Skip to main content

anak menakan

Ini anak menakan kami, kami panggei dia Uyah... anak sulung sepupu kami, sebelah mak... pasai mak orang utagha, teruih slang tukaq.... hahaha.... sis cuba jek nih... haha..  suami anak menakan mengaji kat  Madinah... anak menakan kami pulak lulusan Mesir... masa depa dok mengaji lagi, depa jadi PJJ la... sorang kat Mesir, sorang kat Madinah... masa cuti semester baru anak menakan kami mai Madinah duduk dgn suami dia.... Masa ni, kami pun tatau kami ada anak menakan kat Madinah... depa tau  la jugak sebab arwah tok depa ada bagitau kata ada mak menakan hampa dok di Jeddah.... tok depa tu mak ngah kami, kakak mak kami.... depa kata jauh nak cari sampai Jeddah... padahai bukan dok Jeddah pun.... dok kat Yanbu jaaaa.... dekat sangat aiihhh dengan Madinah.... hahaha...

Nak dijadikan cerita boleh jumpak nih, pada hari kematian mak ngah, tok depa.... kami call la family ucap takziah.... teruih la berebut mak si Uyah nak cakap... nak bagitau kata Uyah dok ada kat Madinah masa tu... pi la cari dia.... tu diaaaa... ingat senang ka nak cari punya besaq Madinah, manusia penuh alam.... hahaha.... tapi mak Uyah bagi la nombot wasup Uyah... kami pun wasup la dia.... tapi masa ni Uyah eksen... hahahhaa.... dia jawab sekali ja lepas tu senyap..... sebabnya, dia pun tak kenai mak menakan dia nih... kalau tak silap, last jumpak Uyah masa dia dok kecik lagi... dia pun tak ingat aiiihhh.... Lepas tu pun senyap teruih sebab Uyah pun balik ke Mesir.

Tahun 2016, mama dan arwah abah mai ke Yanbu guna visa ziarah, duduk dengan kami 3 bulan.. Macam-macam aktiviti la kami pikiaq dan susun... Dalam pada tu kami dapat tau kata Uyah habih dah ngaji, dah dok di Madinah dengan suami dia...  Cuba nak contact dia guna wasup yang lama tu tapi tak dapat... tukaq nombot dah kot...  Pakcik depa ni cuba pulak nak cari suami Uyah... nak cari maklumat melalui student Madinah, ada la jugak yang pakcik kenai sorang-dua. Bila dapat nombot ustaz Zaid, suami Uyah, tengok kat profile pic mmg ada muka Uyah, betuii dah tu... pakcik pun cuba la hantaq mesej. Bagitau kata tok ndak yakni mak kami nak pi Madinah, nak la jumpa depa... alhamdulillah ustaz zaid jawab wasup mesej... teruih la kami set jumpak di lobi hotel... 

and the rest is history :) Inilah satu-satunya family yang kami ada di KSA nih... seronok tauuu ada sedara sendiri dok dekat. Bila2 depa boleh mai tidoq kat Yanbu... bila2 kami pi Madinah boleh singgah rehat rumah depa atau cari tempat makan yang kami tatau.. 

Pakcik makcik depa ni suka buli depa, suruh belikan itu-ini dari Madinah 😂😂, pas tu bila Uyah mai Yanbu selalu mintak dia masakkan itu-ini... hahaha... owwhh lagi satu, depa ada 2  anak dara kenit yang comey... Shaima and Syarha... cucu kami la kiranya... pangkat tok dah weeiii... yang Syarha tu dari lahir lagi kami anak-beranak dok ulit - terutama kakak 2 orang kat umah nih...

Namun 23/9/2018, semuanya tinggai kenangan saja... kenangan manehhhh... Depa balik dah Malaysia for good... universiti kat Madinah tu dah hambat depa balik. Hahahha... abih belajaq lama dah, awat dok ada lagi kat Madinah, depa kata... pi balik... hahaha... Maka, kena la depa balik... tinggai la semua kenangan maneh saja... cuma yang tak bestnya sebab tak dan depa nak mai Yanbu dulu untuk kali terakhir... kali terakhir depa mai sebelum Ramadhan dulu nuuuu... lepas tu kami pulak balik Malaysia bercuti 3 bulan... tapi takpa, setiap ceruk umah kami ada kenangan dengan depa... :)  Cuma bila kami nak ke Madinah, tetiba jadi blank sat... selalu ada tempat nak tuju (selain ke Masjid Nabawi atau jumpa jemaah). Huhuhu.... Kembali semula seperti beberapa tahun nan lalu... 

We missed you Kak Uyah... we missed you more Shaima and Syarha... wenduuuu ...


Comments