Friday, October 21, 2016

Tukar angin itu perlu

Bila dah lama statik, bila dah jadi buntu, bila kadar semangat merudum, bila target masa makin menghampiri.... Segalanya menjadi tak keruan... 
Ayuh kak ayuhhhh.... Mulakan semula kerajinan, biar pun hanya gear 1... Cuba kita tukar angin... Mana tau berhasil gear 1 nya... 
Selepas menghantar anak mengaji quran, berhenti di waterfront Al-Subh, berhampiran rumah ustazah, duduk bersila dengan MacBook... Wifi percuma dari RC sangat mantappp kelajuannya... Besssttt sangatttt... InsyaAllah mula 'bergerak' biarpun perlahan...


pppssttt... dalam dok rajin mengorak langkah, ada pulak SHMP... Aduuuhhhhh... Kacau betul... 

Wednesday, September 21, 2016

A twist in education...

It has been 8 years, my company sponsored my children's education in YIS. And for the past 3 years, rumours saying that they will stop sponsoring our children in YIS. But it never did...
However, 2016... the final full-stop!! Grade 1, 6 and 9 are the end point of your education in YIS. You may go anywhere except YIS - that is the final say. All my 3As - Adlina, Alisya and Akram suffered!
The new academic year 2016/2017, the girls are now in Al-Isra' International School and Akram goes to Al-Hussan International School. Both schools with British curriculum. 
Mama and abah pray that all of you will succeed in your new environment, though this might not be the best option for you. But we'll make the best out of what we have in hand, InsyaAllah.... 



Friday, September 16, 2016

When you reach 4-series

Waahh... Kemain lagi tajuk akak... Tapi itulah, semenjak cecah 4-series nih, bukan main lagi tarikh 9 Sept. disambut meriah... (Mode: syok sendiri kot... hehe)
Tahun ni lagi meriah kau... 3 biji kek sambutnya... Kau hadoo?? kekeke... 😆😆. Sebiji kek dah tentu dari yours truly... Nak asah skill deco sebenarnya... Jangan sampai berkarat, dah la skill pun di bawah level amatur jek... Sebiji kek dari adinda di Rabigh dan sebiji lagi dari bff ku di Yanbu ni...
Al-kisahnya, adinda dari Rabigh tu nak datang secara surprise untuk sambut birthday akak. Hidung akak ni tajam, akak dah dapat hidu komplot orang Rabigh dgn orang dalam rumah ni. Haalloo adikkk, bincang sekuat tidak, akak dengarlah weiii... hahaha... 
Makanya sehari sebelum hari kejadian, akak pun buat-buat bodo jek... Kasi can la korang plan riang-ria... Masak kek macam biasa, macam tak tahu akan sampai sebiji kek dari Rabigh. Tidur malam pun awal... Nak stand-by jaga tengah malam katakan. Wakakaka......
Dalam pukul 12.00am, anak daraku datang kejut... "Ma, auntie Fiza dah sampai". Selang 5 minit, encik suami pulak datang kejut. Dalam hati rasa macam nak jawab "suruh Fiza masuk bilik, tido dah malam". Hahahaha... Anyway, akak pun bangun la jugak, basuh muka siap cantik2, tudung pun pakai elok2, baju pun dah siap pakai yang 'gambar-able' punya... Hahahaha... Tak senonoh akakkk... Tepat pukul 12.15am, akak keluar ke depan, nampak muka adinda, terus akak yang cakap 'surpriseeee!!!'. Hahahaha... Konon nak counter-attack la kann... Sekaliiiiii.... Ada suara lain cakap surprise jugak... Jeng...jeng....jeng... Rupanya, my bff Cik Mas (and hubby) ada sekali... Haaaaa.. Ini baru surrprise... Terkezutttttt akakkkk... Ada twist pulak dalam plot korang ni eeehhhh... Hahahaha... Okaylah kira menjadi la nih... Hahaha...
Sementara tu, dalam dining room... Anak-anak dengan anak-anak Fiza dan anak Mas dok menanti dalam gelap... Aiseehhh... Sekali terkejut sudah lahhh, kali kedua muka sunyummmm saja lahh.. Penuh dah meja dengan 3 biji kek dan makanan sampingan lain yang Fiza bawak dari Rabigh. 
Alhamdulillah sangattt... Ada sahabat-sahabat yang sentiasa mengingati diri akak ni, menggembirakan dengan pelbagai cara, mendoakan kesejahteraan, menggemukkan dengan pelbagai makanan yang dimakan tengah malam buta... :) 
Thank you for the day... Thank you for all the wishes... Thank you for always having me in your heart... 
And ooohhh.... did I mentioned I also got few presents this year? More than 1, kira gempaklah kannnn... Hahahaha... 
Thank you Ira for the shawls... Jenuh belek cara nak pakainya... Hahaha...
Thank you Fiza for the handbag - balas dendam nampak pilih warna terang gak. Hahahaha...
Thank you Mas for a bowl of chocolates... Memang sungguh2 nak suruh aku bam-bam eehhh... Hahahaha..
Thank you Kay for the Sembonia purse... Kesian tokey, barang jualan kena jadi hadiah untuk aku. Hahaha..
Thank you Ana for the skirts... Tak dan lagi nak cari baju munger2 santek nak matching...




Tak lupa juga ada delayed celebration di sebelah malam.... Kalah retis akak oooiiii.... Hahaha.... Di sebelah malam, akak dan Fiza sebenarnya meraikan Abie yang datang dari Jeddah dan Fida dari Rabigh juga... Jadi kami plan for bbq di Al-Ahlam Resort, tempat Abie bermalam... Tepi laut tempatnya... Maka rezeki kek yang berlimpahan tu elok la dipanjang-panjangkan... Kami bawa sekali untuk dikongsi... Eeehhh.. Udah disuruh akak potong kek pulakkk... Celebrate sekali lagi la kiranya dengan Abie dan Fida sekeluarga... 


Monday, September 5, 2016

... New school ...

New school, new environment... Sekolah lama tak mandang, kata orang Perak... Atas sebab-sebab tertentu di pihak management, kami perlu menghantar anak-anak ke sekolah lain pula. Menggagau mak-ayah mencari the next 'best' school untuk anak-anak.
Hari ni kami bawak anak bujang ke sekolah baru... Memang sangat baru dibuka... Cat pun masih berbau sedap lagi... gitu punya baru... hehehe... Kami ke sini untuk entrance test ke grade 1. Dah 30 minit nih waiting... kemain lama testnya aaaiiihhhh... 

InsyaAllah we'll make it work okay Akram... Just enjoy your early schooling year, get along with varieties of nationalities.....

Tuesday, August 23, 2016

Kehilangan

Syawal yang lalu....

Kami ke Dungun menziarahi seorang kawan yang baru disahkan menghidap kanser... 
Kami juga ke JB... Menziarah ayah mertua Kak Ita yang menghidap sakit jantung yang kronik sambil menziarah Kak Ita sekeluarga termasuk Mak Wan and Wan (parents Kak Ita).  
Little that we know, ziarah itu sebenarnya merupakan ziarah Mak Wan yang terakhir... Siapa sangka perbualan itulah yang terakhir, gurauan itulah yang terakhir, peluk-cium itu jugalah yang terakhir... 18/8/2016 kami dikejutkan dengan berita pemergian Mak Wan. Segalanya berlaku dengan sekelip mata... Bagaikan mimpi... Begitu mudahnya Mak Wan kembali pada penciptaNya... Pengakhiran yang baik insyaAllah untukmu Mak Wan... Ramai yang mendoakan.... 



Buat kekandaku Kak Ita tersayang.... hugs and kisses from far.... I know you are such a strong lady.... Kami doakan Kak Ita terus kuat dan terus tabah mengharungi perubahan sekelip mata ini... Time will heal the pain... insyaAllah... 


Wednesday, June 15, 2016

Wednesday's journey....

MasyaAllah... Dah 10 Ramadhan hari ni... Cepatnya masa berlalu...  

Dan hari ni juga, kami sekeluarga bergerak meninggalkan Yanbu. Malaysiaaaaa... here we come...!!
Such a long journey.... Bergerak dari rumah dalam pukul 12.30 tengahari, flight menuju ke Riyadh pukul 3.00pm, sebelum sambung flight seterusnya ke KLIA pada pukul 11.50 malam. 
Berbuka puasa di Riyadh pukul 6.44pm... Senyum lebar kanak-kanak, waktu berbuka 30 minit awal dari Yanbu :)
Alhamdulillah ada Domino Pizza di International Departures Hall, boleh la juga menepati selera untuk berbuka. 

Haaaa... Amik kauu... Orang melayu berbuka sambil bersila jek kat airport Riyadh... Lebih selesa untuk makan, lebih kenyang... hehehe... Tu pun kami duduk  kat ceruk yang tak ramai orang, tak mengganggu orang lain... Fun experience indeed... Alhamdulillah...





Wednesday, May 18, 2016

'Treatment' dish

Tak penah cheq buat nih walaupun dah berapa kali orang tanya dan minta... hehehe... Bukan jual mahal or eksen or anything like it... Tapi cheq suka sharing... Sharing kan caring depa kata... Tapiiiii si dia tak mau cheq sharing sbb dia nak mintak banyakkkkkk sangat... Tak adil kalau sharing katanya... hehehehe... 

Namun cheq beralah demi seorang sahabat adindaku yang sedang 'terdampar' kesakitan berkaki satu... (Ayat dia sendiri nih... Hehehe..), makanya tercatat lagi satu sejarah dalam hidup cheq... 



Potato ball 9 bekas untuk mu duhai adindaku... Special treatment nih... Tidak dapat di mana-mana hospital luar atau dalam negara. hahahaha.... (eeerrrrrr.... 9 tidak membawa apa-apa makna tauuu.. Just happened dapat banyak tu sekali masak... Al-maklum amaturrrrr katakan... kahkahkah...)

Semoga dish ini somehow dapat meringankan beban kesakitan... Lena tidurnya... Lebar senyumnya... Dan mudah-mudahan cepat sembuhnya InsyaAllah 




Sunday, May 8, 2016

Sunyi pulak rasa.....

Officially hari ni bermula semula rutin kehidupan biasa.... hahaha.... 
Rabu minggu lepas (4/5/2016), mama and abah dah pun terbang pulang ke Malaysia setelah 3 bulan bersama kami di sini.... Pagi ini pula, Rynn dan Cik Mat - 2 orang trainers dari GMI yang berkenalan atas urusan kerja 2 tahun lalu dan bersambung menjadi sahabat keluarga kami, juga telah pulang ke Kuala Lumpur setelah menyelesaikan urusan kerja selama seminggu di sini.... 
Terasa kosong dan sunyi pulak pagi nih..... hanya riuh-rendah menyiapkan anak-anak ke sekolah.... riuh-rendah yang dah lama 'bercuti' ketika urusan di dapur dah diambil-alih oleh mama.... hehehehe...

takde semangat nak ke office.... takde semangat nak siapkan kerja yang terbengkalai.... takde semangat nak pikir lebih-lebih.... hahahaha.... alasan apakah ini??


hari ni harijadi abah yang ke 71.... Happy Birthday Abah!!! Semoga sentiasa di kurniakan rahmah oleh Allah swt, rezeki yang melimpah dan kesihatan yang baik.... 

Tuesday, April 26, 2016

Cambah @ Kumboi


Hari ni dapat soalan dari kawan di WhatsApp group... Siapa ingat nama bahagian dalam kelapa yang warna light yellow tu? 
Habis semua kerah kepala gigih mencari jawapan. Sedangkan masa kecik-kecik dulu, masing-masing mengaku makanan favorite kala mak atau nenek kopek kelapa untuk diparut... Ye lahh zaman dulu mana ada santan siap perah atau instant santan kannn... Bila ada yang berjaya mengingatkan nama berdasarkan negeri di selatan, negeri di utara pula kata lain namanya di utara... Hahaha... Siap merebak ditanya pada pula pada adik-beradik dan mak-ayah... Gigih sungguh... hahaha...
Dan akhirnya puas-hati mendapat jawapan dari abah, memang orang Teluk Intan panggil 'cambah'... ada juga yang panggil 'kumboi', lebih-lebih lagi ke sebelah utara...
Sekian pelajaran hari ini... Dapat juga belajar sesuatu hari ini... Or more towards recall our childhood memories... Adat dan budaya semakin menipis nampaknya... (If we can call this culture ... huhuhu..)


Monday, April 18, 2016

It's difficult

It's not an easy job! Trust me, not at all..... 

I don't understand why people can take this job, can take this amanah for granted.... and for years, reallyyyyy !!!!

When you are responsible for everything under the department and everybody that works under the department, you took it lightly. 

But when you are the one who goes 'under the department', everybody else is wrong, you are the best of all! realllyyyyyy??

It's difficult enough to deal with people from multi-nationalities but it's even difficult to deal with people who talk without action! bbblluuurrrggghhhhhh..... 

There shouldn't be any personal issue when involve work... be professional okay!! Perform task as required as needed, your qualification does not justify everything....

Monday, April 4, 2016

#nak bebel

Isn't it lame... 

We ask you questions...  
You give us excuses...

We ask for explanation...
You give us advices...

We ask you to clarify...  
You said we are not thankful...





Open your eyes, open your mind. 
Think! Please think peeps..!
What USUAL doesn't always has to be RIGHT !




Wednesday, March 30, 2016

Lama tak 'daftar' kat sini....


Lamaaaaa.. cheq tak check-in kat tempat ni... Alhamdulillah dikurniakan kesihatan baik selama ni...
Namun hari ni sedikit diuji... Sejak 7 pagi dah mula cirit-birit, berlarutan sehingga 6 petang tadi.... dengan total hampir 10 kali keluar-masuk toilet... Aduhhh.. duhhh... duhhh... Sakitnya di situ... :p
Dalam pukul 4 petang si hero kenit pulak dilanda sakit perut... Cirit sekali dan kemudian perutnya kembung mengeras... Dah si kenit yang mengerang, haruslah dibawa jumpa doktor... bersekali maknya lah diseret... Ke ER RCMC kita... 😞
Semoga baik-baik aja...



Tuesday, March 29, 2016

Perlawanan Badminton Kanak-kanak

Kanak-kanak YIS sedang bersuka-ria cuti spring break walaupun tak dapat nak ke mana-mana sebab mak ayah bekerja. Ssiiaaannnn.... 😆
Walaubagaimanapun, kekretifan ayah-ayah telah membuahkan idea untuk mengadakan perlawanan badminton peringkat kanak-kanak (lelaki sahaja memandangkan court di kampus lelaki). Ada 2 kategori: 6-10 tahun dan 11-14 tahun. 
Si hero kenit ni nak jugakkk menyelit.. dah ayahnya penganjur utama kannnn.. Dalam pada tak caya yang dia boleh main badminton, boleh la jugak mainnya... Berjawab juga pukulan shuttle dari pihak lawan. Akhirnya masuk semi-final kategori 6-10 tahun tu... Kemaaaiinnnnn....!! Semua peserta dapat medal kecik besor kalah menang... Tinggal lagi yang real winner tu dapat la piala. 
Suka kemainnnnn dia, tak berhenti bercerita di rumah... Siap suruh ayahnya tayang rakaman perlawanannya untuk tontonan ahli keluarga. hahaha...



Wednesday, March 23, 2016

Family Writing Night @ YIS

For the first time ever, YIS received a guest from USA - an author of children's story book and poem; Mr. David T. Greenberg. In conjunction with 'Reading Week' organized by YIS, one of the activity was a writing night with families. Families were invited to attend a session with Mr. Greenberg.






Within an hour and half, he recited selection of his poems, showed some selection of his story books, brief audience on simple steps to write poem and also encouraging not to give up in whatever we do... 










Besides giving the briefing, he also led the audience (students and family members) with hands-on activities;  writing few rhythmical sentences poem-like. The best part was..... Mr. Greenberg step down from the stage and entertained as many families as he could while the hands-on activity was going on. Towards the end of the event, he read out one or two sentences from each families. 






Though it was a short session but really worthwhile to gain some basic insight on writing. You should this more often, YIS. 



The following is a segment where Mr. Greenberg read out our work...

Saturday, March 19, 2016

Flower and Garden Festival 2016


For the 9th year, Royal Commission of Yanbu organised the most prestigious event in Yanbu Al-Sinaiyah - Flower and Garden Festival. The most awaited event by the locals, perhaps... Sunflower is selected this year as the main flower in all the advertisement.


Lots and lots of flowers were nicely arranged, decorated and displayed.. There were booths selling fresh flowers, decorative items, toys and even foods, and new attraction this year is a recycle corner. Visitors enjoyed not only the flowers, but also having great time picnicking with families in the food court area...


Enjoy the photos peeps....




Sunday, February 7, 2016

Can't wait..... can't wait.... nnggeeee...

today is 7/2/2016.... it's only 10.00am... I am in the office.... physically yes but not mentally.... hahahaha... My parents is on their way KUL-JED ...wwuuhhhoooo.... my mummy is coming... my daddy is coming....  I cannot concentrate on my work already.... hahahha...  nak balik rumah laaaaa..... 


My nephew and nieces sending off their grannies at KLIA earlier today... 

My eldest niece with my dad at the airport...

Tuesday, February 2, 2016

#nak bebel

Masa belum dapat barang, merungut tak habis-habis
Kenapa takde barang, kenapa tak cukup barang, kenapa tak sediakan barang
Bila dah dapat barang, pun merungut tak habis-habis
Kenapa aku yang kena angkat, kenapa aku yang kena simpan, kenapa aku yang kena jaga
abis nak apa sebenarnyaaaa..... ggggggrrrrrrrr.....

boleh tak "enough said and be a doer" (quote Syed Azmi - the famous NGI)

Saturday, January 30, 2016

kelembapan yang padu

2016 sudah menyingkapkan tirainya, malahan telah sebulan berlalu.... dan hari ini genap 5 bulan sejak jawatan itu ku terima... yang baru pastilah masih dalam tempuh penyesuaian.... observe and learn... or perhaps learn while observe... yang lama pulak semakin terkial-kial, semakin merangkak-rangkak --- kelembapan yang padu bak kata kak nora (seorang kenalan dari tempat kerja lama)  

allahuuu... sedihnya mengenangkan betapa study ku sudah sedikit (banyak juga rasanya) terabai... entah berapa kali sudah ditanya supervisor.... dan untuk kesekian kalinya jawapan yang sama jua diberikan.... terlalu banyak yang perlu diuruskan di jabatan 7.30am - 4.30pm setiap hari.... pulang ke rumah kepenatan.... dapat berbaring sangat nikmat rasanya.... sebolehnya tak mahu lagi memegang macbook di rumah... huhuhu...

ya allah.... berikanku kekuatan untuk terus bersemangat meneruskan perjuangan menimba ilmu ini.... biarpun sedikit asalkan ku dapat terus bergerak dan tidak mengalah....

Tuesday, January 19, 2016

Visa ziarah: pengalaman baru

Hari ni ke Madinah... Asalnya nak teman suami menghantar borang ziarah keluarga ke pejabat MOFA. Hajatnya insyaAllah nak bawa mama and abah datang sini. Semua borang dah dilengkapkan dan disahkan oleh pegawai di RC. Hanya perlu dihantar ke pejabat MOFA sahaja. 
Turns out, memang tuan punya badan yang kena masuk hantar sendiri borang... Ada entrance untuk wanita rupanya... Mujurlah terbuka hati nak ikut teman suami... Kalau tak, balik loooiiii la incik suami... 
Untuk makluman, di tempat kami untuk memohon visa ziarah perlu: 
1. Isi borang online dari website MOFA (perlu ada nombor visa ketika mula-mula memasuki Saudi)
2. Print borang yang sudah dilengkapi
3. Salinan ijazah master dan bachelor yang sudah disahkan oleh konsulat
4. Salinan paspot diri sendiri, abah dan mama
5. Surat pengesahan jawatan
6. Salinan sijil kelahiran
7. Salinan iqama (perlu dibawa yang asli pastinya)
Kesemua dokumen di atas akan dibawa ke pejabat RC. Sebelum ini, pegawai RC yang akan hantarkan dokumen tersebut ke pejabat MOFA. Kali ni, kami berpeluang menghantar sendiri borang dan mengalami pengalaman baru. 
Dinasihatkan tahap kesabaran perlu sangat tinggi... nnggeeee... Ruang untuk wanita tidaklah seperti yang dijangkakan. Apa yang diperhatikan, ruang wanita hanya digunakan untuk menjadi pusat pengumpulan dokumen-dokumen dan memastikan kesemuanya lengkap, dari pemohon wanita. Urusan akhir tetap diserahkan ke bahagian lelaki... Jika anda orang pertama sampai dan masih ada pemohon lain datang secara berterusan selepas anda, maka bersabarlah.... Kesemuanya akan dikumpulkan bersama sebelum diserahkan kepada bahagian lelaki... huhuhu...



pppsssttt... entri ini ditulih ketika menunggu sejak borang diserahkan 40 minit yang lalu... sedang 2 orang pegawai wanita yang bertugas, nampak seperti sangat bergembira... mmmmmm... Sakit pulak hati kiteeerrrr... gggrrrrr...


Wednesday, January 13, 2016

Sisterhood .....

A post written in facebook by a dear sister here in Yanbu... I am really touched by her words.... How simple act can make other people happy.... Aminnn... aminnn... for the doaaaa..

Bermula dengan sebaris ayat gurauan. "Nanti buatkan mee udang ye," mesej saya kepadanya. Ia terhenti di situ sahaja. 
Beberapa hari kemudian, betul-betul dibawanya. Allah...terharu dibuatnya. Dibawakan kuah mee udang bersama karipap juga. MasyaAllah lebih dari yang diminta dalam gurauan mesej kepadanya. 
Biasanya jika sesama adik-beradik memang begitu. Pantang sebut, kak long atau adik akan cuba tunaikan. Maklum, saya sering berjauhan beribu batu dari keluarga di tanahair sejak sebelum kawin lagi. 
Maka, bila apa yang disebut dalam gurauan ditunaikan oleh rakan perantau di sini.... terasa seolah saya punya seorang kakak lagi, sepertimana kaklong dan adik, ketika di perantauan ini. Alhamdulillah. 
Subhanallah. Hati lembutnya ditiupkan Allah perasaan ihsan kepada gurauan selamba rakan yang belum pernah merasa mee udang yang disebut-sebut oleh ramai kenalan di Malaysia. 
Semoga kerana hati itulah, bakal membawa jasadnya ke syurga kelak dengan izinNya. Benarlah kasih dan sayang sememangnya telah dipekejkan bersama kejadian setiap makhluk ciptaanNya. Ini di antaranya.