Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

:: The Strength ::

By Sheikh Omer Suleiman
<< Sign of the great strength >>
It's not about being able to overcome others It's about being able to control yourself when you are angry. 
Don't let anyone under your skin Don't let anyone in your head Don't let anyone in your heart Don't let anyone ruin your day Don't let anyone ruin your life


Be like the incense, the more you are burnt, the more fragrance you release

Apa Erti Menjadi Seorang Ibu

A good reminder from the author of Balqis Di Mata Kami, Di Sisi-Nya

Apa erti menjadi seorang ibu Jika yang asas tidak diberikan Pencipta mereka tidak diperkenalkan Tunduk sujud tidak diajarkan Membaca dan menghafal QalamNya diabaikan.
Apa erti menjadi seorang ibu Jika adab sopan tidak diajarkan Ucapan terima kasih, tolong dan... maaf dipohon bila kesalahan dilakukan.
Apa erti menjadi seorang ibu Jika sekadar memasak, mengemas rumah dan melipat pakaian Malah itu bukanlah tugasan utama seorang ibu yang melahir dan membesarkan Yang utama adalah membina ummah hebat di masa hadapan. 
Menjadi ibu bererti menjadi insan pertama dan utama anak-anak jadikan rujukan dan panduan Maka ajarkanlah mereka ilmu Allah yang paling utama Lalu perkenalkan ilmu dunia kepada mereka
Jadilah mualimah utama anak-anak kita Jangan diharap orang lain yang melakukannya Setiap kita punya peranan yang sama Dalam membina keluarga menuju ke SyurgaNya.
~Ummu Naufal~

A weekend full of chit-chat

So we went to Mekah last weekend. With last minute arrangement for hotel, arrived and check-in at 2.00am, alhamdulillah umrah went well. Originally we went to Mekah to meet a friend who came from Malaysia for umrah. But it turned out, we met 2 more friends.  2 of my friends were from primary schools (up to secondary and met in university once in a while), and we are still in touch through whatsApp group. Another 1 was actually our x-boss from UNITAR, unplanned... But with Allah willing, we met in a restaurant that we were supposed to meet my other friend. Alhamdulillah... Plus an opportunity to pass by Ustaz Kazim Elias. Wuuyoooo... My hubby salam him and me just greet him. Should have stop him for photo... mmmm... But he walked too fast though...
It was really a busy weekend for us... And full of chit-chatting :)

#nak bebel

Tak masuk dalam group, i'm okay...
Tak jemput event, i'm okay... Kata I anti-social, i'm okay... Kata I sombong, i'm okay... Tapi pleaseeeeeee lahhhh, jangan buat cerita....  Bumi ni bulat, pusing-pusing sampai juga ke same end... Roda pun bulat, ada masa kat atas, ada masa kat bawah....  Think about it peeps!!

Silver it is...

Remember the post about the emergency trip to Jeddah for volleyball scrimmage... So on 26-27 November, YIS - U14 volleyball girls had their REAL battle against another 4 international schools. They had their game here in Yanbu as YIS is the host.  By the way, Adlina was selected into the YIS main team as sub. Yeaaayyy... And alhamdulillah, she played a lot... U14 girls managed to go through final, against Riyadh's team. They lost straight set to Riyadh's team but they played good games though. Tough fight indeed... 





P/s the girls cried, losing to riyadh's team... Soooo cute... hehehe...

# nak bebel

In a situation where 'what i'm suppose to say, was not said' and 'what i'm suppose to respond, was not responded'; as though i'm lost of words, as though i'm not thinking enough...  Hasilnyaaaa --> asyik teringat-ingat, lepas tu rasa geram, lepas tu rasa menyampah, lepas tu rasa Ggggrrrrrrr... Ggggrrrrrrr.... Geramnyaaa!!

Meraikan baby Kayan

Jumaat lepas, kami (the ladies in the house :)) mendapat jemputan (selepas isya') ke rumah seorang kenalan melayu-saudi, untuk meraikan cucu sulungnya yang baru berumur dua bulan. Kayan nama cucunya.. She invited a few more friends among their 'melayu-saudi community'. Many of them can still speak Malay fluently. 
Memandangkan ini bukan majlis rasmi, bawa sekali kanak-kanak riang yang dua orang tu.... Just to expose them with different culture... Antaranya...
---> seelok melangkah ke dalam rumah, tuan rumah akan expect tetamu membuka abaya dan tudung... Mereka sendiri akan menyambut abaya kita untuk digantungkan.. Kebiasaannya pada majlis beginilah, kaum wanita Saudi akan bergaya, without abaya... Anyway, they don't mind if you don't take off your abaya... They respect the outsiders.
---> Di awal perbualan, air jus (siap di dalam gelas) dihulur pada setiap tetamu. Sambung sembang lagi....
---> after a while, qahwa (arabic coffee) akan dihidangkan bersama seje…

'Emergency' trip to Taif

Okay... Okay.. This would be the last emergency story... :p

Another emergency trip....... kononnnn.... hehehe.... Alkisah, ketika perlawanan volley ball my eldest berbaki 2-3 games lagi, kak ita inform yang abang rashid dapat urgent instruction (read: emergency) untuk menyelesaikan masalah kerja di Taif. So, they planned to leave for Taif late Friday evening as his work need to start only at midnight.

Well, originally we were not even in the picture for this trip.... Tetapi.... akhirnya kalah dengan pujuk-rayu kak ita... hahahaha.... moreover their car is not in good condition to drive to highland like Taif. So, instead of renting another car, out of no where we are now part of this emergency-work-trip... :) So Taif, here we are again...

Sampai dah malam, terus cari location kerja abang rashid, lepas tu cari apartment.  Lepak-lepak menunggu midnite, makan KFC tengah-tengah malam buto.... zzzzzz.... Saturday morning, keluar ke mall depan apartment, makan-makan, jalan-jalan, budak-budak…

'Emergency' Day-off

'Sediakan payung sebelum hujan' kata pepatah melayu..... applicable kat sini rupanya, cuma tak boleh nak tolong translate in arabic jek... hehehe....  Semalam, weather forecast akan hujan lebat di Yanbu, malamnya terus MOE announce cuti untuk semua sekolah and higher learning institutions di Yanbu.... By 11.00pm dapat confirmation cikgu-cikgu pun dapat cuti sama.... yeeeayyy...

'Emergency' trip to Jeddah

Emergency la sangatttt... Kehkehkeh... Alkisah, my eldest sepatutnya join a volley ball friendly-match in British International School Jeddah yesterday (Thursday). Gigih la bangun early at 3am nak bersiap ikut rombongan cik kiah naik bas. Around 8 am as they arrived in the school, baru diberitahu game was postpone to Friday. The organizer missed the information to YIS somehow... So YIS team have to travel back to Yanbu as they are not prepared to overnight. Anyway, mak ayah pun gigih la contact kak ita in Jeddah to fetch her up so that she don't have to travel back and forth.

Memandangkan Friday is weekend... jeng... jeng... jeng..... Apa kata kita semua pegi Jeddah. Hahahaha.. At first kakak tak nak as she said she enjoyed travelling by bus. But then mama said, kalau naik bas, lepas habis game for sure balik Yanbu. Kalau mama ada, for sure Saturday you will have time going around Jeddah. Kehkehkeh.... What a brilliant idea!! Emergency trip la jadinya... A trip that was not plan …

Sunday bluesssss

Today is Sunday....  like any other Sunday for the past two months, this is really a nerve-wrecking day to wait ...... agak exaggerate sedikit di situ.... :ptapi sebenarnya memang betul tau... Sunday adalah hari yang mendebarkan.... 
At the very early in the morning, I will start thinking, what is it for this week... who will I have to face with... what will I have to 'debate' about...
Siiiiggghhhhh...... This is really an unpredictable job...!

My secretary

It's tiring... It's exhausting... It has been two months since I got this new 'hat'. But it feels like forever... So many things to learn, so many tasks to perform, so many issues to think, so many plans to execute, so many forms to fill, so many documents to establish.... and classes to attend.... No.... no... no.... I'm not that Super-Woman.... 
Because this not-so-super woman sometimes tend to over-look due dates, other times tend to forget to complete some tasks and many times forget why I called my staff... huhuhu. I have just turned into 'somebody else'. Not good.... not good at all....
Therefore, I need a way to organise all my thoughts and plans. I'm not keen of using diary. I don't write in such limited space in diary where dates are fixed, and when you don't fill the empty spaces you'll look bad.... hahahaha... just my 'stupid' idea....

This pink book, however has save me. It's a normal note book that I bought from a l…

Something to ponder...

The following is an article that I read from a post in facebook. It is a good article to ponder on.... About our education system in Malaysia!!
Note: the article is merely an opinion of someone.... Don't judge, just read and ponder!!




Dalam laporan UN Education Index Malaysia berada di kedudukan 98 daripada 181 negara. Manakala kajian “Programme for International Student Assessment” (PISA), Malaysia corot di tangga 55 daripada 74. Bagi keputusan kajian “Trends in Mathematics and Science Study” (TIMSS) 2011 pula menunjukkan penurunan prestasi Matematik dan Sains mendadak sepanjang empat kali penilaian daripada tahun 1999.”
Apakah maksud semua laporan penilaian pendidikan antarabangsa ini? Maksudnya, para pelajar Malaysia adalah antara yang paling lemah apabila dibandingkan dengan pelajar-pelajar lain di seluruh dunia.
Namun begitu. Dilaporkan juga Gred Purata Nasional (GPN) untuk peperiksaan PMR meningkat ketara untuk 5 tahun yang lalu iaitu 2.83 pada 2008, 2.78 pada 2009, 2.74 pada 2010…

Satu keberanian :)

Cerita tentang suatu perubahan.... Hehehe.... Ni nak cerita satu benda... rahsia selama ni.... sejak berpindah ke kampus sekarang ni, saya tak pernah berani menggunakan lif secara bersendirian... Kalau dengan kawan ok boleh... Kekeke... Bukan... Bukan sebab ada bad experience ke apa... Tapi dalam kepala ada imaginasi buruk... sekiranya ditakdirkan berlaku apa-apa pada lif... Bayangkanlah berapa lama masa akan diambil untuk diselamatkan. Sebabnya dalam kampus semua perempuan... Lif rosak perlu panggil operator lelaki... Dan untuk si lelaki itu masuk kampus pula samada perlu segera kosongkan bangunan which is macam susah sikit atau perlu menunggu sehingga 5 petang which is makkk... lamanyaaa... Itupun belum masuk lagi berapa lama respon akan diterima. Maka saya sanggup menggunakan tangga membawa knapsack yang berat dengan macam-macam peralatan.




Walaubagaimanapun, keadaan TERPAKSA berubah sekarang. Bilik DMD di tingkat 2, bilik Head of Academic di tingkat 1 hujung bangunan. Dengan '…

30/8/2015

Sesungguhnya rezeki dari Allah swt itu memang tidak dapat kita duga.... Ketika masih lagi terkial-kial mencari arah dengan 'topi' yang baru dipakai, tanpa disangka dikurniakan dengan satu lagi 'topi' baru. MasyaAllah tabarakallah... Nak dikata gembira, terasa gentar... Nak dikata gentar, inikan amanah...

30/8/2015, tanggungjawab semakin besar, sebesar bilik pejabat yang baru dihuni... Doakan segalanya dipermudahkan...  Doakan diri ini yang begitu banyak 'topi' dipakai, akan bijak membahagikan masa yang sudah sedia terbahagi sejak setahun yang lalu...  Ya allah... Semoga jalan terbaharu yang ku lalui ini dapat ditempuhi dengan tenang dan sabar... Semoga apa yang kulakukan nanti akan sampai manfaatnya kepada orang lain... Dan diredhai olehMu... Amiinnnnn...

Kembali ke realiti kehidupan...

Sudah masuk hari keempat kami kembali ke Yanbu.... touch-down Yanbu pukul 1 pagi Ahad (16/8/2015), report duty pada pukul 8 pagi... realiti pun bermula... hahaha... tinggalkan semua mimpi indah bercuti selama 2 bulan di bumi Malaysia tercinta...

Selain kemeriahan dapat menyambut Ramadhan bersama keluarga seterus berhari-raya, alhamdulillah dapat menyempurnakan jemputan kenduri dari dua orang kakak senior Yanbu; di Kemaman dan Kelana Jaya.  dan baki cuti pun dihabiskan untuk kerja-kerja 'perah-otak'... huhuhu... banyak tempat2 permintaan anak-anak tidak dapat dipenuhi....malah ramai juga kawan-kawan tidak sempat diziarahi.....









minta maaf, minta ampun wahai sahabat sekelian, masa sangat terbatas untuk bertemu kalian... insyaAllah semoga pengorbanan kali ini akan dirasai nikmatnya kemudian hari... semoga juga ukhwah kita berpanjangan... kalian tetap dalam ingatan kami sekeluarga.... jauh di mata tidak di hati... 

Kids' Ramadhan Activity

Ramadhan is always a challenge for my daughter since she starts fasting (completing the whole month) at 7 years old until now at 9 years old. Between 1 to 3 pm is the most crucial time. If she passed this period, it's a success for her... :) Suggested by a dear friend, I prepared some activities in order to occupy her time ... When she gets too 'connected' with the activity, she forgets that she is fasting... Here are some activities that I have prepared:
1. Art and craft

Drawing pad, colorful stickers, color pencils, glue etc. for the art attack!! She drew some cards welcoming Ramadhan...


2. Indoor board game
I chose the set that have many different board games so that if she gets bored with one game, she can move to the other one...

3. Outdoor game
This activity might consume her energy... So I just let her play for some time...  Anyway, since she enjoyed the game, she did not complain much. 
4. Story books She can spend hours reading her favorite story books. 
5. Play dough  T…

Experience..... Imagination

Akram gathered some toys: aeroplanes, buses and trucks... and his story goes like this:This is airplane land. The plane has just landed and Akram's family is inside the plane. The blue bus is waiting for us because there is no bridge. Red truck (not seen in the photo) will fill-up oil for the plane. 
Sounds familiar?  Well, this is almost exactly what happened in the airplane field... He has experienced this a few times... especially in Jeddah airport, where we as passengers need to ride on a bus to go the aeroplane and we can see all those he mentioned on our way to the aeroplane.

'Malim gunung'

Menarik sekali perumpamaannya... tapi sangat siknifikan penjelasannya...
Calon PhD perlu dibantu (coach) oleh supervisor dalam perjalanan researchnya... umpama pendaki gunung yang perlu malim untuk membantu pendakiannya... kerana perjalanan research seorang pelajar PhD adalah umpama gunung-ganang... ada yang tinggi ada yang rendah, ada yang curam ada yang landai, ada yang susah ada yang senang... dan untuk mencapai ke puncak gunung, pasti perlu dibantu.... supervisor perlu memainkan peranan malim gunung.. :)
- research clinic by Prof. Christopher Nigel Preece organized by Dr. Siti Uzairah -I am sooooo thankful and grateful to my supervisor for being the best 'malim' !! Being far apart and being in environment that has very little support of research, she is always there making sure that I am  ok... just as simple text as "are you ok over there", I know that I'm not alone !! Distance does not matter anymore in this modern world... there are so many ways we can get …

A step towards analysis

Alhamdulillah.... Received good news today. My application to perform research in my campus has been approved by the higher management. What a great relieve...!! Moving another step ahead...


Masalah domestik

Masalah domestik rumahtangga... Rasanya ramai kaum ibu berhadapan dengan dilema ni.... Para stokin yang takde pasangan. Hahahha... Tengok tu, punya banyak stokin yang tinggal sebelah jek... Aduii laaa... Ke mana pulak pasangan korang menghilangkan diri... Siapa yang tiada masalah ni? Cuba bagitau aaiihhhh petua dia...

Ahlan ya Ramadhan...

Kehadiran ramadhan disambut sangat meriah di Saudi masyaAllahhhh!!  Lihat bagaimana Panda Hypermarket meraikannya...

Barangan disusun tinggi melangit... Tidak seperti selalu..
Hiasan dengan kain merah tu ada di keseluruhan Panda.. Ala-ala hiasan wajib gitu... Asal ada keraian, mesti ada kain merah tu...
Promosi barangan elektrik... Banyak yang good deal weeehhh... Eg. Tefal Actifry 1.2kg hanya SR599!! Anyway, I superlike that star-shape promotion label... 

Blooming year..

This academic year is merely a 'blooming' year for me... I received flowers for few times this year as compared to NON before. Hahaha....

1. Red rose during the registration day of JCC. Prepared by the Computer Club committees but wonderfully their club advisor kept 1 for me!!! Very lovely...
2. A bouquet of red roses from a dear student. She said she was very thankful because I help her prepared for a student's conference (organized by MOE) until she was accepted as finalists. 


3. Yellow rose (and other colors too) given to each employee during our YUCW Appreciation Day. 


4. Orange rose given by another dear student who has just completed her final semester. A very thoughful student saying thank you to all her teacher after graduated. 

Hidden talent :p

Sometimes you just need to give yourself a chance.... :) We had a farewell party in our department to say goodbye to 5 of our members... I was given task to prepare farewell gifts for them... and here comes the 'hidden talent'... Out of no where, I successfully manage to prepare these.....
A bouquet of lollipops in a mug and a photo frame with our signatures being framed. Lovely eeehhhh?? Hehehe... (By the way, the lollipop is not originally my idea.... I got it while browsing for party ideas.)

I Miss You

Tahu tak apa tu? Coklat !!! Cantik kan? Macam-macam design ada. Bentuk handphone pun ada, bentuk cd pun ada.. Dan kalau nak ditempah designnya pun boleh...  Produk macam ni bukannya ada jual kat merata-rata... Cuma ada di kedai coklat... Banyak kedai coklat ada di sini; Chocoline dan Patchi yang paling famous.  This is one of the 'things' that I would missed if I have to leave KSA...

Kereta sewa..

Dah 2 minggu kereta kami di bengkel.... Dan dah 2 minggu jugalah terpaksa menyewa kereta untuk bergerak ke sana-sini...Lamanya tak sewa kereta.... Terkenang zaman 7 tahun yang lalu... Ketika mula-mula sampai di Yanbu, kereta sendiri belum ada... Nak ke mana-mana menggunakan khidmat teksi (personal number) sehingga driver teksi dah kenal kami sekeluarga... Bila nak keluar dari Yanbu pula, terpaksa mencari kereta sewa. Uniknya di sini, kaedah pengiraan sewa berbeza dari Malaysia. Pengiraan ada melibatkan jumlah kilometer... Bukan kiraan hari semata-mata... Dan kereta sewa biasanya dalam keadaan yang masih baru.... Kereta yang kami sewa untuk 2 minggu ini pastinya kereta baru (bukan second-hand)... Dengan kerusi masih berbungkus plastik, label masih terlekat di cermin dan semuanya masih berkilat lagi... Kata tokeynya dia bagi kereta baru sebab nama husband ada dalam database syarikatnya... Tip-top servis untuk returning customer gitu... Siap dengan complimentary moya... Alhamdulilah.. Good…

Ya allah... Permudahkanlah...

UPDATE: sahabatku sudah dijemput ilahi di pagi hari Jumaat yang mulia :( :(. Semoga Allah swt mengampuni segala dosanya dan ditempatkan bersama golongan solehah...

Susahnya nak luahkan... Sedih sangat terasa... Seorang sahabatku sedang 'berjuang' di wad paliatif PCMC... Namun dalam beberapa hari ini, menurut anaknya, kesihatan beliau semakin merosot... sangat-sangat sedihh.... Duhai sahabat, doa kukirimkan dari kejauhan... Semoga dirimu tabah... Ya allah yang maha pengasih... permudahkanlah segalanya untuk sahabatku... Ampunkanlah segala dosanya... Hanya engkau yang mengetahui apa yang terbaik untuknya..



For me... For you... For us...

There are ups and downs in the journey... Sabarrrr..... 

'Kehilangan' sementara kerana...

sedikit gambaran di atas 'kehilangan' entry dari blog ini semenjak 6 bulan lepas.... pertapaanku untuk menyiapkan si 'buah hati'... 3 chapters harus disiapkan sebagai persediaan untuk 'proposal defence'.  bertungkus-lumus bersekang-mata hampir setiap malam, demi untuk mengejar dateline.... 


It is not easy juggling with everything while completing the proposal, though it is not impossible. You've got to be strong in and out. You've got to have a supportive environment especially from the loves ones.....  Talk, discuss, whine, grumble, groan etc whatever you need whenever you need, but only to those who understand your journey.... cause you need to keep the positive vibes, avoid the negative ones..... InsyaAllah, Allah helps you go through....

Facing my fear.... :)

Saya ni sebenarnya penakut doktor walaupun sebenarnya dah jumpa pelbagai jenis specialists. Yang TERPALING gerun ialah Dentist. Memikirkan perlu ke dentist pun dah cukup mendebarkan.... Apatah lagi sememangnya perlu pergi!! Dub dab dub dab jantung ni tak berhenti-henti... Gerun... Memang gerun... Walaubagaimanpun....... Setelah sejak semalam denyut di bahagian gigi geraham sebelah kiri tak tertahan-tahan; sampaikan 3 kali telan panadol; habis kesan ubat, denyut datang lagi... Encik suami pun memujuk si puan isteri yang penakut ini untuk ke dentist.. Dalam takut, terfikir juga "berapa kali nak kena telan panadol ni". Dah la memang dah berjenis-jenis ubat dimakan sebelum ni.. Takut pulak nak depend pada panadol lagi.. Akhirnya... menyerah kalah....
Nervously waiting for my turn... Waiting for about an hour that I can write this entry... :)
UPDATE: gigi geraham kiri dah selamat dikeluarkan lebih kurang 10pm... hehehe.... very the best doctor nihhh... lepas bius 10 minit, tak sa…

Choice of words...

Someone in DSG shared this which I find interesting and useful for writing....  Please bear with the image size :)


Demi masa..

Allahu rabbi... Dah 6 bulan rupanya blog ku ini dibiarkan sepi... Rupa-rupanya hati terdetik untuk menjenguk ke sini kerana ditegur seorang sahabat rupanya... Hehehe... Thanks abidwaliyad@wordpress.com kerana sudi menjentikku di sini... Sayang pula dibiarkan sepi... Dah lama web-diari ni berfungsi menjadi tempat meluah rasa... Pelbagai jenis rasa yang ada... Akan dihidupkan semula blog ku ini insyaAllah cuma momentumnya mungkin tak dapat nak disamakan seperti sebelumnya... Al-maklum, sejak mengambil keutusan untuk menyambung pengajian, masa yang ada harus dibahagi secara bijaksana.. Pagi bekerja, petang untuk keluarga dan malam untuk journal dan artikel.  Doakan ya sahabat sekelian... Semoga apa yang diimpikan menjadi kenyataan selain tidak terabai apa yang sedang ada... InsyaAllah...