Friday, July 25, 2014

Priceless Expression

Semalam, kami sekeluarga berbuka di Pizza Hut Tasek di Ipoh... dalam perjalanan balik kampung untuk beraya....
Kami sampai di situ sebenarnya baru  melepasi waktu berbuka.... (masing-masing hanya berbuka dengan air dahulu). Ketika ini suasana dalam restoren sangat sibuk... para pelayan sibuk menghantar pesanan makanan ke meja-meja pelanggan... lama juga menunggu to-be-seated... ye lah... dah sampai pun wrong timing.... Pelayan pun dah macam acuh tak acuh, dengan muka yang jelas nampak kepenatan.... Sekali lagi perlu menunggu untuk pelayan mengambil pesanan kami... Kesian pulak melihat kesemua pelayan dalam restoren yang tak berhenti bergerak.... dari serving counter ke meja pelanggan... Entah bagaimana mereka berbuka agaknya... Pasti berbuka ala kadar sahaja.... kesian.... Anyway, akhirnya menggunakan 'the power of hand' (pinjam kata2 Harith Iskandar.. hehe...), pesanan kami diambil oleh seorang pelayan lelaki muda yang juga jelas nampak kepenatan sambil menulis pesanan kami hanya di atas kertas kosong bukannya kertas pesanan sebenar. Agak cuak mulanya.... tapi alhamdulillah selepas 10 minit menunggu si pelayan tadi datang semula dengan resit. Dan sambil menunggu pesanan, kami memerhati; setiap pelayan memang tidak ada yang 'tuang'... semuanya sentiasa bergerak... ya allah... kesian pun ada... berbuka ala kadar, tapi tenaga digunakan non-stop. Semoga beroleh keberkatan kamu semua.... Dan akhirnya sebelum beredar, kami berikan sedikit duit raya untuk pelayan lelaki yang melayan kami. Terkejut dia.... "banyak sangat ni bang", katanya.... rezeki kamu dik, ambillah... dan dia pun tersenyum dan nampak sangat gembira meneruskan kerja-kerjanya yang lain; hilang segala kepenatan di wajahnya.... "Priceless Expression" betapa tindakan kecil kita dapat menggembirakan orang lain......

Thursday, July 24, 2014

Serigala di Ipoh

Cepat... cepat... warga Ipoh sekelian... serigala besar yang jahat dah sampai Ipoh.... moh ler kita serangggg!!! Hahaha.... What I mean is the Big Bad Wolf Book Sale is in Ipoh....!!!

Crazy betullahhhhhh.... crazy tengok harga buku murah-murah.... Lekaih kome... bawak anak-anak ahli keluarga semua... ni ler salah satu cara nak memupuk budaya membaca.... beli buku banyak-banyak masa ni..... simpan buat stok membaca....

Adlina and Alisya melilau mencari buku sampai dah tak tau mana satu nak ambik... masing-masing kena book-panick-attack...!! Hahahaha.... sabor anak-anak... you have all the time you need... pelan-pelan pilih....

Tapi memang best la harga dia.... kebanyakan buku yang dipegang semuanya bawah RM30... dan yang paling best buku Jamie Oliver pun RM20 jek!!!! In the end, Mamanya, abahnya & anak-anaknya main ambik jek....  we bought entah berapa biji buku (dalam 2 kotak kecik) baru cecah RM300..