jek yang tak cekap lagi finishingnya... Anyway, dah habis semuanya alhamdulillah.... Memang kekenyangan dan mengantukkk... ZzzZzzZzz dulu... Bye...









.:: Happy Reading ::..


[Health Info] Uveitis Recurs...

Approximately 6 months after I was diagnosed having Bilateral Intermediate Uveitis (refer to this entry .... http://ejalz.blogspot.com/2013/11/health-info-bilateral-intermediate.html?m=0)..... I have had my regular check-up with my opthalmologist yesterday (1/6/2014). He started by asking if I have any complain regarding the floaters in my eyes. Well, I do have complains... Firstly, the floaters are increasing from the past few weeks in both eyes... Secondly, my vision is getting cloudy... Meaning, I can see things but not so clear as though I'm looking through smoke... Test began with visual acuity test... I don't exactly remember what the result was (maybe 0.6L/0.7R) but it was definetly not good because my eyes are immediately dilated (in previous normal check-up, the doctor would test using ophthalmoscope first and later dilated my eyes to confirm the results). And yesterday, the test using ophthalmoscope were done twice for each eyes by Dr. Fouad! That already gave a b…